wtorek, 05 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Piec gazowy kondensacjny

Jakie ekonomiczniejsze ogrzewanie. Temperatura pieca na max i nagrzewanie szybkie , czy tem. niska ok. 50 c i grzanie ciągłe ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Piec gazowy kondensacjny

Kondensacyjny osiąga najwyższą sprawność przy wyższych temp. spalania. A więc max i szybko.
Ale sprawdź to jeszcze gdzieś na jakimś forum.
Ja mam kondensat ale też sterowniki pokojowe i pogodówkę, więc nie steruję piecem ręcznie.

Pozdrawiam.

Używam takiego pieca już 9 lat. Temp. mierzy czujnik w pokoju. W ciągu dnia utrzymuję temp. 20,5 C (6-23), a w nocy 19,5 C. W ciągu dnia piec grzeje na temp 60 C. Częstotliwość włączania w ciągu dnia trzeba ustawić indywidualnie. Ogólnie w domu jest ciepło. W nocy lubimy chłodniej, bo lepiej się śpi.

Niższa temperatura i praca ciągła,piec kondensacyjny pracuje sprawniej przy temp.poniżej 50 C.
Mniej startów - mniejsze zużycie gazu.

Oho, racja. Ja wycofuję się niniejszym ze swego powyższego postu. Nie byłem pewny, liczyłem sobie tę ponadnormatywną sprawność (109%) w porównaniu z temperaturą wyjściową kotła.

Oto jeszcze potwierdzenie wypowiedzi Normalnego:

http://www.budujemydom.pl/kotly-i-podgrzewacze/8045-co-wplywa-na-sprawnosc-kotlow-kondensacyjnych

Pozdrawiam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org