środa, 23 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Do 4lomza

Witam Serdecznie.

Ostatnio informuję Redakcję 4lomza.pl o błędach jakie znajdują się na ich serwerze, ale widzę bezskutecznie. Na ostatni mail nie otrzymałem nawet odpowiedzi.

Błędy te dotyczą forum i całego serwera. Błędy tego pierwszego pozwalają na przejęcie haseł użytkowników forum, adresów ip itp rzeczy...

Wykonałem też prosty test: jeżeli nazwa tematu jest na czerwono to znaczy, że jest jeszcze jeden bardzo poważny błąd w tym forum, jeżeli nie jest na czerwono to znaczy, że jest o 20% bezpieczniejsze niż dotychczas stwierdziłem.

Może niektórzy zauważyli już gdzie są błędy....

Wysłałem tego posta, żeby wymusić na Redakcji poprawę naszej anonimowości i bezpieczeństwa.

Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Do 4lomza

to wina 4lomza czy raczej Phorum na którym bazują?

I to i to... Teraz zacznął się poszukiwania pewnie ;-)

niech szukają :) o ile w ogóle się za to zabiorą. a coś mi się zdaje to oni zielonego pojęcia nie mają bo gdyby mieli napisaliby coś od siebie a nie na gotowych działali. Takie proste forum jak oni mają bardzo łatwo samodzielnie napisać. raptem 2/3 godz pracy. Ale oni wolą raczej 2/3tyg spędzić na szukaniu igły w stogu siana.

To Phorum jest już dość stare. 4lomza. Powinno napisać swoja aplikację, albo załatać dobrze tą, albo przejść na Phorum 5, albo przejść na wogóle co innego :-)

Ale ja przecież napisałem im maila gdzie dokładnie jest błąd. Ja takie same phorum załatałem w ok 20 min. Redakcja 4lomza dostała maila jakiś czas temu i nic z tym nie zrobiła dlatego napisałem posta.

tak w ogóle bym zapomniał:
brawo lomza4!

Za informacje o błędach dziękuję, i w mailu już na skrzynkę rozwinę to. Oczywiście to forum jest stare i nie raz już przymierzaliśmy się do zmiany. Kolejne wersje niestety nie obejmują bazy której używamy. Napisanie od nowa wymaga trochę czasu, a niestety nie mamy go za wiele. Mam nadzieję, że w rozsądnej przyszłości uda się zmigrować do nowego forum.

Pozdrawiam
Wszystkie maile do nas są czytane i za wszystkie dziękuję.

jest cień nadziei. miłej i owocnej pracy życzę.

bym cos napisal ale jeszce mnie skasuja jak 3 poprzednie posty;/

To napisz to tylko bardziej delikatnie.... Tak, żeby nikogo nie obrazić... proste... :-)

no tak ale jak napisalem zeby ŁKS nie pisac z małych liter dośc kulturalnie hmm nie znjdziesz juz tej odpowiedzi;/

pewnie tak kulturalnie jak to na meczach bywa. Zero agresji.

hmm na meczach jest kulturalnie moze z wyjatkiem meczy z Jagą a to że nazwy klubów a zwłaszcza swojego klubu trzeba pisać wielką litera to chyba podstawa w podstawowce dzieci to wiedza .

ja tam nie mam swojego klubu.

Fragment wiki dot. pseudokibic: Przywiązanie takich osób do barw klubowych lub reprezentacyjnych graniczy z fanatyzmem.

He he... Jak to szybko się temat zmienia co? Z błędów na forum do pseudokibiców :-)

Z tego co wiem, to są ludzie próbujący ustalać kto pisał dane posty i zabierał głos, w tym też lekarze.
Wiadomo oficjalnie żaden się nie przyzna. Więc może naprawdę trzeba coś zrobić z zabezpieczeniami żeby nikt tam nie grzebał

temid: Jeśli chodzi o tą kwestię to się mylisz bo sam pisałem tego typu program i nie miał on żadnego związku z włamaniami.
Program po prostu otwierał stronę tak jak ty to robisz, zapisywał ją do pliku po czym analizował. Jedyny problem jaki mógł wystąpić to chwilowo większe obciążenie serwera 4lomza.
Nigdy też nie analizowałem kogokolwiek personalnie. Tylko informacje ogólne.
Jakie tematy założone, Ile w ranym roku napisał postów i ogólne zestawienie kto naktórym miejscu jest w zestawieniu top-piszących

Z tego co wiem to 4lomza pracuje nad poprawieniem wszystkiego.

A co do ustalenia danych personalnych osoby piszącej. Można to zrobić np tak:

1. Przechwytujemy dane osoby odwiedzającej forum(hasło do forum, adres ip, adres e-mail zapisany w profilu, info o przeglądarce)
2. Sprawdzamy, czy hasło do forum i do skrzynki e-mail jest takie same
a) Jak takie same to często w ustawieniach skrzynki są dane personalne lub są one gdzieś w mailach
b) Jeżeli inne to szukamy adresu e-mail w google - może zaprowadzi nas na jakieś inne forum, które zdradzi więcej szczegółów.
3. Sprawdzamy adres ip - czy stały, czy zmienny, czy za nat'em, czy są jakieś błędy w oprogramowaniu, które pozwolą na włamanie do komputera - czasem adresy hostów zdradzają miasto i ulicę(a spotkałem się w Łomży z nr bloku!), wtedy jeżeli mamy znajomego gdzieś w tej sieci to możemy u niego(przy błędnej konfiguracji, a takie są w Łomży) nasłuchiwać pakiety krążące po sieci i wtedy próbować zidentyfikować osobę/miejsce zamieszkania.
Ale to chyba komuś musi się mocno nudzić, albo jest to mu baaaardzo potrzebne :-)

4. Jak mamy mail, a nawet nie mamy hasła - możemy się spróbować za kogoś podać i poprosić o potrzebne nam dane :-) Ta metoda w brew pozorom jest bardzo skuteczna...

A co do błędu ... Jest o tyle źle, że ten błąd nie podchodzi pod żaden paragraf - jednym słowem mówiąc nie łamiemy prawa... są takie przepisy, że tego w żaden sposób nie określają... Więcej nie powiem :-P

Ale powiem szczerze, że to może dobrze, że takie coś miało miejsce. Troche może "uspokoi" osoby, które mają "za długi język".... Nie jesteśmy nigdy w 100% anonimowi w sieci...

krzyzak: ethercap, ethereal, nmap, kismet itd rulez ;)

jedyny prawdziwy jasio :}

prawo prawem proszę państwa , a życie zyciem proszę państwa
- kto to powiedział i to baaaaarrrrrdzo publicznie

No i co, że namierzą, to oni zdradzą swoją szpiegowską działalność, problem tylko polega na określeniu w imię czego uciekaja się do szpiegostwa

Właściwie to nawet nie problem, tylko oczywistość
i co namierzony zatopiony?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org