Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Piec gazowy kondensacjny |
Jakie ekonomiczniejsze ogrzewanie. Temperatura pieca na max i nagrzewanie szybkie , czy tem. niska ok. 50 c i grzanie ciągłe ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Piec gazowy kondensacjny |
Kondensacyjny osiąga najwyższą sprawność przy wyższych temp. spalania. A więc max i szybko. Ale sprawdź to jeszcze gdzieś na jakimś forum. Ja mam kondensat ale też sterowniki pokojowe i pogodówkę, więc nie steruję piecem ręcznie. Pozdrawiam.
|
|
Używam takiego pieca już 9 lat. Temp. mierzy czujnik w pokoju. W ciągu dnia utrzymuję temp. 20,5 C (6-23), a w nocy 19,5 C. W ciągu dnia piec grzeje na temp 60 C. Częstotliwość włączania w ciągu dnia trzeba ustawić indywidualnie. Ogólnie w domu jest ciepło. W nocy lubimy chłodniej, bo lepiej się śpi.
|
|
Niższa temperatura i praca ciągła,piec kondensacyjny pracuje sprawniej przy temp.poniżej 50 C. Mniej startów - mniejsze zużycie gazu.
|
|
Oho, racja. Ja wycofuję się niniejszym ze swego powyższego postu. Nie byłem pewny, liczyłem sobie tę ponadnormatywną sprawność (109%) w porównaniu z temperaturą wyjściową kotła. Oto jeszcze potwierdzenie wypowiedzi Normalnego: http://www.budujemydom.pl/kotly-i-podgrzewacze/8045-co-wplywa-na-sprawnosc-kotlow-kondensacyjnych Pozdrawiam.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |