czwartek, 24 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Hipermarketu nie będzie...

„Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku uchylił uchwałę Rady Miejskiej Łomży dopuszczającą budowę przy skrzyżowaniu ulic Sikorskiego i Zawadzkiej hipermarketu. Sąd uznał zasadność skargi jaką wnieśli okoliczni mieszkańcy sprzeciwiający się tej inwestycji.”
No i ładnie, pseudokupcy i drobni sklepikarze dopięli swego! Teraz z miasta zrobi się nam wioska. Już nas zaczyna wyprzedzać Ostrołęka, a i taki Zambrów zaczyna się coraz lepiej rozwijać. ŁIPH osiągnęła to co chciała. Zamiast Realu dalej w ty miejscu będzie gromada zielska i pijaczków w lato. Szkoda gadać. Ja mam w d u p i e tych wszystkich sklepikarz. W swoim osiedlowym sklepiku będę teraz kupował tylko chleb i świeże mięso. Po inne rzeczy będę jeździł do Stokrotki, Biedronki, Lider Price’a lub Makro w śledziowie. Po tym wyroku banda cwaniaków pewnie znowu podniesie ceny, w końcu kto im teraz zagrozi?!
Szkoda na to wszystko nerwów:(

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Hipermarketu nie będzie...

Owszem w Łomży powinien być hipermarket i to nie jeden...Ale sam napisałeś że sprzeciwili się OKOLICZNI MIESZKAŃCY a nie sklepikarze. Ich też trzeba zrozumieć.

A okoliczni mieszkańcy to?

Księża w kościele?

hipermarket powienien byc ale nie w centrum Łomży ale za miastem tak jak jest w Białymstoku.

Nie znając przesłanek, jakimi kierował sie sąd trudno skomentować te decyzję. Jesli decyzja była wydana niezgodnie z przepisami, to niestety - prawo musi być prawem.

Decyzja uchylajaca warunki zabudowy niestety jest poważnym sygnałem dla ewentualnych inwestorów, że Rada nie może podejmować skutecznych działań i lepiej nasze miasto omijać szerokim łukiem.

Zwyciężyło kołtuństwo.
Słyszałem wypowiedź prezesa handlarzy łomżyńskich o zwycięstwie prawa. Niestety za te zwycięstwo zapłacą wszyscy: nie powstana nowe miejsca pracy, ceny hadlarze utrzymaja na bandyckim poziomie, a ktoś kto myslał o zainwestowaniu swoich pieniędzy w Łomży dostał wyrażny sygnał:
won, to nasze podwórko.

tyle hałasu o nic ;-))

CZYLI JEZDZIMY NA ZAKUPY DO BIALEGOSTOKU LUB WARSZAWY W KONCU TO NIE JEST TAK DALEKO.....

Ciekawe jaki wpływ na wyrok sądu miały rewelacje z ABW?

Wkurza mnie, że znowu rozpocznie się jazda z hipermarketem w Łomży.
Mam nadzieję,że włodarze miasta nie odpuszczą i doczekamy się w Łomży hipermarketu. Nie chce mi się już jeżdzić do Białegostoku czy Warszawki po normalne zakupy.

Znam kilkanaście osób z okolic niedoszłego hipermarkietu i zastanawia mnie kto? i kiedy ? się pytał tych "okolicznych mieszkańców" phi!

Ktoś chyba xerował podpisy :) ale to tylko domysły.

..:: Nomex ::..

A może ci "okoliczni mieszkańcy" to po prostu grupka zawistnych osób których tamtejsze działki nie zostały objęte wykupem za grube pieniądze pod tęże inwestycję...

powiem tylko tyle ,że ci mieszkańcy się obudzą z reką w nocniki:) bo ciekawe za co oni teraz zrobią sobie plan zagospodarowania przestrzennego:P przez co nie będa mogli na przykład podzielić i sprzedać swoich działek.dom spokojnej starości nie dokupi działki za nim samym oraz nie będzie jego rozwoju:( co prawda nie byłem i nie jestem za marketem w tamtym miejscu ,ale tę niemałą w końcu działeczkę oraz jej doskonałe położenie powinny dać radzie miasta wiele do myślenia:)

bigi2004

I czego tu pyszczyć na sąd? Macie już całkiem na...ne w czachy. Nie miesci się wam w tykwach ze najlepszym miejscem na market są okolice Fadomu? Jak się skończy ten kabaret z działką na Zawadzkiej pewnie szybko market będzie tak gdzie powinien. Może wiecie już kto tam wykupił ziemię?

don-key

Hipermarket będzie w Ostrołęce. To wiadomość prawie pewna. Tam myślą logicznie. Zyska na tym miasto, mieszkańcy i handlarze; stracić mogą hurtownicy. Zysk wynika z tego, że do sklepu przyjeżdżać będą klienci z miejscowości oddalonych o ok. 50-60 km. Daje to, skromnie licząc blisko 400 tys. potencjalnyvh nabywców. Mogło być u nas, ale jak zwykle się pierdyknęło. A ceny rzeczywiście, tylko czekać, podskoczą.
Chyba, że włodarze pójdą po rozum do głowy i wyznaczą rozsądne miejsca pod sklepy wielkopowierzchniowe.

nar

W okolicach Fadomu to ma być węzeł drogowy przyszłej obwodnicy w wersji zachodniej.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=6725

Pozdrowienia.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Chyba że - choć szanse są nikłe - wybrana zostanie opcja "czerwona".

(najbardziej w wersji niebieskiej dziwi mnie ta nitka od węzła pod giełczynem na Siemień.

Kto mieszka w Siemieniu?)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

w tym wypadku proponuje abysmy robili zakupy w obecnych dyskontach spozywczych.
niech drobni sklepikarze ida po rozum do glowy, ze i w ten sposob mozna im zajsc za skore

proponuje aby ta drobna inteligencja sklepikarska przejechala sie do wiekszych miast na czym polega handel
i skonczyla ze swoja glupia fantazja

mogę się założyć że ci mali kupczykowie na własne potrzeby zaopatrują się w hipermarketach w Białym i Warszawie bo za nic nie kupiliby ich po cenach które dyktują

To, ze hipermarketu nie bedzie w tym miejscu to nie tragedia. Przedsmak sytuacji jaka by tam powstala jest przy Stokrotce, wjazd w Ks. janusza jest mocno problematyczny bo wszyscy tam jada na zakupy autami. Takie same problemy dotknelyby okolicznych mieszkancow.
Hipermarket tak, ale za miastem. Tam bedzie wiecej miejsca i bedzie mogla powstac jakas stacja benzynowa (duzo tu bylo glosow na temat cen benzyny), inne sklepy i co kto bedzie chcial zbudowac.
Andrius pisze, ze na markecie zyska Ostroleka. W jaki sposob? Ze bedzie wiecej kilka miejsc pracy po 800 zl? Nikt lokalny nie bedzie go ani budowal ani zaopatrywal. Na dluzsza mete to bedzie tylko wysysaczka pieniedzy konsumentow, ktore wydane lokalnie moglyby zostac w miescie i tu rzeczywiscie zainwestowane, a tak poplyna do kieszeni gdzies tam.
Wkurzaja mnie te wszystkie tragizujace glosy, ze ominelo nas takie wielki szczescie, bo moglim miec hipermarkieta i to przy samym kosciele. Zero wszelkiego wysilku co?

Przeciez handlowcy zgodzili się, by hipermarket mógł powstać na obrzeżach miasta i to nikomu by nie przeszkadzało. Dobrze, że zwyciężyło prawo skro zostało ono naruszone. Szkoda centrum miasta na budę, której dach mógłby zawalić się pod zwałami śniegu. Handlowcy też zatrudniają ludzi, którzy mogliby stracić pracę. Dobrze wiemy w jakich warunkach pracują ludzie w hipermarketach. Jeśli ma powstać to trzeba go wywalić poza miasto!!! Wystarczy TIR-ów pod naszymi oknami . Uchylenie uchwały Rady Miasta świadczy o znajomości i kompetencji urzędników miejskich i niektórych Radnych Łomży.

xxx

A w "Stokrotce: czy "lider szajsie" to dach się nie może zawalić? Widziałem towar w "Stokrotce" ten sam co w "Auchan" w B-stoku... tylko, że u nas jest TRZYKROTNIE droższy! Oj, ta malutka, pieprzona, kmiotkowa mentalność łomżyńskiego szmabiznesu ze śladowymi oznakami inteligencji.

Zbych

Fakt, dobrze, że jeżeli uchwała była podjęta niezgodnie z prawem została przez sąd uchylona. Tylko ciekawe jaki wpływ na tą decyzję miały ostatnie medialne wydarzenia dotyczące tego marketu i jak bardzo o taką decyzję w Białymstoku zabiegali nasi lokalni sklepikarze.
Problemów komunikacyjnych zbyt dużych by nie było, bo inwestor miał przebudować skrzyżowanie Sikorskiego i Zawadzkiej oraz dorobić wjazd do marketu z tej drugiej ulicy. Problemy przy Stokrotce wynikają z tego, że Kauffman, który ma się pobudować przy Centrum Katolickim, nie przebudował jeszcze skrzyżowania ulic Ks. Janusza z Zawadzką. Budowa hipermarketu za takim miastem jak Łomża dla dużych inwestorów nie wchodzi w grę, za długo musieliby czekać na zwrot zysków.
Wiele osób chciałoby mieć pracę nawet za 800 złotych zefer. A że nie byłby on zaopatrywany przez nikogo lokalnego? Nasi sklepikarze też się tu nie zaopatrują i do tego dyktują horrendalne ceny. Rzeczywiście, szkoda tego centrum miasta, teraz zamiast Realu, jakiś galerii i porządku mamy w tym miejscu pełno zielska, chaszczy i brudu. I tak będzie pewnie przez kilka kolejnych lat.
Teraz architekt miejski i radni muszą jak najszybciej poprawić plan zagospodarowania tego terenu, tak aby jeszcze przed końcem tej kadencji móc odpowiedni plan uchwalić.

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org