Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
pytanie do mechaników |
Witam Mam pytanie do osób znających sie troche na mechanice samochodowej. Czy mieści się to w normach, że w okresie 2,5 miesiąca ubyło w samochodzie osobowym 1/2 litra płynu chłodzącego silnik. Chciałym wiedzieć czy w okresie letnim taki ubytek jest czymś normalnym czy raczej wskazuje to na pewne anomalie z układem chłodzenia. Filip
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: pytanie do mechaników |
Jeśli za miast płynu masz wodę, to jest to możliwe. Jeśli natomiast przy płynie tak się dzieje to ewidentnie gdzieś ci leci.
|
|
Zapewne drobna nieszczelność, ale nie poważny wyciek. Najprawdopodobniej coś z korkiem, może niedokręcony albo kiepska uszczelka pod nim. Taka nieszczelność sprawia, że układ chłodzący "oddycha", czyli jak jest nagrzany, to wydostaje się para a jak ostygnie wraca tam powietrze. Rzecz w tym, że współczesne układy chłodzące są układami ciśnieniowymi i jeśli są szczelne to nawet kilka lat nie trzeba nic dolewać, zwłaszcza w nowych autach. Jeśli jest to starsze auto, to może nie trzymać szczelności również pompa wodna (uszczelka na wałku - tzw. reperaturka). Może też być mała nieszczelność na elementach gumowych. Poszukaj nieszczelności po powrocie choćby z małej trasy. Jeśli nie "pocą się" połączenia rur gumowych, to problem jest niewielki i trzeba tylko dolać czasem płynu. Jeśli zauważysz mały przeciek, to pamiętaj, że w każdej chwili może z tego się zrobić duży przeciek.
|
|
co to za auto?? generalnie nie powinno ubywac jezlei nigdzie nie ucieka, nie chce ciebie martwic ale czu auto nie spala wody?? czy nie widac z tylu takiego bialego dymu?? szczegolnie przy przegazwokach itp.?? jezli tak to niestety padla uszczelka pod glowica
|
|
u mojego brata w bloku mieszkał facet i jak przejechał 100km to musial dolewac litr płynu :P w mercedesie W123. tzw. beczka :D:P
|
|
tfuu... pomylilo mi sie litr oleju :P ale to juz nie dotyczy tematu :]
|
|
W moim zmieniałem uszczelkę bo był przecieku na bloku - i płyn mieszał się z olejem. Rajfus
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |