Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
straz miejska |
na jakiej podstawie prawnej straz miejska moze spisywac uczniow i przekazywac ich nazwiska do dyrektora szkoly, jesli pala ale maja 18 lat i nie robia tego na terenie szkoly (ani w innym zakazanym miejscu)? oczywiscie po udowodnieniu tych 18 lat
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: straz miejska |
|
Jesli w ciagu godzin lekcyjnych, to moga :)
|
|
w czasie przerwy, nie na lekcjach
|
|
Naślij na nich teściową :):):)
|
|
nie no serio was prosze, strasznie mnie to irytuje, co im moge powiedziec przy nastepnej probie wylegitymowania, nie robie nic zlego i sprzecznego z prawem, dajcie mi jakies cos co pomoze:P
|
|
Szczebiotka was pewnie podkablowała. Stop konfidenctwu !
|
|
pal w kiblu, a nie kozaka strugasz na osiedlu z papierosem chowajac sie zeby mama nie widziala
|
|
Weź dopalacze :):):):):)
|
|
powiedz zeby poszli sobie fotoradar rozstawić to przynajmniej kase zarobią ;P
|
|
powiedz, ze cie rodzice nie kochaja i ze ci bardzo smutno
|
|
Powiedz im WALCIE SIĘ KWADRACIAKI :):):):):):):):):)
|
|
Przejdź się do Straży Miejskiej i się zapytaj ich albo jeszcze lepiej do samego dyrektora. A tak ogólnie to co on ci może zrobić jeżeli nie paliłeś na terenie szkoły, dyrektor nie jest twoim opiekunem ani nic z tych rzeczy.
|
|
o tak to moj cel- kozaczenie paleniem.
|
|
to nie dygaj chyba, ze sie taty z kablem od żelazka boisz
|
|
mi nie chodzi o dyganie tylko k**wa - oni zasranego prawa do tego nie maja a i tak to robia. rozumiem ze ich radocha zlapie jak wezma jakiegos malolata ale ludzie dajcie spokoj, juz mi tak na nerwy dzialaja ze niemoge
|
|
Teren szkoły jest miejscem objętym zakazem palenia tytoniu ( tak jak np. wiata przystanku autobusowego) ,więc jest to wykroczenie i Straż Miejska ma prawo do wylegitymowania.Podstawa prawna:USTAWA z dnia 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych P.S-Jeżeli sprawca wykroczenia ma ukończone 17lat to może zostać ukarany mandatem w kwocie do 500zł. Odnośnie legitymowania przez Straż Miejską: Podst. prawna : USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych. pozdrawiam serdecznie.
|
|
teren szkoły tak pajacu, ale on jara poza terenem się nie afiszuj tu http://www.youtube.com/watch?v=awYVlAv6Cek
|
|
*jakby co to ona:P ehh juz niewiem co z nimi robic. nie maja takiego prawa ale co im moge nagadac zeby sie odwalili
|
|
P.S - a jeśli chodzi o to ,że poza terenem szkoły to chyba logiczne jest ,że sprzedaż wyrobów tytoniowych osobie pon. 18 roku życia jest przestępstwem i wówczas taka osoba ( sprzedający) może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej ,a nieletni (palący) może być świadkiem owego przestępstwa. Poza tym palenie tytoniu przez osobę nieletnią jest to przejaw demoralizacji nieletniego. USTAWA z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich
|
|
Jezu czytaj uwaznie JESTEM PELNOLETNIA
|
|
Ok,w takim razie tak... Strażnik miejski nie jest wróżką i nie wie w jakim wieku jest dana osoba prawda? Aby się tego dowiedzieć musi osobę wylegitymować. Tak więc podstawa odnośnie legitymowania(spisywania) jest.
|
|
ok, niech mnie legitymuja, ale jakim prawem to idzie dalej, do dyrektora?
|
|
zreszta juz to robili ale raz mi "wspanialomyslnie" darowali
|
|
Na to pytanie już Ci nie odpowiem,bo nie wiem. Szkoła może mieć swój odrębny regulamin bądź statut i określać warunki kształcenia swoich podopiecznych ;) Szkoła może również mieć określoną umowę/porozumienie ze Strażą Miejską/Policją. Pamiętaj,że jesteś pełnoletnia i nauka nie jest obowiązkowa. Możesz "rzucić" szkołę i siedzieć w domu ;) Pełnoletniość nie oznacza tylko prawo do palenia papierosów i picia alkoholu,ale ciągnie za sobą też wiele innych i nowych obowiązków. Jeśli chcesz się dalej kształcić to musisz się dostosować do odpowiednich zasad i norm. Podobnie na studiach nikt nie będzie się z Tobą patyczkował,tylko po prostu jak coś Ci nie pasuje to pa pa ;) miłego wieczorka ;)
|
|
Strażniki wiejskiej chyba ktoś ich pogonił albo wyszli spalić te wielkie brzuchy bo wczoraj ich wszędzie widziałem najpierw na rynku spisywali na złomie kogoś a pozniej sie krecili po osiedlach i pewnie szukali malolatow co palą tajfuny po kątach :D
|
|
Pierwsze pytanie jakie należy sobie zadać to skąd wiedzą w jakiej uczysz się szkole? Co do informowania szkoły to wszystko zależy od umowy pomiędzy różnymi instytucjami, czasem zaś jedynie o wyrachowaniu urzędnika. Dodatkowo warto zapoznać się z regulaminem szkoły, który mowi o jej godnym reprezentowaniu poza murami. a tak na marginesie he takie rzeczy warto mieć w d.pie wkońcu ma się już te naście lat.
|
|
to że palisz i jesteś pełnoletnia to jest tylko i wyłacznie Twoja sprawa i oni nie mają nic do tego i dyrektor Twojej szkoły to samo, jeśli robisz to poza terenem szkoły to nic nikt nie może Ci zrobić , a wylegitymować się musisz niestety bo możesz nie wyglądać na 18 lat :)
|
|
Czy w szkole czy poza nią dalej jestes jej uczniem i reprezentujesz szkołę przez cały czas. Własnie to jest odpowiedz na wasze pytania, coś w tym stylu...
|
|
Obiło mi się o uszy, że dyrektorzy szkół walczą z palaczami i współpracuą w ten sposób ze strażą miejską. Straż miejska lata w miejsca blisko szkół typu osiedla, czyli tam gdzie nieletnie gnoje pędzą na fajkę. Poza tym, myślę, że wiek może nie wiele ma do rzeczy, ale np to w jakim miejscu te fajki palisz. Jeśli jest to miejsce publiczne to mogą ci jeszcze spokojnie mandat dowalić. Ja też wybrałabym palenie w kiblu :P ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
Pal e-papierosy na pewno się nie przypierdolą :D
|
|
Jeśli uczysz się w Mechaniaku, to mnie ta sprawa nie zdziwi. Następnym razem jeśli Cię zaczepią, to wylegitymuj się tylko dowodem osobistym, poza terenem szkoły jak i w czasie przerwy straż nie ma prawa interesować się Twoja szkołą Jeśli będą mieć jakieś "wąty" zażądaj ponownego wylegitymowania się funkcjonariuszy i spisz ich dane. To już powinno dać im do myślenia, a jeśli nie, to zawsze możesz złożyć na nich skargę u ich przełożonego.
|
|
MiYu Ale masz fantazję chłopie. Za co niby ma być ta skarga? Filmów za dużo się naoglądałeś. Dać do myślenia? Co powinno dać do myślenia? Śmieszny jesteś w tym momencie, bo po wylegitymowaniu się nikt nie będzie w głowę zachodził po co to komu i tym bardziej się tego bać nie będzie, jak jest w twoim mniemaniu. A ze skargami też tak nie wyskakuj, bo ktoś się ciebie posłucha, a powie jakąś głupotę, to jeszcze zrobisz mu większy ambaras niż by wcale nie miał.
|
|
Skarga? ahahaha ;D ;D ;D MiYu ,rzeczywiście chłopie chyba młody bardzo jesteś i nie znasz życia... ;)
|
|
U mnie w szkole w czasie przerwy wszyscy palą pod szkołą tzn. 18 latkowie i wiedzą to wszyscy nauczyciele wraz z dyrektorem i nikt nic nie robi bo przecież są pełnoletni i na twoim miejscu odmówiła bym podania danych i co by mi zrobili? nic. Nawet jeśli wezwali by psy to bardzo dobrze dowiedziała bym się jakie jest prawo i czy straż słusznie postępuje . ;)
|
|
Sądząc po wypowiedzi masz jakies 16-17 lat jeszcze.
|
|
Masaviv to ty tez jestes ta ****** ciot. od nich ze sie prudukujesz niech sie wezma lepiej za srajace pieski na trawnikach a nie chlopaka pod.pierdalaja do szkoly niech se pali i na zdrowie mu to wyjdzie talk to the hand, because the face isn't listening to you
|
|
Następny ze skrzywioną psychiką? :)
|
|
Katie;**.... dziecko moje drogie rzeczywiście gówniara jesteś skoro nie wiesz ,że strażnik miejski ma ustawowe prawo do legitymowania(tak jak np.policjant) i nie podanie mu danych osobowych bądź wprowadzenie w błąd jest wykroczeniem zagrożonym karą grzywny ! Podst.prawna: Art.65$1 i $2 Kodeksu Wykroczeń. Tak więc dziecko kochane jakbyś odmówiła podania danych to rzeczywiście wezwaliby jak to określiłaś "PSY" ,pojechałabyś na komendę i mogliby skierować przeciwko Tobie wniosek do Sądu Rejonowego o ukaranie na podst.art . 65$2 KW ! Sędzia by się z Tobą nie pier**lił i dostałabyś z 500zł grzywny plus koszta sądowe. A żeby w Łomży 500 zł zarobić to Twój tatuś musi pół miesiąca na Browarze zapier**lać!! Myślcie czasem ludzie i uczcie się prawa zanim walniecie jakąś głupotę ,bo aż żal tyłek ściska... Pamiętajcie,że policjant,strażnik miejski,strażnik graniczny,a nawet zwykły urzędnik jest FUNKCJONARIUSZEM PUBLICZNYM i nawet zwykłe znieważenie któregoś z nich jest przestępstwem zagrożonym karą pozbawienia wolności do 1 roku ! Dostaniesz 3 miesiące w zawieszeniu na 1 rok i co ? Gdzie potem debilu jeden z drugim do roboty pójdziesz !? Jak nawet teraz do pracy w Biedronce na kasie wymagana jest niekaralność! Weźcie wy się dzieciaki lepiej za naukę i nie wypowiadajcie się na tematy na które nie macie pojęcia. Sprawy dorosłych zostawcie dorosłym i pamiętajcie ,że dowód osobisty nie świadczy o dorosłości...
|
|
powinni rozwiązać tą instytucję...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |