Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Problem z wędzarnią |
Proszę o pomoc! Dziś po raz pierwszy odpaliłem moją nowo zbudowaną wędzarnię. Wędzarnia zrobiona jest z blachy czarnej 3 mm, kanału dymowego ok. 1,5 m i paleniska z rury grubościennej o śr. 270. Jest solidnie zaizolowana wełną mineralną, ma bimetal do sterowania przepustnicą powietrza. Określę teraz swój problem: po rozpaleniu po wewnętrznych ściankach komory i po drzwiczkach zaczęła spływać breja czarna jak smoła, pojawiła się nawet w popielniku paleniska. Po wygaszeniu wędzarni spód komory wędzarniczej i kanału dymowego pokryty jest warstwą zapieczonej brei, również dym nie jest biały, tylko szaro-bury. Myślałem, że użyłem niedosuszonego drewna olchowego, więc gdy pierwszy wsad drewna się dopalał, załadowałem ponownie, tym razem na pewno suchym dębem, jednak stało się to samo. Jakie są tego przyczyny i jak z tym walczyć?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Na youtube masz poradniki tu będzie mały odzew.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Należy wypalić wędzarnię .
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
trzeba ją dobrze wysuszyć, dwie godziny palenia z pełnym przepływem powietrza załatwi sprawe
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Najlepiej wedzić w becce tylko musi palenisko miusi być troche podsunieto
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Trzeba ją solidnie przepalić,osad natomiast będzie zawsze ,normalnym zjawiskiem jest osmalanie się w górnej warstwie wędzarni.Najważniejsze by był dmuch tj ciąg
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Coś polewasz ,czym ty palisz oponą kawałkami asfaltu.Rura grubościenna na palenisko?Jak takie coś sie rozgrzeje ,to chyba z 800 stopni będzie w palenisku no i jak to ogarnąć? Trzeba zbudować inną wędzarnie z tej nic nie będzie -a nie będzie-czołg.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Jak nie pomoże Ci nic może zainwestuj w taką kupną wędzarnie, ja mam tego typu https://patiostyl.pl/29-wedzarnie-borniak i zarówno rybki jak i szyneczki wychodzą pyszne, robię na olchowym drewnie zazwyczaj właśnie. Trzymam kciuki za dobre wyroby tak czy siak! ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Spadaj trollu z tą reklamą sam się tam uwędż
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Witam.Jaka będzie lepsza wedzarnia na początek...drewno czy metal?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z wędzarnią |
Ja zaczynałem od tzw \"balkonowej\" i tak się wciągnąłem, że teraz nie wyobrażam sobie kupować w sklepie. Po prawie 2 latach zdecydowałem się na elektryczną i to był strzał w 10tkę. Wędzenie to bajka i nie trzeba stale kontrolować tego procesu. Nie oszukujmy się przy wędzarniach tradycyjnych jest więcej roboty i większe prawdopodobieństwo porażek jak ktoś zaczyna, co może zniechęcić. Elektryczna, o ile zachowa się całą procedurę przy wyrobie wędlin, to powtarzalność jest 100%. Takie dobrej klasy wędzarnie możęsz przejrzeć sobie na stronie https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-elektryczne Polecam dopytac się ich o to co wybrać, powinni Ci doradzić jaka się najlepiej sprawdzi w Twoim przypadku.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |