Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Tragedia kilkudziesięciu psów |
Pilnie potrzebna pomoc dla chorych psów przebywających na mrozie : http://www.facebook.com/events/361225883890173/
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Tragedia kilkudziesięciu psów |
no
|
|
To jest prawdziwa tragedia,widziałam na zdjeciach te pieski,popłakałam sie !!!
|
|
To gdzie one są?
|
|
We wsi Różan, za Ostrołęką jadąc do Warszawy. Problem jest ogromny, bo jaśnie pan burmistrz utrudnia jak tylko potrafi. Zamknęli chore, wychudzone i zarobaczone psy na betonie, na wysypisku śmieci i twierdzą, że to kwarantanna. 14-dniowa. Ażeby wam buraki łby poodmarzały! Posiedźcie 2 godziny w takich warunkach, ciekawe jak cienko będziecie piszczeć. Pomóc można oczywiście finansowo, ale ważne jest też nagłaśnianie sprawy, pisanie do wszelkich mediów z prośbą o pomoc (i to błyskawiczną, bo za dzień, dwa nie będzie już komu pomagać), z czasem robienie ogłoszeń uratowanym. W sumie przyda się każde sensowne działanie, jakakolwiek pomoc, niekoniecznie materialna.
|
|
Schronisko może podarować trochę starych bud (które uchronią przed mrozem). Wykonaliśmy dużo nowych, tak że możemy podzielić się starszymi.
|
|
Tylko że schronisko nie może zapewnić transportu tych bud.
|
|
Dziękuję :) Przekazałam dalej razem z kontaktem do schroniska.
|
|
Biedne psy!:( Kapeeeć:D
|
|
Nie ma u nas w polsce zadnej instytucji która pomogła by??przeciez coś musi byx zeby odebrali mu zwierzaki
|
|
Instytucja?? Przecież wszystko jest uregulowane prawnie... wystarczy zgłosić na policje i psy uratowane... a nie zapomniałem że w naszym kraju za wyrzucenie zwłok psa do rowu dostaje się mandat za zaśmiecanie. Las to nie wysypisko śmieci
|
|
Ale to wszystko jest prawnie i pokazuje jak chore mamy prawo. Przecież burmistrz zgodnie z prawem "zajął" się pozostawionymi psami, zrobił miejsce na ich przetrzymanie i przeprowadza kwarantannę. W porozumieniu z powiatowym lek wet. A jak to zrobili już nikogo nie obchodzi-najważniejsze, że w papierach się zgadza.
|
|
Dokładnie.Umieścił psy w kojcu na betonie,bez żadnego schronienia przed mrozem,częściowo wyłysiałe z powodu choroby skóry.U jednej z suń są odmrożenia na łapach.Psy ogrzewały się wzajemnie swoimi ciałami.Lekarz powiatowy zarządził 14-dniową kwarantannę. Dziś zostały w tym kojcu jeszcze dwa psy.Jeśli zostaną zabrane chociaż dwa zdrowe psy ze schroniska w Kruszewie na ich miejsce trafią te biedaki. Dziś miałam zapytanie od wolontariuszki ze Stowarzyszenia "Niczyje" zajmującymi się psami z Różana,czy oferta dotycząca bud schroniska w Łomży jest nadal aktualna.Podałam jeszcze raz kontakt do schroniska.
|
|
O_O Jak widać wszystko jest w porządku, pieski sobie zamarzną i problem sam się rozwiąże. http://kuriermakowski.pl/89193,Psy-z-glodu-jadly-cialo-swojego-pana.html UWAGA - nie komentować dziennikarzyny, który popełnił artykuł, grozi odpowiedzialnością karną :D
|
|
Psiarczykom dziś dziękujemy!!
|
|
_maly_ przeszkadza Ci ? Jedna z suń nie doczekała pomocy,wczoraj zamarzła :( .
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |