Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pytanie |
Witam i na wstępie zaznaczam, że ten temat nie ma na celu wyśmiewanie czy też poniżanie kogokolwiek. Przechodząc jednak do meritum. Przeczytałem dziś artykuł, w którym biskupi zwracają uwagę na czystość języka polskiego. Przy okazji tego artykułu naszła mnie refleksja dotycząca właśnie naszego języka w "wykonaniu" ludzi ze wsi - a przynajmniej większości. Oczywiście rozumiem regionalne gwary jak choćby góralska, kaszubska, kurpiowska… Jednak na wsiach nie mówi się gwarą tylko jakimś bełkotem. W końcu ci ludzie kończą szkoły, ba nawet studia. Słyszą jak inni mówią w telewizji, radiu, w szkole. Czy to zwykły chłopski upór i przekora czy może lenistwo i nieświadomość jak jest to ważne. Najgorsze, że przenoszą ten bełkot do miast, podobnie jak swoją mentalność, zwyczaje itp. Przecież mowy nie trzeba zrozumieć jak matematyki, nie trzeba też wykuć na pamięć. To nie ortografia tylko wymowa więc dlaczego większość ludzi ze wsi mówi tak tragicznie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pytanie |
też się zastanawiałam skąd takie słownictwo na wsi, myślę że to jednak chodzi o ten upór:) bo chyba raczej w szkołach to ich tak nie uczyli
|
|
możecie przytoczyć jakieś przykłady? o ile się da to napisać :) znam paru "wieśniaków", ale bez wysiłku każdego rozumiem, wiec o co kaman?
|
|
to jest wrodzone, wychowane od malenkości i to jest i naturalny sposób mowy...
|
|
Ciekawy temat poruszyles. Moim zdaniem to przechodzi z pokolenia na pokolenie, starsi tak zostali wychowani to tak mowia, mlodzi z kolei biora przyklad z rodzicow i tez tak mowia mimo ze w szkolach i mediach mowi sie "normalnie"
|
|
weśta nie pierdolta głupot To jest własnie gwara chłopska
|
|
nie generalizuj, spliter. znam wiele osob z okolicznych wsi, ktorzy wyslawiaja sie nie gorzej i swoja postawa sa bardziej "miejscy" niz 50% mieszczuchow. urodzilem sie i wychowałem w Łomży i znam również wiele osób z naszego miasta, ktorzy wg twojego postu powinni mieszkac na wsiach (a sa tez "rdzennymi" Łomżyniakami). nie generalizuj. wiem, ze wiesz, ze sa wyjatki, ale sporostuj wypowiedz, bo generalizujac obrazasz szerokie grono osob (no, chyba ze tego nie wiesz i spojrzenie masz wąskie na sprawe, jak chlop na pole przez szpare w stodole.... :P ). _____________________ one track, one thruth. ![]() the thruth tracker
|
|
tracone ja nie generalizuję tylko stwierdzam ogólnie powszechny fakt. A jak powszechny to wystarczy pojechać na pierwszą lepszą wieś by się o tym przekonać. Nie chodzi mi o poniżenie ludzi ze wsi a o samo zjawisko. Osobiście nie znam żadnego rdzennego łomżyniaka, który mówiłby po „wiejsku”. Dlatego też nie wiem skąd wg ciebie te 50%. Jeśli już to zapewne przyjezdne 50%, które nie wiedząc czemu bardzo się wstydzi pochodzenia. Dlatego po tygodniu stają się Łomżaninami, a po dwóch już rdzennymi. Nie napisałem też, że każdy na wsi tak mówi tylko większość. Nie stwierdziłem także, że ludzie powinni zamieszkiwać określone miejscowości ze względu na sposób wymowy. Czy to jest generalizowanie? Uważam, że absolutnie nie. Taka jest rzeczywistość iż większość ludzi ze wsi mówi niedbale i niepoprawnie. Marcin nie chodzi mi o jakieś słowa czy zwroty niezrozumiałe a jedynie o ogólne niedbalstwo i niepoprawność wymowy.
|
|
generalizowanie = "ludzie ze wsi to, ludzie ze wsi tamto". przeczytaj jeszcze raz swoj pierwszy post. _____________________ one track, one thruth. ![]() the thruth tracker
|
|
A W RYJA KTÓRY HCE ? ![]()
|
|
Kolejny post wynikający z uporzedzenia do wsi i ludzi tam mieszkający.to jakies zacofane poglądy.Dziś ludzie ze wsi niczym nie różnią się od tych mieszkających w mieście.Powiem więcej, uważam że często ludzie ze wsi mają w sobie więcej kultury i obycia niż ci "miastowi".Dla niektórych to że ktoś jest ze wsi automatycznie oznacza że jest gorszy.a sądzą tak osoby które nie mają bladego pojęcia jak wygląda życie na wsi.A praca na wsi jest taka sama jak każda inna.
|
|
necia24 ty chyba naprawde ze wsi jestes kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
a ty mieszczuch i nic sobą nie reprezentujesz
|
|
dlaczego dyskryminujesz mnie ze wzgledu na pochodzenie????masz jakis kompleksik? kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
no raczej nie ja...
|
|
spliter w slofie pisanym tesz Ci wiele brakóje .... fcale nie jestes lepszy od lódzi ze wsi mieszczóhu , a tym tematem nafed odstajesz od pszecietnego wsioka .. Tempiem głópote na foróm
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |