czwartek, 07 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
To my Polacy miłujacy blizniego swego!!

Rok 1941 sierpień miejscowość Bzury z getta zydowskiego własciciel majatku wypozyczają za darmo do pracy 20 kobiet narodowości żydowskiej - taki wowczas był zwyczaj ,żydów mieli za nic nie tylko niemcy ale i polacy.

Potem kilku miejscowych rozprawia sie z tymi żydówkami zabijając je w okrutny sposób wszystkie. Tylko jeden z nich zostaje skazany reszta unika kary . Te słowa poniżej to jego osobista relacja z dokonanego mordu.

"Podjechaliśmy tam na rowerach. Wcześniej poszliśmy do majątkowej kuźni i okuliśmy pałki na końcu żelazem, aby lepiej było zabijać. Po godzinie czasu przyjechały z majątku Bzury dwie furmanki drabiniaste, na jednej furmance jechał Krygiel, a na drugiej Modzelewski Henryk. Gdy furmanki przyjechały pod dom, wypędziliśmy Żydówki z piwnicy i kazaliśmy im powsiadać na wóz. Zawieźliśmy je do boczkowskiego lasu, gdzie był wykopany okop. Tam kazaliśmy wszystkim Żydówkom porozbierać się do koszul i majtek. Zaczęliśmy prowadzać po jednej nad okop i tam zabijaliśmy pałkami. Tkacz zabił cztery Żydówki. Jeszcze przed zabiciem pięciu zgwałcili jedną Żydówkę. Po zgwałceniu Żydówki ja wziąłem pałkę drewnianą od Tkacza i sam osobiście zabiłem Żydówkę, uderzając ją pałką trzy razy w głowę, i wpadła do okopu. Z pomordowanych Żydówek otrzymałem pantofle i jedną sukienkę. Trzy dni później do sołtysa przyjechała niemiecka żandarmeria i na jej polecenie pokazałem miejsce mordu. Jeden żandarm zapytał mnie, czym my ich zabijali, ja powiedziałem, że pałkami. Po wypowiedzeniu moich słów zostałem uderzony przez żandarma niemieckiego gumą i powiedział mi, czemu z powrotem nie przyprowadziliście ich do getta. Następnie kazali lepiej zasypać... Myśmy wszyscy należeli do endecji".

pozostawim bez komentarza .

Więcej... http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,11290059,Polacy_zabili_palkami_20_Zydowek_w_Bzurach__IPN_prowadzi.html#ixzz1oKoIEXpK

Santreo

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: To my Polacy miłujacy blizniego swego!!

I co za to zydzi maja nas kochać i szanować ? Tej krwi nigdy nie zyjemy z rak ani my ani następne nasze pokolenia.

Santreo

daj normalny watek ----------znalezc nie moge!!!!!!!!!!!!!! i podpowiem jak wkliec "chodzacy watek " <watek> wiec czekam.

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

To niemożliwe....i jeszcze przyznał się do endecji, czyli dzisiejszych "prawdziwych Polaków". To musi być "lewacka" prowokacja. To podobnie jak z NSZ i innym WiN, którym przypisuje się mordy i gwałty na niewinnych ludziach....

Gdy ćpający Alfonsio wejdzie do pałacu, nie staje się królem.
To pałac staje się sutenerską speluną.
Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!

Kościół na parafialnej Ziemi Łomżyńskiej który znam - którego osobiście doświadczyłem to "SYF - szambo" zakłamania i manipulacji w którym toną - giną ludzie, to "syf" czyniony przez parafialnych kapłanów działających podobnie jak świnie w znanej książce i filmie pod rym samym tytułem Folwark zwierzęcy.

SYF arcy kapłański obrzędowych kapłanów - szamanów tak jak u pogan ...

... martwiących się o swoje własne kościelne inwestycje czynione kosztem (parafian) ludzi których tak jak mnie mają głęboko w swojej sakra mentalnie wyświęconej dvpie martwiącej się o złoty religijny interes swojego złotego świątynnego sakro biznesu.

Historia kołem się toczy i lubi się powtarzać również ta znana chrześcijanom historia zaszczucia przez kapłanów Jezusa którego wierni kapłanom ludzie ukrzyżowali działają w dobrej wierze i w trosce o swoją świątynię (KOŚCIÓŁ)

ONI już są rasowymi kapłanami jak ci którzy zaszczuli Jezusa.
Określają się jako Kapłani - Arcy Kapłani - Arcy Pasterze - pasterze ci kapłani nawet już nie nazywają się apostołami (?) !

O czym to świadczy ...

santreo ale jak myślisz dlaczego polacy czy niemcy ich tak nienawidzili
żyd przed wojno potrafił odrzeć człowieka z ostatniej koszuli odebrać
kromkie chleba gdybyś nawet umierał z głodu
a myślisz że teraz niema żydów którzy niemszczą się za wojnę i nietylko
myślisz że w rządzie ich niebrakuje i skubią nas

gitara gra

to wcale nie usprawiedliwia faktu takiej ilosci bestialkich morderstw. Nie słyszałem aby żydzi w tak bestialski sposób zabijali polaków . Owszem nei sa bez winy ale nikt z nich nie mordował tych ludzi tak jak rzeznicy. Co więcej polacy w sytuacji faszystowskiego niszczenia ludności żydowskiej zwyczajnie swym postępowaniem przyczyniali się do tego. Ja na miejscu żydów nigdy do końca swiata nie darowałbym sprawcowm tych morderstw i wcale mnei nei dziwi ,ze nas polakó postrzegaja na równi ze sprawcami ludobójstwa hitlerowskiego.

Santreo

Dla większości Jezus był Polakiem i Kolumb też więc o czym tu mowa. :)

Po wojnie nastał PRL który takich spraw nie akceptował i starał się w jakiś sposób sprawców takich bestialskich mordów rozliczyć i ukarać. Sprawy te w tamtym czasie ogólnie ukrywano bo nie leżalo w interesie władz aby młoda PRL wchodział na arenę miedzynarodowa z takim okropnym bagażem. Powojenną młodzież wychowywano w duchu szacunku do wszystkich narodów , nacji i zawsze podkreslano martyrologie narodu zydowskiego. Dopiero po upadku PRL upadły mury cenzury i na światło dzienne dopiero dzisiaj zaczynają wychodzić sprawy swiadczące o potwornej naturze polaków podczas okupacji hitlerowskiej w stosunku do żydów. To wszystko nas wychowanych w duchu i szacunku do innych narodowości zwyczajnie szokuje i często nie jestesmy w stanie przyjąc tego do wiadomości zwłaszcza,ze wydarzenia te miały miejsce ponad kilkadziesiąt lat temu. Jednak sa one szokujące i polegają na prawdzie - musimy im stawić czoła i w końcu rozliczyć się z naszą przeszłościa.

Santreo

santreo

Nikt oprócz historyków nie powinien, a może inaczej nie ma prawa oceniać zdarzeń historycznych. Do tego trzeba mieć odpowiednia wiedzę o społeczeństwie z tego okresu, Sytuacja którą opisujesz jest b. dramatyczna i jestem przeciwnikiem takich zachowań, których nie potrafię wytłumaczyć.

Natomiast zobacz co dzieje sie dzisiaj, jak zachowują sie żydzi, ja stawiam ich w jednym szeregu z hitlerowcami dążą do władania światem. Zwróć uwagę na konflikty w regionie, jak buldożerami rozjeżdżają tamtejszą ludność. Zapędy żydów do sterowania gospodarkami wielu państw . Ja nie godzę się na to żeby żydzi dyktowali mi warunki a tak jest, Narzucają światu swoją wolę czym doprowadzają do powstawania konfliktów.
Nikt ich za to nie będzie kochał ja też, może tobie to odpowiada, mnie nie.

Wszystko może się zdarzyć i kto wie czy nie powstanie kolejny światowy konflikt z ich udziałem a może nawet dzięki właśnie żydom .

Ja na przykład nie zgadam się z Grossem według mnie jest tendencyjny ale szanuje go za wiedzę i pracę jaką wkłada w badanie historii. Inna sprawa że naświetla tylko to co jest w interesie żydów w/g mnie w jego postępowaniu brak jest obiektywizmu która powinna cechować historyka.

Przykład który przedstawiłeś jest dramatyczny i brak słów aby napisać cos wiecej,

Nie ma dymu bez ognia z przekazów ludzi którzy przeżyli wojnę wiem że żydzi własnoręcznie b. rzadko dopuszczali się morderstw ale nagminnie czynili to rękoma hitlerowców i rosjan , donosząc na polaków a tym samym skazywali ich na śmierć, czy ich ręce nie są umaczane w polskiej krwi. tylko drukiem mało się o tym pisze.

Nasz żydowski prezydent przeprosił żydów i ten sam prezydent odznaczył Grossa.

Tajemnica poliszynela jest to że żydzi w czasie wojny stali po jednej i drugiej stronie, wielu było w faszystowskich organizacjach przyczyniając sie do eksterminacji swoich rodaków.

Mniemam, że zakładając ten temat pragniesz porozumienia miedzy Polakami a Żydami ale czy aby na pewno?

Jednak sa one szokujące i polegają na prawdzie - musimy im stawić czoła i w końcu rozliczyć się z naszą przeszłościa.

Santreo

Co masz na myśli mówiąc o rozliczeniu naszej przeszłości?

mam na myśli to ,że takie fakty ludobójstwa dokonanego na żydach przez polaków w okresie okupacji hitlerowskiej zaczynają wychodzić na swiatło dzienne i o nich zaczyna się głosno mówić i pisać. Nie są to przypadki odosobnione i wieści o nich bedzie coraz więcej co wprost podeprze tezę ,ze polskie społeczeństwo w pewnym stopniu czynnie uczestniczyło w eksterminacji żydów a więc tezę ktora jest szokująca i niedoprzyjęcia dla tych którzy to uczynione potworne zło chceą postawić na równi z złem jakiego dokonuje współczesny naród żydowski Izraela.

Santreo

porozumienie miedzy tymi narodami istnieje od dawna problem tym ,że na kłamstwie nigdy się nie zbuduje trwałej przyjażni i szacunku. Więc tą historie trzeba zwyczajnie odkłamać.

Santreo

ja proponuje spojrzeć na to trochę inaczej pomińmy jakiej narodowości byli ludzie którzy padli ofiarą naszych rodaków w tamtym okresie. Ale pamiętajmy ,ze padli oni ofiarą bestialskich mordów które tak naprawde do dzisiaj do końca nie został rozliczone a sprawcy i ich czyny częstokroć nie spotykaja się z potepieniem.

Santreo

Ale nikt nie kłamie nikt nie dyskutuje z faktami tylko dlaczego nikt nie mówi o tym jak postępowali żydzi dlaczego w tedy jak i teraz panuje na świecie antysemityzm.

Ja myślę że świat nie lubi żydów tylko za to że są żydami ale chyba za coś więcej.

Do porozumienie nie dochodzi się oskarżeniami . A tak się dzieje. Dlaczego ja nie mający z tamtymi wydarzeniami nic wspólnego mam za to płacić i to dosłownie.

Jeśli są ludzie którzy pochwalają takie mordy to jestem przekonany iz jest to margines naszego społeczeństwa,
Dla mnie ważne jest aby zrozumieć dlaczego to robią z jakich pobudek. Czasami można dostrzec w ich postępowaniu drugie dno.
Bo w czyim interesie jest podnoszony KRZYK w tej sprawie?

hm właśnie co znaczy mam za to płacić i to dosłownie ?

Santreo

santreo

Określ po czyjej jestes stronie będzie mi łatwiej z tobą dyskutować, ja jestem Polakiem i mam Polskie obowiązki.

Długo sie zastanawiasz, masz z tym jakis problem?

Polacy nie lubią Żydów może dlatego, że to ich Bóg sobie upodobał i ustanowił Narodem Wybranym. Bóg uratował Żydów po raz pierwszy przed zagładą z Egipskiej niewoli , oraz po raz wtóry po ponad tysiącletniej diasporze z holokaustu zafundowanemu mu przez nazistów z drobną pomocą np. Polaków. Polacy postępują bardzo dziwnie, bo tak, jakby darzyli sympatią tylko tego Żyda, który wisi przybity gwożdziami do krzyża...

Autor: paplik (---.elomza.pl)
Data: 06-03-12 19:45
Polacy nie lubią Żydów może dlatego, że to ich Bóg sobie upodobał i ustanowił Narodem Wybranym

A co z całą resztą narodów?

Słowo Boże nie zauważa innych Narodów i pewnie one wszystkie z zawiści Żydów nie lubią... jak pasierby swoje, przybrane, rodzeństwo.

To Bóg jest nie sprawiedliwy, i po co stworzył taki świat,

Gdzies santreo sie zapodział.

...a byłby Bóg sprawiedliwy, gdyby zamiast Żydów wybrał Polaków, szczególnie tych "prawdziwych"...?

ej paplik ja tego nie powiedziałem , a napisałem ogólnie.

A co ty chciałes przez to powiedzieć

"
...a byłby Bóg sprawiedliwy, gdyby zamiast Żydów wybrał Polaków, szczególnie tych "prawdziwych"...?"

Mroczne karty historii Polski pokazują, że "prawdziwi" Polacy czują się szczególnie przez Boga namaszczeni....

paplik

karty maja dwie strony i tę jasna też,

Dlaczego Polak nie KRZYCZY na cały swiat ilu żydów zostało przez nas (Polaków) uratowanych kosztem życia swojego i swojej rodziny.

Dlaczego głosno nie KRZYCZĄ Polacy o krzywdach wyrządzonych przez żydów.

Dlaczego nie rozdapujemy ran na których leczenie nie ma lekarstwa?

Jasne karty są aż nadto eksponowane, a ciemne skrywane poprzez nacisk ideologiczny wynikający z dyktatu ośrodków kato-prawicowo-narodowych.
Ostatnio film w "Ciemności" o mało co nie zdobył Oskara, a dotyka tych dramatycznych kart historii. Nie miejcie więc oporów do rzetelnego opisywania całej historii "Polaka-katolika".

W odniesieniu jak wyżej cytat poniżej:

Autor: paplik (---.elomza.pl)
Data: 06-03-12 19:45

Polacy postępują bardzo dziwnie, bo tak, jakby darzyli sympatią tylko tego Żyda, który wisi przybity gwożdziami do krzyża...

Czasem mnie Diabeł kusi bym uwierzył w boga
"Czy Bóg jest? Nie wiem... lecz nie wierzę, by kapłan wiedział coś o Bogu." — Tadeusz Kotarbiński

Szanowny Przedmówco
Szanowni Państwo

Oprócz Wielkiego Żyda o którym wspominasz Polacy miłują jeszcze innych Żydów do których indywidualnie i grupowo się modlą klęcząc przed ich żydowskimi wizerunkami.

Ale nie o to chodzi kto jest żydem czy polakiem nazistą czy katolikiem Semitą czy anty Semitą

Tu idzie o to że trzeba być człowiekiem dla człowieka w równoprawnej relacji bez granic a zatem bez podziałów: narodowych, klasowych religijnych

Przypominam że katolicy mordowali katolików - ochrzczeni mordowali ochrzczonych.

W Chrześcijańskiej Europie z rąk Chrześcijan zginęło więcej Chrześcijan niż Izraelitów (?) ...

Ta Katolicka rzeźnia religijnego kontynentu gdzie Chrześcijanie Chrześcijanom zgotowali krwawy los z religijną stolicą w Rzymie była "kontrolowana" przez Kapłanów - kapelanów przy biurkach i w okopach

Historia kołem się toczy i lubi się powtarzać - również ta znana chrześcijanom historia za szczucia prawdy razem z ukrzyżowanym Jezusem.

Kapłani sprzeniewierzyli się Bogu zaszczuwając życie Boże razem z Jezusem którego ich poprzednicy ukrzyżowali tak samo w dobrej wierze i tak samo w trosce o swoje religijne złote interesy

O czym to świadczy ...

jestem i czytam A odnośnie pytanie po której ejstem stronie - to powiem krótko po stronie każdej skrzywdzonej istoty bez względu na to kto to czyni i w jakiej sprawie. Resztę chyba juz możesz sobie wywnioskować.

Santreo

santero pewnie jesteś żydem
polacy latami -wiekami byli uciskani zniewalani przez inne mocarstwa
rosja prusy itd.po wojnie ruscy mordowali naszych prawdziwych żołnierzy
którzy walczyli za ten kraj w czasie II wojny światowej
niewiem czy jest drugi taki kraj w europie który przez ostatnie 400 lat
niedostał tak w dupe- a żydzi nas uciskali - dla nich nikt inny się nieliczy
tylko żyd------ to oni sterują największymi gospodarkami świata

gitara gra

czy ktoś rozliczy tych co nas gnębili i gnębio

gitara gra

W odniesieniu jak wyżej cytat poniżej:

Autor: znajomy88 (---.205.27.175.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 07-03-12 10:53

czy ktoś rozliczy tych co nas gnębili i gnębio ...

taa...

A czy ktoś rozliczy tych co ludzi ogłupili i dalej bezkarnie ogłupiają społeczeństwo na masowa skalę zachowując kolektywnie arogancję wobec prawa nie tylko Bożego na sposób Ludzki i Boski tak jak Putin w Rosji ?

Skąd się w ludziach biorą takie pytania które wyraźnie słychać i widać nie tylko w mediach ale i na ulicy (?) np. podczas protestu przed kurią obok katedry Biskupa w Łomży ?

O czym to świadczy ...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org