Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
mam problem |
pracuję jako ochroniarz w sieci sklepów w olsztynie i mam podpisane 2umowy 1z firmą multiservice 2zaś z firmą efekt i na 1umowie jest stawka9zl brutto czyli po mojemu to7zl na reke a na2 jest stawka 7 50 brutto czyli 6zl na reke po odtraceniach składek i podatku jaki podatek odlicza sie od mojej kwoty brutto skoro juz nie jestem studentem i mam umowe zlecenie kto mi powie ile moge zarobic przy przepracowanych238godzinach i wg jakiej kwoty jest liczona moja wyplata bo jedni mowia ze cos pomiedzy 6a7zl czyli np 6 40 a inni ze jezeli to byly normalne godziny a nie nadgodziny to po stawce9zl brutto minus podatek18procent czyli 7zł zaznaczam ze pracuje głownie za inne osoby w zastepstwie ale z tego co ja wiem to godziny osob ktore zastepuje sa normalne czyli wg grafiku a nie są to nadgodziny czyli powinni mi liczyc po7zl czy dobrze to rozumiem mam przepracowanych238godzin jak obliczyc moja wyplate bo pogubilem sie
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: mam problem |
Ale sieka :D ![]()
|
|
bardzo proste stawka urzędowa to 7.85zł.za gopdzinę i po temacie...
|
|
no wlasnie czy zna ktos sie z was na tym bo ja pogubilem sie ile mam na godzine
|
|
na jakiej podstawie te 7 85niby bo na 1umowie mam brutto 7 50 a na2 9zl i ile podatku odtracają
|
|
kto z was jest na tyle inteligentny i rozwiaze ta zagadke bo ja z ekonomi odpadam
|
|
pierwsza rzecz to taka, ze masz dwie umowy bo przekroczyles norme godzin na miesiac. Zeby kontrola sie nie przyczepila to dlatego masz dwie umowy. Wg normalnych stawek godzinowych miesiecznie godzin powinno byc w granicach 176. I teraz masz dwie opcje: 1. Pierwsza wersja w zależności do jakiej umowy się odwołają 238-176=62 Jedna umowa to 176 godzin, druga 62 176*9 zl brutto=1584 1584*18% (liczony jest tylko podatek dochodowy, bo z tego co wiem to na zleceniu nie oplacaja ci skladek)=1298,88 Druga umowa to 62 godziny 62*7,5 zł brutto=465zł 465 *18%=381,3 Razem= 1680,18 2.Druga wersja 176*7,5=1320 zł 1320*18%= 1082,4zł 62*9zl=558zł 558*18%=457,56 Razem= 1539,96 Podane kwoty sa kwotami netto, czyli na reke. Głowy nie dam za wyliczenia ale w granicach tego mozesz miec Pozdrawiam
|
|
napisz ile przepracowałeś godzin na stawce 7,5, a ile na stawce 9zł. gdy uśrednimy, to wyjdzie netto 1434,81. jak chcesz dokładnie, to podaj po ile godzin pracowałeś.
|
|
no wlasnie niewiem jak oni te godziny licza mi wychodzi wlasnie te1431dokladnie
|
|
Autor: xuxu (---.elomza.pl) Data: 26-10-10 19:27 (liczony jest tylko podatek dochodowy, bo z tego co wiem to na zleceniu nie oplacaja ci skladek) trzeba odjąć jeszcze składkę zdrowotną.
|
|
w sumie mam238godzin i nie wiem, czy policza to po 9zl brutto czy po7 50
|
|
no liczą tak. ileś tam godzin x 7,5 + ileś tam godzin x 9 zł = wypłata brutto od tego odejmujesz podatek dochodowy 18% i składke na ubezpieczenie zdrowotne 9%. i tyle...
|
|
wychodzi na to, że więcej godzin policzyli Ci po 7,5, bo jeszcze raz liczę i wychodzi przy uśrednieniu więcej niż te 1434. większość bankowo po najniższej liczyli.
|
|
no mi na reke wychodzilo ze za238godzin bede 1438zl bodajze juz netto dobra spytam inaczej czy za taka liczbe godzin dostane te1400zl czy mniej w najgorzym wypadku nawet jakby odtracili mi ta skladke zdrowotna bo powyzej ktos z was mial racje wyjdzie pewnie 1539.96-skladka zdrowotna i to bedzie 1438lub1434zl czy dobrze mysle
|
|
przeliczyłem jeszcze raz z ciekawości. gdybyś pracował po równo, czyli połowę h za 7,5 a połowę za 9 to dostaniesz 1428,42. w najgorszym przypadku, gdy tyle godzin, ile mogą maksymalnie, policzą za 7,5, to dostaniesz na rękę 1366,68zł (i to jest dla ciebie absolutne minimum).
|
|
spoko dobra jeszcze pytanko moze to pomoze cos kumpel pracowal wg stawki 7 15brutto czyli 5 65 ale studiuje i dostal za205godzin dokladnie1155zl choc spodziewal sie 8dych wiecej bo myslal ze policza mu po6zl ale ma tylko ta1umowe za 7 15brutto
|
|
czy umowa kumpla to umowa zlecenie? jeżeli tak, to przy tej stawce powinien dostać 1236,83.
|
|
i muszę się przyznać, że źle Ci policzyłem, bo naliczyłem składki ZUS. wychodzi na to, że liczą Ci ZUSy bez składki chorobowej... czy aby na pewno masz dwie umowy zlecenia, a nie jedną normalną umowę o pracę ? jeżeli masz dwie umowy zlecenia, to w najgorszym przypadku powinni zapłacić Ci 1584,98 (to już bankowe ;] ).
|
|
właśnie. dobra rozgryzłem to na podstawie kumpla. odejmują wam od wypłaty podatek dochodowy, składkę zdrowotną, składkę rentową (ZUS) i składkę emerytalną (ZUS). nie odliczają składki chorobowej (ZUS). uff. skomplikowane to jest.... :]
|
|
a moim zdaniem nie powinni tych składek ZUSowskich naliczać, ale mogę się mylić...
|
|
tak umowa zlecenie ale zgadza sie bo mial miec 1236a dostal1155
|
|
właśnie. dobra rozgryzłem to na podstawie kumpla. odejmują wam od wypłaty podatek dochodowy, składkę zdrowotną, składkę rentową (ZUS) i składkę emerytalną (ZUS). nie odliczają składki chorobowej (ZUS). uff. skomplikowane to jest.... :] to ile mi zostanie chlip com
|
|
no ok. 1430...
|
|
no i ok skomplikowane to troche ale coz
|
|
a robota jest spoko
|
|
Wracając do problemu. Składki są odliczane wtedy i tylko wtedy jeżeli umowa zlecenie to Twoja jedyna praca. Jeśli jesteś zatrudniony a zlecenie jest dodatkowe to wtedy tylko chorobowe i podatek. Za to jeśli jesteś studentem do 26 roku życia a to Twoja umowa to wtedy tylko podatek. Jest sporo możliwości
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |