Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
TVN UWAGA JEDWABNE |
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: TVN UWAGA JEDWABNE |
Człowiek człowiekowi zgotował ten los. Straszne. Do tej pory nie możemy się z tego wyleczyć. Wstyd!
|
|
szkoda ze tysiaca nie wsadzili do tej stodoly niedlugo tyle media beda podawac Andrzej W.
|
|
shee masz racje, podejzewam ze jestes niemka lub idiotka , poniewaz to niemcy rozpoczely te wojne (dla scislosci 2 wojne swiatowa) ,niemcy przeprowadzili eksterminacje ludnosci pochodzenia zydowskiego,polskiego,romskiego itd...,dlaczego teraz wmawia sie calemu swiatu ze za te zbrodnie odpowiedzialni sa polacy, a najbardziej mieszkancy obecnego podlasia?mamy byc podwojnie ofiara faszystowskich niemiec?przepraszac za ich zbrodnie?niemcy i tylko niemcy sa winni zbrodni ludobojstwa popelnionych na ziemiach polskich w latach 39-45(wspomagala ja w tym oczywiscie wyzwolencz armia czerwona).czekam tylko na na nowosci w stylu ze my polacy rozpoczelismy te wojne przez bezsensowna obrone wlasnego terytorium przed zwycieskimi armiami rzeszy niemieckiej i zwiazku radzieckiego.ludzie,rozumu,rozsadku. kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
Na siłę zmuszają ludzi do kochania Żydów a efekt jest odwrotny o co tu chodzi chyba o fałszowanie historii 17 września jak wkroczyła armia czerwona to przecież bojówki Żydowskie pakowały polaków do wagonów na sybir wspierane przez NKWD a ci którym udało się uciec wspierani przez Niemców pomścili wywózkę polaków tak opowiada moja 90 letnia babcia więc proszę mi od powiedzieć kto mówi prawdę ???????????????????
|
|
z forum tvn uwaga Jedwabne: jęk i płacz 05.04.2012 21:32 ~wolf Mój dziadek jest świadkiem wydarzeń w Radziłowie.Opowiedział mi to kilka lat temu.Niemcy nie robili nic oprócz zdjęć.Wszystkim zajmowali się polscy mieszkańcy.Opowiedział jak jedna dziewczyna żydowska schowała się w zaroślach.Polacy przyciągnęli ją i trzymając za ręce i nogi wrzucili do ognia.Przestraszony uciekł z kolegą z tamtego miejsca.Potem wszyscy zajęli się szabrowaniem domów żydowskich.
|
|
również od starszych swojej rodziny słyszałam, iż to polacy w przebraniach niemieckich dokonali tych czynów...
|
|
A kto zastrzelił 100 żołnierzy w Giełczynie?
|
|
Jednak wielka farsa. Bardzo interesujące jest to,że w reportażu wypowiada się jeden historyk. Jedna wielka manipulacja polskim społeczeństwem w tnv-eowskiej telewizji. Ciekawi mnie termin tego reportażu i cel. Ale to wyjdzie zapewne w praniu :) "Kochajmy cudownych żydów" ;]
|
|
ja to nie wiem, dlaczego niektórzy mają takie problemy z historią? Co robili niemcy w czasie 2 Wojny, to wszyscy wiemy, jak zachowywało się wielu żydów na cześć komunistów-wiemy, to wiedzmy też że i nasze plemie za uszami ma od cholery... ale po co się tak tym podniecać po 60 latach...
|
|
jacek21 jako jedyny napisal prawde o zydach taka sama historie opowiedzial mi niedawno starszy pan z jedwabnego ....
|
|
Według raportu, jaki w 1945 roku pułkownik Nikołaj Sieliwanowski (sowiecki doradca przy MBP) pisał do Ławrientija Berii wiadomo, że Żydzi stanowili 18,7% wśród ogółu pracowników MBP(Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego tzw "UB") , ale aż 50% wśród zajmujących stanowiska kierownicze [2]. Odsetek Żydów w MBP regularnie wzrastał przekraczając podobno w późniejszym okresie 37% ogółu[3]. Był to duży odsetek, gdyż w okresie powojennym Żydzi w Polsce stanowili mniej niż 1% w społeczeństwie na skutek zagłady nazistowskiej. wg wikipedii
|
|
nie ważne teraz już co było, bo tego się nie da zmienić, wiadomo że tak było bo tak było, każdy ma lub zna kogoś z tego rejonu, dobrych sąsiadów spalili? nie wiadomo czemu ale tak było, no ale zapytam po co to znów odgrzewać, czy to ma aż takie znaczenie, czy to Polacy są winni całego zła? pamiętajmy o Jedwabnym, ale bez ciągłego oskarżania całego narodu, każdy naród ma nie chlubne karty w swojej historii, żydzi też
|
|
z forum na uwaga... "Żydzi w stodole w Jedwabnem nie zginęli jako Żydzi, lecz jako komuniści i rodziny tych komunistów - na podstawie wyroku wydanego przez Wermacht w Białymstoku i odczytanego im przed śmiercią przez Żyda-gestapowca."
|
|
nie popadajmy w skrajności, jak się dzieci pali w stodole to nie można tego usprawiedliwiać tym czy tamtym...
|
|
Poznają historię Żydów. Licealiści z Ostrowi biorą udział w ciekawych warsztatach http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120406/OSTROW/120409888 o co kaman??? Ostatnio wszedzie słychać o żydach, czyżby planowali wykupić nasz kraj?
|
|
Temat jest trudny, a chodzi tu tylko o prawdę (przynajmniej moim zdaniem). I tak w sumie nie ma już kogo za to ukarać, a chodzi chyba o to, aby pamiętać, co robi manipulacja i aby nie dopuścić ponownie do takiej tragedii, gdy ktoś rzucając hasło doprowadza do śmierci dużej ilości osób.
|
|
Za kilka lat będą pisać taki temat:...uwaga Smoleńsk. Wtedy też nie będziecie wierzyć.I czy będzie jeszcze kogo ukarać?
|
|
I co? Mamy co roku przepraszać? A kiedy Izrael przeprosi za Menachema Begina, zbrodnie na Palestyńczykach i kłamstwa Grossa?
|
|
OjciecR. o to właśnie chodzi. Nie można tłumaczyć niczym, gdy się do ognia wrzuca dzieci. Kimkolwiek byli ich rodzice, a na pewno nie wszyscy byli źli tak jak nie wszyscy na tym forum. We wszystkich narodach są dobrzy i źli. Ale dziwią mnie wypowiedzi niektórych przepełnione złem i nienawiścią. Po co rozgrzebywać? A co powiesz o Katyniu? Też po co bo dawno?
|
|
I jeszcze dodam, że nie jestem Żydówką ani Niemką i nie dzielę ludzi na zielonych i pomarańczowych tylko na dobrych i złych. A tacy są wszędzie i zawsze.
|
|
Pamięć to my mamy wybiórczą , to co nam leży to upamiętniamy i chcemy pamiętać , a historię piszą wygrani . Za parę lat okaże się , że to Żydzi spalili tam Polaków , mieszkańców Jedwabnego . Obozów koncentracyjnych też nie było ?
|
|
Jeszcze w szczęściu i zdrowiu żyje dowódca komanda w Niemczech czemu jego nikt nie pyta.
|
|
Polacy lubią słyszeć o sobie, że ratowali Żydów, że najwięcej dostali Medali "Zasłużony wśród narodów świata", że działała Żegota, że Sendlerowa i inni z narażeniem życia ratowali dzieci. To prawda - ale nie cała. Przecież byli też szmalcownicy, którzy donosili na ukrywających się Żydów, brali pieniądze za ich ukrywanie, a gdy się fundusze kończyły -bez wahania informowali Niemców. Wystarczy uważnie przeczytać choć jedną lekturę szkolną - "Zdążyć przed Panem Bogiem" (w oryginale, a nie w streszczeniu). Nie dziwię się, że w takim Jedwabnym nie ma np. plenerów fotograficznych, bo mieszkańcy dziwnie nerwowo reagują na ludzi z aparatami. Czyżby mieli coś do ukrycia? Ciekawe, jak się mieszka na posesjach przywłaszczonych po żydowskich sąsiadach?
|
|
Żydzi , też święci nie byli , ale historii nie wolno fałszować !
|
|
Nie dziwota, że tak zażarcie tu niektórzy bronią zbrodniarzy i moralnych wykolejeńców z Radziłowa, Wąsosza, Jedwabnego, którzy mordowali potomków narodu Jezusa i Marii.... to dbałość o rodzinną tradycję tak im każe... a do kościoła to latają co niedziela i modlą się do Jezusa - Żyda prosząc go o pomoc... to też pewnie "rodzinne tradycje" ? Hańba i tyle. Takos
|
|
finka no to jak tak? to czemu się piszę tylko o zbrodniach Polaków a nie słyszy się wcale o tym że mamy tyle tych medali, na 23788 mamy 6266, Niemcy mają 495 ale mówi się tylko o tym że to Polacy mordowali, no trochę sprawiedliwości chcemy! nie chcemy żeby nas kojarzono ze zbrodnią bo to nie my zabiliśmy kilkanaście milionów żydów tylko kilkuset w stodole, no sprawiedliwości! nikt nie jest bez winy, ale robić z ofiary morderców? (Polaków zginęło podczas 2 wojny od 5,6 do 5,8 mln) a ilu żydów uratowaliśmy? a ilu spaliliśmy ? niby to statystyka, ale powiedz mi czemu akurat Polak jest winny tej ciągłej nagonce w tv? a Niemiec Nie?!!!!!
|
|
Dlaczego oremi piszesz "nas", "my" ? To nie my. To tamci ludzie, którzy to zrobili. Też Polacy, ale nie ty, nie ja. Byli źli i o tym trzeba mówić, żeby to się już nigdy więcej nie stało. Trzeba wiedzieć do czego może być zdolny człowiek "bezwolnie" idąc za impulsem i za innymi. Ja nie czuję się współwinna, a to dlatego, że otwarcie to potępiam.
|
|
Do finki ?co ty kombinujesz tych ludzi z Jedwabnego to tak zaszczuto że boją się przyznać z kont pochodzą .
|
|
Niby historii fałszować nie wolno, ale już od dłuższego czasu próbuje się niektóre rzeczy rozmywać.. Wojnę wywołali jacyś osobnicy narodowości nazistowskiej, Polaków mordowali jacyś faszyści czy inni komuniści.. Ale Żydów w Jedwabnem to już Polacy. Nie wiem czy jeszcze za naszej "kadencji" ale coś czuję, że za jakiś czas się okaże, że to my napadliśmy na miłujących pokój Niem.. sorry, Nazistów.
|
|
Ja w Polakach nie lubię tego, że myślą o sobie tylko jako ofiarach z chwalebną kartą. Ja z tym nie mam problemów, aby powiedzieć że wielu Polaków mordowało nie tylko żydów, ale i Ukrainców, Białorusinów itd. W czym problem? Nie trzeba od razu kontrować, że przecież Polacy ratowali też żydów, to są dwie różne sprawy... Tak samo nie podoba mi się, co nowy prezydent Rosji to ma przepraszać za Katyń, kiedyś Jelcyn przeprosił i starczy, ale inną rzeczą jest mówić o tych zdarzeniach prawdę.
|
|
Pewnie, że żaden naród nie składa się z samych aniołów i rycerzy. No chyba, że Żydzi, oni byli tylko i wyłącznie ofiarami, nie? Przeprosili kiedyś kogoś za coś? Nasz prezydent też już przepraszał dawno za Jedwabne, a temat ciągle powraca. Ciekaw jestem czy akurat przypomnienie go przed rocznicą Katynia to przypadkowy przypadek.
|
|
Piszecie ciągle Żydzi... Polacy... Niemcy.... A to byli LUDZIE. I ci co się spalili, i ci co podpalili i ci co zginęli w obozach i w Katyniu. Czyjeś dzieci, ojcowie, bracia, matki... Nie chodzi o przepraszanie, ale o nazwanie rzeczy: dobre, lub złe. Proste! Jak widać nie dla każdego. Trudno przyznać że złe bo przecież "nie można kalać własnego gniazda", nie mówi się źle o rodakach, lub o innych SWOICH. I stąd się bierze ukrywanie pedofilii... itd. I jeszcze jedno. W swojej pracy często spotykam się z tym, że dziecko kiedy coś przeskrobie odpowiada "A on też". Moi uczniowie wiedzą, że za coś takiego- podwójna kara. A tu czytam takie wypowiedzi... Oni też, a czemu tamtych nie, tylko nas. Jak dzieci. A wypadałoby trochę poważniej.
|
|
no ale jakie poważniej, sam bądź, nie jesteśmy dziećmi, ja się się przyznaje Mój Naród zabił tych żydów, ale odnieś się do tego co pisze algeroth to nie Niemcy zabijali tylko naziści, to nie ruscy tylko komuniści, a my kim jesteśmy? no kim? my jesteśmy tylko polakami? choć i u nas byli naziści, komuniści i żydzi, bo dopiero w wojnie zaczęto dzielić na żydów i polaków, i ginął żyd który był polakiem choć był żydem, i polakiem, no gdzie tu sens i logika? a ja powiem tak: to zabijali bojówki partyzanckie działające na terenie polski, wcale nie Polacy, to tamci nie my
|
|
niektórzy udają chyba głąbów... "to nie Niemcy zabijali tylko naziści, to nie ruscy tylko komuniści" a my? potomkowie roztrząsaczy gnoju, w skrócie PRG... Na głupoty inaczej odpowiedzieć nie można. algeroth, a co ciebie obchodzi czy żydzi kiedyś za coś przeprosili? Tobie ktoś każe przepraszać? Kwaśniak przepraszał za Jedwabne, ale jak ciągle wychodzi że w innych miejscach było podobnie, to się będzie tak ciągnąć ten smród, bo zamiast rozliczyć się 10 lat temu z tymi przypadkami, przy okazji Jedwabnego, to lepiej było udawać że to incydent i zaprzeczać.
|
|
jakby żydzi wskazali niemcom po koleji gdzie mieszkaja wasze rodziny to byscie sami dolewali napalmu na ta stodole . Paranoje...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |