piątek, 01 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Poszukuję architekta domów jednorodzinnych

Witam pilnie potrzebuję dobrego architekta domu jednorodzinnego, od podstaw.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Poszukuję architekta domów jednorodzinnych

604-186-333 Nie wiem czy aktualny numer, ale gościu się zna :)

czy może jakieś nazwisko przynajmniej, żebym wiedziała z kim rozmawiam.

http://www.archi-studio.com.pl/projekty.html POLECAM :)

Biuro Projektowe ARKON, Al. Legionów, naprzeciw kontaktów, obok PGE

Jak zwykle proszę doprecyzować : architekta czy inż. budownictwa ? To zasadnicza różnica mimo że jeden i drugi uzyska pozwolenie na budowę domu. Architekt ma wykazać dlaczego dom będzie optymalny w budowie i utrzymaniu przez lata, ładny, dobrze zlokalizowany na działce. Inżynier będzie wiedział dlaczego beton z betoniarki, który pustak lepszy do jakiej zaprawy murarskiej. Jeśli korzystamy z projektu typowego : inzynier będzie tańszy bo tylko podpisze dokumentację i ew. narysuje zmiany adaptacyjne. Jeżeli to ma być "dom na miarę", wypracowany razem z mieszkańcami na etapie koncepcji i projektu - tylko i wyłącznie polecam usługi architektów. Trochę drożej na początku (pewnie jakieś 1000 zł różnicy) ale zwróci się z nawiązką już w pierwszym roku użytkowania budynku. Zależy co komu potrzeba.

raczej architekt, bo w gotowym za dużo przeróbek.

www.a3darchirekci.pl

przepraszam: http://www.a3darchitekci.pl/

ewa podano strone ale ::: poszukaj Andrzeja Wierzbowskiego (o ile sie nie myle) wspolpracuje z konstruktorami :)))) architektura to nie wszystko :)) musi grac takze w srodku tzn. konstrukcja ,jesli chcesz wszystko poprzestawiac w tzw. planie podstawowym (zakupionym)

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

Architektura to nie wszystko: prawda. Architekci zazwyczaj współpracują z konstruktorami, szczególnie jeśli wymyślą coś, co nie jest standartem i trzeba wykonać obliczenia. Standartowo można przyjąć że stropy do rozpiętości 6,0 m są do kupienia np. w PSB (jako prefabrykowane belki i pustaki stropowe) bez szczególnych obliczeń. Nawet wiejski majster wykona strop drewniany do takiej rozpiętości bez obliczeń. Nartomiast konstrukcja to również nie wszystko : bunkry wytrzymają bombardowanie ale o finezyjnym wyglądzie czy doświetleniu wnętrza można zapomnieć :-). Jak już wyżej wspomniałem zależy co komu potrzebne. Dla mnie osobiście ważniejsze jest ergonomiczne użytkowanie budynku i koszty z tym związane (architektura), niż tani projekt gotowy albo jego adaptacja żeby dostać pozwolenie na budowę (w większości przypadków inżynierowie budownictwa + technicy budowlani). Poza tym : chciałbym żeby mój dom miał indywidualny charakter uzyskany w procesie twórczym, przy współpracy z projektantem. Stąd raczej popieram w tym konkretnym przypadku wybór architekta/tów.
Wobec tego z rynku łomżyńskiego: Anna Ciborowska, Andrzej Popławski, Jerzy Minkowski, Teresa Chwal - te osoby zapadły mi w pamięci. Oczywiście są inni, choćby opisani powyżej. Zawsze masz już jakiś punkt wyjścia do poszukiwań. Pozdrawiam.

Dzięki za wszystkie sugestie. Pozdrawiam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org