piątek, 18 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
problem z gwarancja allegro

Witam, mam problem ze sprzedajacym na allegro, moze ktos mi jest w stanie tutaj pomoc.

Kolo tygodnia temu zakupilam na allegro telefon komorkowy. Niestety nie nadawal sie do niczego, telefon mial nie sprawną baterie, sms nie dochodzily, telefon sam łączyl sie z netem i wiele innych dziwnych rzeczy. Na stronie sprzedajacego wyczytalam ze towar moge zwrocic w ciagu 14 dni bez podania przyczyny, wiec spakowalam telefon, i odeslalam na drugi dzien. Wczoraj dostalam e maila w ktorym sprzedajacy napisal ze odsyla telefon bo ma pobity wyswietlacz. A ja wyslalam go w stanie nie naruszonym!! Nie wiem kompletnie co mam z tym zrobic. Wątpie zeby wyswietlacz stlukl sie w czasie wysylki, poniewaz dosc dobrze byl zapakowany.

h0jowe forum

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: problem z gwarancja allegro

Wymień wyświetlacz i odeślij.

pieniadze sie nie zwroca,

Wyswietlacz do takiego modelu kosztuje 100 zl!

h0jowe forum

To kup drugi taki sam ,a ten będziesz miała na części .

Kolego h0j, dziwne !!!, szukasz pomocy, ale kiedy ktoś zakłada podobny temat, to natychmiast idiotycznie go komentujesz... (zaśmiecasz).
Liczysz teraz na odpowiedź?
Zastanów się nad swoim bytem na tym forum idź szukać pomocy "wsród swoich"

100mario widzę ,że płeć potrafisz zmieniać:)

wydaje mi sie ze jak wymienie wyswietlacz to oni oskarza o mnie o jakies zerwanie plomb czy cos i nic mi nie naprawia, pozatym dlaczego ja mam placic 100 za wyswietlacz skoro stalo sie to z nie z mojej winy?

h0jowe forum

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi.

Z tym wyświetlaczem to żartowałem.Trafiłaś na oszusta i tyle.

relacje klient konsument sa do du py

Nie wiem co mam robic.. Nie na reke mi stracic tyle kasy

h0jowe forum

To w Łomży nie gdzie kupić telefonu ???????????????

Badziew jakiś ze świata kupujecie ?????

Poukładane macie chyba w głowach odwrotnie :):):):):):):):)

Czy zawierając transakcje dostałeś paragon lub inny dowód zakupu?

Nie dostałam.. Dostalam tylko jakis swistek na ktorym napisane jest ze mam 3 miesiace gwarancji.

h0jowe forum

W tej sytuacji sprzedawcy po odbiorze uszkodzonego telefonu, w tym przypadku wyświetlacz, powinien sporządzić protokół reklamacyjny w firmie kurierskiej, którą wysyłany był sprzęt.
Generalnie jeżeli jest to doświadczony sprzedawca zajmie się tą sprawą, a tobie zwróci pieniążki ponieważ jasno i klarownie mówi o tym ustawa. Na jej podstawie masz prawo dokonać zwrotu sprzętu ponieważ jest on niezgodny z umową"Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271 z 2000r z poz. zm.), Kupujący ma prawo odstąpić od umowy zakupu w terminie 10 dni od daty otrzymania towaru bez podawania przyczyny wysyłając pismo o odstąpieniu od umowy na adres siedziby firmy (..) Warunkiem zwrotu jest dostarczenie towaru nie zniszczonego, nie noszącego śladów użycia, w oryginalnym i nieuszkodzonym opakowaniu. ". Dodatkowo warto podeprzeć się ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dn. 27lipca 2002r.

" Art.8.

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia
go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo
wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wyma©
Kancelaria Sejmu s. 4/6
04-06-02
gają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się
wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności,
a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego
inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca
ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w
szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz
ponownego zamontowania i uruchomienia.
3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione.
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani
wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w
odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na
znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny
albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru
konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu
naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia."

Jeżeli będziesz miał kłopoty warto skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenckich, w Łomży ma siedzibę w urzędzie miasta.

Powodzenia.

firma w w/w poście została wklejona omyłkowo gdyż znalazłem tą ustawę na jakiejś stronie internetowej

No to leć do tego cwaniaczka i się upominaj :):):):):)

Masz czarno na białym :):):):):)

W takim wypadku sprzedawca popełnił czyn zabroniony. Podstawa prawna: Art. 62 Kodeksu Karno Skarbowego.
(każda transakcja kupna-sprzedaży musi być potwierdzona dowodem zakupu) Jeśli sprzedawca jest wobec ciebie nie uczciwy i próbuje cię oszukać twierdząc że wyświetlacz jest zbity nie miał bym skrupułów by postraszyć go Urzędem Skarbowym. Zadzwoń do niego i powiedz że jeśli nie zwróci ci pieniędzy zawiadomisz US o popełnieniu czynu zabronionego. Myślę że zadziała.

Jeśli chodzi o działania prawne możesz wykorzystać dwie możliwości:

1. Zwrot towaru w przeciągu 10 dni. Podstawa prawna:
Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z 2 marca
2000 (Dz.U. z dnia 31 marca 2000 roku)

2. Niezgodność towaru z umową. Podstawa prawna: Art. 8 Ustawy
z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

Jeśli będziesz potrzebować pomocy prawnej lub konsultacji zgłoś się do Izby Handlowej tam w jeden dzień tygodnia dyżuruje prawnik zajmujący się problemami konsumentów

to Cię załatwił
trzeba było zrobić fotki przed wysłaniem

Tak, narazie sprobuj postraszyc sprzedajacegpo US.

niah nie wiem co myslec o Twojej wypowiedzi, piszesz ze ,, Warunkiem zwrotu jest dostarczenie towaru nie zniszczonego, nie noszącego śladów użycia, w oryginalnym i nieuszkodzonym opakowaniu. "a sprzedajacy upiera sie ze telefon zostal zniszczony.

Dzieki wszystkim za odp. !!

h0jowe forum

Wysłałeś sprzęt sprawny. Tak więc został uszkodzony podczas twojego zwrotu do sprzedającego. Powinien on tą sprawę załatwiać z firmą spedycyjną. Poprzez sporządzenie protokołu reklamacyjnego i z nimi wyjaśniać sprawę. Ciebie to już nie powinno obchodzić natomiast Tobie powinien zwrócić pieniądze zgodnie z ustawą.

Udaj się z tym jeszcze do rzecznika praw konsumenckich na pewno coś pomoże. Zadzwoń tylko do urzędu i dowiedz się w jakich terminach przyjmuje.

Dziekuje bardzo. Na prawde duzo mi pomogliscie

h0jowe forum

Nic z tego chyba nie będzie.. Wklejam treść e maila ktora dostalam od sprzedawcy.

Proszę nas nie straszyć urzędem skarbowym - tak się składa że jesteśmy w posiadaniu kopii wszytkich paragonów z drukarki fiskalnej

- więc posiadamy również kopię paragonu wysłanego do Pani razem z telefonem - proszę zatem nie wypisywać bredni bo paragon Pani otrzymała !!!

Jesteśmy legalnie działającą firmą i fiskaluzujemy sprzedaż . Dokumentacja za wrzesien jest już w biurze rachunkowym ale jutro możemy przesłać Pani kopię paragonu.

Nie jesteśmy naciagaczami a to co Pani robi można tak nazwać !

W załączeniu zdjęcie odsłanego do nas telefonu - jak widać - wyświetlacz jest potłuczony . Naprawa wyświetlacza to kwota ok 100 zł - serwis może to zrealizować .

Telefon wysyłała Pani do niezależnego serwisu , który może przygotować ekspertyzę w tej kwestii .

Może Pani również złożyć reklmację odnośnie uszkodzenia przesyłki w transporcie w urzędzie pocztowym w którym nadwała pani przesyłkę

Telefon w dniu dzisiejszym został do Pani odesłany wraz z oryginalną koperta , w której do nas został odesłany .

MediaNet

h0jowe forum

Czy sprzedawca po otrzymaniu telefonu sprawdzil jego stan i sporzadzil protokol szkody z kurierem? Jesli nie, to jaki ma dowod, ze aparat dotarl do niego z potluczonym wyswietlaczem?

ale protokół uszkodzenia powinna spisać ta firma a nie Ty, co oni wypisują za brednie

jeden madrzejszy od drugiego

Może lepiej podaj co to za sprzedawca to nikt kto to przeczyta nic od niego nie kupi.

Jak odbierze teraz ten telefon to wtopi i juz nie odzyska kasy. Sprzedawca dal ciala i nie sprawdzil stanu przesylki przy odbiorze, teraz kombinuje jak sie z tego wywinac. Zdjecia dowodza tylko, ze wyswietlacz jest stluczony, ale to zaden dowod na to, ze zostal uszkodzony w trakcie przesylki i zaden kurier czy poczta nie rozpatrzy tej reklamacji pozytywnie.

Wiec mam go teraz nie odbierać tak?

h0jowe forum

Nie musi Pani kłamać i kłamac i kłamać ... otrzymała Pani telefon z pełną dokumentacją - nie zgłaszała Pani żadnych braków po otrzymaniu przesyłki - teraz niby Pani paragonu brakowało - napradę kpiny ... dla nas to nie problem - kopia paragonu jest w biurze rachunkowym ...

Przesyłkę otrzymała jako zwykły list więc nie mam zamiaru bawić się w reklmacje ...

Niezależny serwis przekazał nam ekspertyzję otrzymanego uszkodzonego mechanicznie sprzętu - o tym , że sprzet jest uszkodzony została Pani poinformowana ... o tym że takie uszkodzenie nie podlega naprawie gwarancyjnej również ... sprzet został odesłany ... co jeszcze możemy dla pani zrobić ?

h0jowe forum

Wystaw negatywa zgłoś do allegro i już a telefon trzeba było zrobić zdjęcie przed wysłaniem na poczcie a nastepnie odraz jak dojdzie do ciebie byś miał dowody że został zniszczony po wysłaniu przez ciebie i jak przyjdzie to sprawdz czy to ten sam telefon bo poprostu mogli ten sam wcisnać kase wziąść za twój pseudo dobry ale że mieli gorszego to teraz wciskaja tego gorszego i mówie allegro i już .

A w ogole jakiego rodzaju to byly wysylki? Bo jak telefon byl wysylany zwyklym listem, to faktycznie trudno teraz cokolwiek udowadniac...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org