czwartek, 17 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy mozna pracować w Niemczech?

Zapytał się mnie znajomy czy może pracować w UE np. Niemczech legalnie posiadając działalność gospodarczą w PL.Zajmuje się remontami mieszkań.Z tego co mi wiadomo to raczej nie można ale może się mylę.

Ordo et pax

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy mozna pracować w Niemczech?

Może z tym że musi mieć nip EU a to załatwi w 5 minut. Następną sprawą jest wystawianie faktur , w niemczech jest 19% VAT a u nas 22% więc tu powstają pierwsze schody.

po pierwsze w polsce na uslugi jest 7% po drugie mozna normalnie wykonywac uslugi na terenie calej unii europejskiej.te smieszne zakazy i nakazy juz dawno zniesli.

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

Poczytaj sobie troszkę o stawkach Vat a później sie mondraluj.

W praktyce pewne wątpliwości budzi, jakie roboty budowlane i remonty dotyczą infrastruktury towarzyszącej budownictwu mieszkaniowemu (i są bezwzględnie opodatkowane stawką podstawową 22 proc.), a jakie dotyczą obiektów budownictwa mieszkaniowego (i mogą korzystać z obniżonej stawki 7 proc.). Jak stanowi art. 146 ust. 3 ustawy o VAT, przez infrastrukturę towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu rozumie się:

- sieci rozprowadzające wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych,

- urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę,

- urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne

– jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego.

Infrastrukturę towarzyszącą stanowią zatem elementy znajdujące się poza obiektami budownictwa mieszkaniowego.

Zasady stosowania stawek VAT 7 i 22 proc. potwierdzają organy podatkowe.

niech ci bedzie.tylko ze ja tez prowadze firme budowlana wykonuje uslugi w danii i to tam jest odprowadzany podatek.wiec nie wiem o czym tu dyskutowac.

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

ok..wiem ze Niemcy robili wszystko aby Polacy nie mogli pracować legalnie tam jeszcze nie otworzyli rynku pracy..Czy oprócz tych różnic podatkowych są inne formalności które trzeba załatwić w PL przed wyjazdem.?

Ordo et pax

Mozna otworzyc swoja dzialalnosc w Niemczech,jako firma z niemcka mozesz pracowac wszedzie jako polskai yyy... w koncu jestesmy w Unii:/

http://www.superquiz.pl/?t=165 do wygrania łatwe 100zł. polecam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org