niedziela, 27 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Film promujący Łomże

Witam, dziś znalazłem w necie kilka filmów promujących niektóre miasta polski. Przyznam, że dwa z nich naprawdę wywarły na mnie pozytywne wrażenie dotyczy:
- Łodzi: http://www.youtube.com/watch?v=4znqqVkYKxw
- Bytomia: http://www.youtube.com/watch?v=OUmWDZ1uUYM
Miasta te są znacznie większe niż Łomża i być może da się więcej pokazać w filmie. Jednak chodzi mi tu też o pewną formę filmową ukazania tych miast. Profesjonalnie a może po prostu z pomysłem przygotowane filmy.

Udało mi się również trafić ciekawy film promujący Ełk. Miasto wielkością porównywalne do Łomży: http://www.youtube.com/watch?v=u8yAtnb6_cg

Zastanawiam się czy Łomża również posiada taki film który byłby wstanie zafascynować swoją formą - dynamiczny, z pomysłem, fascynujący i odbierający od takiej nudnej formy: http://www.youtube.com/watch?v=313q6D874OU

(którą do tej pory spotkałem)

Miasto lub może jakaś firma powinna pomyśleć nad zorganizowaniem jakiegoś konkursu dla młodych amatorów filmowych, którzy pokazali by nasze miasto z nie co innej perspektywy.

Co o tym sądzicie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Film promujący Łomże

świetny pomysł :)

na stronie studio skorpion był taki film ale z przed kilku lat i oni go robili

http://www.studioskorpion.pl/index.php?go=7

tu jest cos o Łomży

dynamicznie

http://www.youtube.com/watch?v=4Jrs73to9Ck

i monotonnie

http://www.youtube.com/watch?v=jlUV3PV1RvA

@karambol: przyznam, że ten dynamiczny filmik 'Łomżanet' jest jednym z ciekawszych jakie spotkałem. Chociaż szkoda, że nie był nagrywany latem lub kolorową wiosną. Kolejne spostrzeżenie do filmiku to brak ludzi w tym naszym mieście :) i zastanawia mnie czemu ciągle pokazujemy jedynie Stary Rynek i okolice a nie pokazujemy Łomży jako miasta rozwojowego. Przez kilka lat wybudowało się przecież sporo nowoczesnych obiektów sportowych, gastronomicznych, edukacyjnych, handlowych oraz nowych osiedli.
Czy my ciągle musimy wracać i chwalić się tylko naszą przeszłością, którą tworzyli wcześniejsze pokolenia a nie potrafimy wypromować tego co zrobiliśmy za naszych czasów.

Taka moja mała refleksja...

Wreszcie ktoś myśli , czuje i rozumie . Gratuluję pomysłu ! Widziałbym konieczność głębokiego ujęcia , np. w formie tryptyku , tematów : - doskonała służba zdrowia, - fantastycznie rozwinięty system oświatowy; w tym uczelnie wyższe ; kultura: Reg. Ośr. Kult., Czarny teatr sivina 2 ; Orkiestra kameralna, itd., itp. A przede wszystkim inicjatywy fantastycznej również młodzieży . Tradycje historyczne ; przecież to w Łomży jest pochowany przyjaciel A. Mickiewicza, Feliks Bernatowicz . Cmentarz przy ul. Kopernika jest również godny uwzględnienia. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Post scriptum. Kiedy premiera filmu?

@jerzy: Pełnometrażowy film pewnie za 2 lata jak wybudują super-hiper centrum handlowe, póki co przegralibyśmy z Galeriankami ;)

- Tak poważniej to sam chętnie bym się podjął bynajmniej próby stworzenia takiego filmu ale nie posiadam do tego ani kamery, ani filmowej inwencji twórczej. Ktoś z użytkowników forum ma zadatki na filmowca bo już kilka filmików jego produkcji w necie widziałem. Może zebrało by się kilka osób i opracowało wspólnie jakoś koncepcję i pomysły. Jest też szansa zainteresować tym pomysłem władze miasta i jedną z dwóch lokalnych telewizji.

- Kolejny pomysł jaki podał @jerzy to stworzenie listy 'tematów', które warto aby znalazły się w tym filmie.

Na chwilę obecną mamy:
- służba zdrowia
- oświata (szkoły wyższe)
- ROK
- MDKiŚT
- Orkiestra kameralna to już prawdę mówią jest Filharmonią Kameralną
- Skate parki i Orliki
- Basen (na chwilę obecną już przyzwoity)

ktoś dopisze własne?

Już 2 filmy robiłem o Łomży.
Ale zawsze bez jakiegoś wybranego tematu...
Mogę się podjąć stworzenia filmu promującego Łomżę.

Jak do tej pory:
http://www.youtube.com/watch?v=MC2CMUueLZU
http://www.youtube.com/watch?v=4Jrs73to9Ck

no i okolice :P
http://www.youtube.com/watch?v=HSFH4r5ABWs
http://www.youtube.com/watch?v=9YOwTLOK6N4

Większość już je zna:P
Chętnie zrobił bym coś nowego, ale trzeba będzie poczekać do wiosny :P Teraz niema pogody.
Podrzucajcie ciekawe pomysły co można pokazać w Łomży :)

Jedyną przegraną jest rezygnacja, wszystko
inne, to krok naprzód..

"Uderz w stół a nożyce się odezwą" właśnie o Tobie pisałem powyżej :)

Co warto pokazać?

- służba zdrowia
- ROK
- MDKiŚT
- Skate parki i Orliki
- Stokrotka, Kaufland,
- McD

ktoś dopisze własne?

pokazac troszke jedyną dume naszego miasta ŁKS Łomża za starych najlepszych czasów wystarczy poszukac a mnóstwo filmów swietnych sie znajdzie i zdjęc

Łomża leży na Mazowszu !

Jest tylko jeden problem.
Potrzebował bym jeszcze osoby która stworzyła by jakoś ścieżkę dźwiękową...
Bo jeżeli ma to być film w pełni promocyjny to i prawa do utworu muszą być wykupione...
A ja to mogę zrobić zdjęcia i zmontować wszystko... Na muzyce znam się tylko tyle, że albo pasuje mi do filmu, albo nie..
Myślę że artystów tu mamy.... Może ktoś coś nagra :)
Czekam na kolejne pomysły:)

inne, to krok naprzód..

@sz4k4l: "film w pełni promocyjny"
Skoncentrujmy się póki co na stworzeniu takiego filmu a pod niego zrobi się muzykę chyba, że znajdzie się szeroko pojmowany sponsor i wykupi prawa autorskie :)

powiększamy listę: Co warto pokazać?

- służba zdrowia
- ROK
- MDKiŚT
- Skate parki i Orliki
- Stokrotka, Kaufland,
- McD
- ŁKS (stadion też jest naszą dumą?)
- Narew z plażą i gondolami

ktoś dopisze własne?

Ma powstać film czy coś zauważalnego?
służba zdrowia - lepsza jest choćby w białymstoku
szkoły wyższe? - jakie one wyższe
ROK, MDK, - to państwowe instytuceje, które uszą coś robić , za to mają pieniądze nie największe pewnie, ale ...
Filharmonia? - malicki fajnie skwitował filharmonię łomżyńską,
Orlików w Polsce pobudowano setki jeśli nnei tysiące w małych gminach także, więc czym to się wyróżnia. Pomyślcie ze każda gmina robi film o sobie i pokazuje orlika, ale Łomża będzie wielka przy tym ... śmiechu warte
stokrotka, kaufland - no tu to już śmiech mnie zjada ...
Plaża Narwi? 3m na 20m? ale kurort
ŁKS? na ostatnim meczu było 50osób? czy mylę się
Jak jest koncert tej orkiestry to jest kilka osób a reszta to uczniowie. i zamiast grać w sali gra w holu, i czym tu się chwalić.
Zanim zaczniemy promować to miasto to wcześniej zadbajmy o nie.

I tego nie jestem w stanie zrozumieć...
My wychodzimy tu z inicjatywą...
Jak ma się tu coś dziać, jak masz tylko same narzekanie. Zrobiłeś coś dla tego miasta??
Powiesz że to inni, jasne może sam też byś włożył jakiś wkład.
Jest tu sporo rzeczy które można pokazać.
Ale skoro każdy się wstydzi że jest z Łomży, dziura zabita dechami.... Szacunek dla Bielickiej która nigdy nie wstydziła się że pochodzi z Łomży.
Inni jak się wybiją zapominają. Ja nie pochodzę z Łomży choć od dawna jestem jakoś z Łomżą związany. teraz tu pracuje i mieszkam. Ale jakoś nigdy nie narzekałem... Bo wolę to energie trochę inaczej wykorzystać...
Najgorsze jest to że chcesz coś zrobić, a w to miejsce odezwie się chórek że niema sensu...
Jak coś niema sensu to znajdź kogoś kto o tym nie wie, przyjdzie i to zrobi...
Spróbujmy inaczej spojrzeć na to miasto. Ma swoją historie, powoli się rozwija, powoli zaczyna się coś dziać... Pokarzmy innym że jednak warto tu coś robić...
Ja mam takie założenie podejmując się stworzenia filmu promocyjnego.
Kasy z Tego nie będzie, ale gdy zrobiłem pierwszy film o Łomży i przeczytałem parę komentarzy na jego temat. To mówię otwarcie W A R T O B Y Ł O

inne, to krok naprzód..

Proponuje jeszcze:

-cala piekna doline Narwi (nie tylko plaze)
-cmentarz zydowski
-parki
-w MDKDST mozna pokazac tych breakdance-owcow Kisiela i puchary i takie tam
-kolekcje bursztynow w muzeum:P
-jak juz bedzie fontanna na strzelnicy, to fontanne i skate park
-Katedre
-kilka ladniejszych nowych osiedli

A tak w ogole, SUPER POMYSL:))))

Moze zimowa wersja wyjdzie :)

nie raz blizny!
ale nigdy pęknięcie

http://darmowe-doladowanie.org/index.php?c=viral&m=index&id=f49bf09de128dfef67f8216aa1271835

@antek:
Nie ma to być film, który będzie konkurował z jakoś Białymstokiem, Wa-wą czy Krakowem. Nie chodzi tu o chwalenie się (że mamy coś najlepszego) bo tylko swoją historią moglibyśmy dorównać wielu aglomeracjom. Chodzi o pokazanie tego jak Łomża się rozwinęła przez ostatnich kilka lat - a rozwinęła się i to jest niezaprzeczalne.

@sz4k4l:
jestem przyzwyczajony, pewnie jak większość społeczności, że znają się osoby które potrafią tylko wiedzieć same minusy miasta i nie potrafią spojrzeć ponad horyzont... że już nie wspomnę o tym co zauważyłeś. Mało z tych osób które narzekają nie dali nic temu miastu od siebie.

@Bejbe:
:-)

powiększamy listę: Co warto pokazać?

- służba zdrowia
- ROK
- MDKiŚT (CGT)
- Skate parki i Orliki
- Stokrotka, Kaufland,
- McD
- ŁKS (stadion też jest naszą dumą?)
- Dolinę Narwi z plażą i gondolami
- cmentarz (wydaje mi się warto jednak pokazać Stary Cmentarz, który porównywany jest do warszawskich Powązek)
- parki
- Muzeum Północno - Mazowieckie
- Fontanny
- Katedra
- kilka ladniejszych nowych osiedli

ktoś dopisze własne?

no tak, pokażcie jeszcze kostke brukową , proponuje z nazwą firmy, to może kasa od producenta będzie ,....

Jak czytam że to ma być film promujący to promujący a nie pokazycać po kolei co tu jest, bo będzie krótki. Jeśli promorać się w Jedwabnem Wiźnie (nie umniejszając im nic) a może nawet w Zambrowie to proszę bardzo. Ale to nie przeciwnicy. Bo jak chcecie w szerokiej Polsce to efekt będzie taki, ze potwierdzicie że to dziura.
Ludzie zrozumcie że pomysł i spojrzenie się liczy a nie wyliczanka.. i jest jeszczwe kilka kwestii ale tu sami specjjaliści, którzy maja dorobek w tej materii, a może nawetn a targach kilka wizytówek pozbierali i jakieć CD wzięli. Powodzenia.
Jeśli ktos mówi lepiej coś zrobić niż nic. Ale jak robić to lepiej coś dobrego niż abby było.
Pamiętacie wiersz że ryby tylko na niby, żaby na aby aby a rak byle jak ... i jak tyo się skończyło?
Powodzenia, a jak będzie fajne to pochwalę.

To nie wyliczenia ale zastanawiamy się co pokazać...
A jak widzisz jest co pokazać...
Dziura, może, ale według Ciebie. Trochę polski zwiedziłem, a różnica jest tak że inni nie wstydzą się skąd pochodzą i potrafią z byle czego zrobić atrakcje turystyczną.
Twoich pochwał tu nie oczekujemy, ale może jak zobaczysz to miasto trochę inaczej to zmienisz zdanie.
Zrobimy listę co warto pokazać.
Postaramy się zweryfikować listę i zrobić z tego jedną całość.
Na mojej głowie już jak to pokażemy :P
Będzie można zrobić 2 wersje Zima i Lato.
Ale zbierzmy parę osób z pomysłami i zapałem (oby nie słomianym)

inne, to krok naprzód..

Generalnie byłbym za. Jednak musimy zadać sobie pytanie, czy mamy co promować? Bo najpierw należałoby mieć ze dwa, trzy, silne punkty, na których taką promocję można oprzeć, a których inne miasta podobnej wielkości nie mają. Pamiętajcie, że łatwiej wypromować nieznany produkt, niż raz zrażonego klienta ponownie nakłonić do kupna tego towaru.

Jeszcze raz... bo widzę, że trochę odbiegamy od samej koncepcji początkowego pomysłu :) Temat może faktycznie nazwany został "Film promujący Łomże" jednak chodziło mi przede wszystkim o SPOSÓB prezentacji filmu (Łomży) a nie wyliczanie i chwalenie się wszystkim co mamy.

Żeby zobrazować to o czym mówię wracam ponownie do filmu o Ełku. Właściwie nie zostało pokazane tam nic a jednak bynajmniej do mnie przemówił swoją koncepcją. Wy tego nie czujecie? :)

http://www.youtube.com/watch?v=u8yAtnb6_cg

To Jak będzie z tym filmem robić jakieś zdjęcia??
2 wersje teraz zima później lato ??

inne, to krok naprzód..

Zróbmy konkurs na najlepszy filmik o Łomży.

Jasne, że kręcić filmik. Zawsze będzie można nanosić pomału ewentualne poprawki. Jeżeli coś trzeba pomóc daj znać.

co pokazac:
- Stokrotka, Kaufland,
- McD

CZY obecnosć tych prześwietnych przybytków wg Was stanowi o wartości miasta?

Nie życzę sobie, żeby Łomża była kojarzona z filmikami na którym chwalą się, że w mieście mają Restaurację mcdonald.

--
tomek w.

\"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\"

\"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"

@tomasz_wu: przeczytaj raz jeszcze mój post z Data: 25-10-09 10:24

Co do pytania odpowiem bez zastanowienia, że TAK. Chcesz czy też nie zapytaj się np. warszawiaka o Łomżę, zobaczysz że dla nich McD stanowi wartość nie tylko gastronomiczną ale również orientacyjną w terenie :) Inaczej nie wiedzieli by gdzie taka Łomża się znajduje... tak wiem prawdziwe i okrutne za razem...

Co do reszty sklepów typu Stokrotka czy Kaufland stanowi to 'wartość orientacyjną' ale dla marketingu i przyszłych inwestorów, którzy mogą zobaczyć, że jednak w Łomży jest spore zapotrzebowanie na tego typu przedsięwzięcia.

@sz4k4l: jak wygląda sytuacja na chwilę obecną?
- obsada, gwiazdy, scenariusz, muzyka :)
Ktoś może przyłączy się do pomocy przy realizacji filmu...

Czekam na biały puch by zrobić w scenerii zimowej. Nie było mnie ostatnio w Łomży (delegacja) i dopiero wczoraj wróciłem.
Jak spadnie śnieg to zacznę robić już zdjęcia

inne, to krok naprzód..

Porobiłem dzisiaj pare zdjęć
Ale myślę że lepiej będzie jak bardziej skupimy się na osobach z Łomży.
O co chodzi. Chce pokazać Łomże jako miasto które ma swoją historię ale też które tętni życiem, jest miastem wielu talentów.
Dlatego prośba do wszystkich.
-Jeżeli robicie coś ciekawego (jeździcie na desce, BMX, śpiewacie, tańczycie, uprawiacie sztuki walki, uprawiacie coś ekstremalnego, tworzycie grafike, muzykę, macie jakoś drużynę paintball.... co kowiek czym możecie się pochwalić i co by mogło promować Łomżę) piszcie na @

sz4k4l-85@tlen.pl

w temacie że chodzi o film promujący Łomżę i czym się zajmujecie.
A w treści co chcecie pokazać i ewentualnie dajcie linki do stron gdzie można zobaczyć wasze umiejętności.
Czekam na info na każdą wiadomość odpiszę

inne, to krok naprzód..

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org