poniedziałek, 21 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gdzie sa polegli bolszewicy?!

Salve,

Zapoczatkowalem post o cmentarzach wojennych, niestety malo postow uzyskalem. Wstawiam wiec nowy post i prosze o pomoc.
NIe chce byc zle zrozumany - ze szukam grobow naszych okupantow - a;e gwoli sprawiedliwosci histoprzycznej czy po prostu uzupelnienia wiedzy o historii Lomzy - chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej na ten temat.
Nie interesuja mnie odkopywanie czy stawianie im pomnikow - ot zwykla dokumentacja pewnych faktow - przyszli, dostali w pupe i poszli. Zostawili troche poleglych - co sie z nimi stalo?

W ksiazce Izabeli Wolikowskiej z Lutoslawskiech "Bolszewicy w Polskim Dworze" - Lomza 1990 - na stronie 51 w rozdziale XV jest napisane:
- "Po drodze zobaczylam nagle przy swiezych okopach robionych przez bolszewikow, gdy forty byly jeszcze w naszym reku, duzy stos kosci ludzkich. Czaszki poniewieraly sie tuz przed naszymi nogami. Stanelam - patrzac. Chlopiec objasnil:- To mogila powstancow, bolszewicy odgrzebali, bo stad ziemie brali do okopow."
Pytanie- o jaki to grob powstancow (kosciuszkowcow, listopadowych, styczniowych) chodzi?
Na stronie 68 w rozdziale XXIII jest napisane:
-" Pognalo sie ich het. Ale tam cuchnie za fortami! Strach, cosmy ich nasiekli od wczoraj.
- za fortami? Tamtedy szla cala nawala przed miesiacem.
- Tamtedy tez uciekali - odrzekl schrypnietym glosem - i lezy tam tego co niemiara...."
Pytanie - gdzie pochowano (a raczej zakopano) zwloki poleglych bolszewikow?
Poniewaz ksiazka jest raczej wspomnieniami - to nie ma w/g mnie miejsca na fantazje.
Czy ktos moze pomoc?

Z szacunkiem,

Gandalf de Grey

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gdzie sa polegli bolszewicy?!

Warto zainteresować się i jednym i drugim także mogiłą powstańców.

henryk

Jedno na ten temat "Sierpem i młotem czerwoną chołotę"
Bolszewicy do więzień, tak jak za lat 1919-1939 r. Bo bolszewicy to zdrajcy, a miejsce zdrajców jest w pierdlu jub na cmentarzu. Jestem za karą śmierci dla zdrajców Polski i Narodu Polskiego. A bolszewicy to zdrajcy, wię kara Smierci dla nich.
Żadnej pamięci dla zdrajców Polski, dla morderców polskich patryjotów. Dla palantów czerwonych tylko stryczek.

Salve,

No coz, nie chodzilo mi o wypowiedzi polityczne. Skro juz sa, niech sa. Ot po prostu polegli tacy to a tacy. W XIX wieku polegli nie bolszewicy ale Rosjanie w starciach z wojskiem polskim czy powstancami poskimi. Mogil ich tech szukam ale nie mialem smialosci pytac bo to juz zbyt odlegle lata...
Czy moglbym zasugerowac, ze zarowno polegli Rosjanie w XIX wieku jak i bolszewicy z roku 1920 pochowani byli na zlikwidowanym cmentarzu wojskowym w Lomzy? Czy ktos z P.T. uczestnikow Forum moglby podzielic ten poglad lub zupelnie sie z nim nie zgodzic? Czy ktos wogole wie kogo tam chowali? Moze ktos ma jeszcze zyjaca starsza osobe w rodzinie, ktora pamieta cos z tego cmentarza wojskowego? Albo, ze np bolszewikow to zakopali na fortach czy tym podobne - Czy sa wsrod uczestnikow forum jacys lokalni historycy (zaznaczam, ze nie jestem z Lomzy - stad wiele pytan - moze dziwnych dla miejscowych...).

Z szacunkiem

Gandalf de Grey

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org