Łomżyński comber z nutrii w pistacjach – rewelacja!
- Jedziemy na sobotni finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego w Warszawie z nadzieją, że będziemy gotować tak smacznie i zwycięsko jak na eliminacjach regionalnych w Augustowie – mówi Dorota Miarka z Łomży, kapitanka trzyosobowej reprezentacji województwa podlaskiego w konkursie „Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska”. - Przyrządzimy nasze nowoczesne potrawy na bazie tradycyjnych produktów regionalnych z Natalią Busłowską i Joanna Zdrodowską z Białegostoku, które są studentkami Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP w Łomży.
Dorota Miarka nie jest studentką, lecz absolwentką Technikum Gastronomicznego przy ul. Zielonej w Łomży oraz Technologii Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (dyplom w 2001 r.). Od dwóch lat prowadzi zajęcia w Instytucie Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP, chociaż jej doświadczenie zawodowe jest o wiele bogatsze, gdyż była szefową kuchni Hotelu Baranowski w Piątnicy i łomżyńskiego Kompleksu Gastronomiczno-Hotelowego Labirynt.
Finaliści konkursu musieli wcześniej, w połowie października, przejść eliminacje. Łomżyńsko-białostocka drużyna zaproponowała jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. Była to polędwica z sarniny, wędzona na igliwiu sosnowym, zebranym nad jeziorem Necko. Do tego racuchy z tapinamburu, czyli odmiany ziemniaka w kształcie malutkich szyszek, z sosem z nalewka wisniową i konfiturą z dzikiej róży. W warszawskim finale w sobotę będzie jeszcze wykwintniej. Na początek rolada serowa, w której zostaną użyte produkty regionalne: białostocki kindziuk i ser koryciński z czarnuszką dla kontrastu na talerzu. Słonawy smak osłodzi delikatny mus z borówki czarnej.
- Danie główne to będzie rewelacja! - zapowiada Dorota Miarka, która trzy razy z Natalią i Joanną trenowała w laboratorium, aby zdążyć w godzinę z przygotowaniem autorskiej potrawy w godzinę. - Przepyszny comber z nutrii w pistacjach z babeczką, zapiekaną z wędzonym boczniakiem i sosem wiśniowym z żubrówką. Ale do pokonania mamy dziewięć najlepszych grup kulinarnych w Polsce...
– Podczas konkursu finałowego młodzi kucharze będą starali się jak najsmaczniej i najapetyczniej łączyć tradycję z nowoczesnością. Ich zadaniem będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru – mówi Marek Zagórski, Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, które jest współorganizatorem zmagań. – Jury będzie oceniać potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania, lecz także wykorzystania produktów regionalnych.
Nad przebiegiem rywalizacji czuwać będzie jury: Hanna Szymanderska – przewodnicząca komisji i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Elżbieta Wójcik, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Marcin Budynek, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel. Nagrodą dla zwycięzców jest 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem.
- Udział w prestiżowym przedsięwzięciu i przy dużej i wymagającej konkurencji to nie tylko zabawa i sprawdzian dla naszych studentów – podsumowuje Dorota Miarka. - To także możliwość poznania fajnych i kompetentnych ludzi oraz wielkiego świata sztuki kulinarnej. To przygotowanie do pracy w ogromnym przemyśle, który dynamicznie się rozwija i potrzebuje fachowców najwyższej klasy.
Finał konkursu w Warszawie to podsumowanie projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa.
Mirosław R. Derewońko