Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
internet na 2 komputerach |
Witam! Chciałbym skonfigurować internet tak ,aby za pomocą 2 kart sieciowych mieć internet na 2 komputerach.Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe.Jeśli ktoś wie jak to zrobić proszę o pomoc! Bez zbędnych postów typu : od czego masz google.pl albo poco ci to itp.Nie masz nic mądrego do powiedzenia (napisania) to nie mów (nie pisz).
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: internet na 2 komputerach |
Niezależnie skąd masz internet to musisz sobie kupić ruter najlepiej z funkcją AP (AccesPoint). Podłączasz kabel do rutera bądź łączysz się z siecią bezprzewodową, konfigurujesz odpowiednio ruter przez stronę www, do tego w ustawieniach rutera musisz ustawic zabezpieczenia chociażby przez wpisanie adresu MAC karty sieciowej, którą chcesz udostępnić do podłączenia się z internetem, wtedy możesz podłączyć czy bezprzewodowo czy też na kablu wszystkie komputery jakie posiadasz. Cena w miarę dobrego rutera to około 140zł i czas konfiguracji i podłączenia się około 2 godziny, więc życzę miłej pracy. Pozdrawiam.
|
|
a czy taki switch byłby w miarę dobry ? http://www.allegro.pl/item458571331_switch_tp_link_tl_sf1008d_8_portow_promocja_wys24.html
|
|
Musisz kupić ruter, switchem internetu nie rozdzielisz.
|
|
Tym switchem z tego linku jeśli by ci się udało to pociągniesz jedynie kablem, a jak to działa nie wiem, tego nie próbowałem. Nie każdy ruter nadaje się do każdego łącza i to trzeba wziąść pod uwagę, a jeśli dzielisz w mieszkaniu to najlepiej jest bezprzewodowo, bo co będzie jak zabraknie ci pół metra kabla? :-)
|
|
OK. Ale mam jeszcze dwa pytania.Czy internet przez wifi nie będzie się mulił? i jaki router byście mi polecili ?
|
|
1. Ze switchem: Podłączasz switch do internetu, a do switch oba komputery, na jednym masz dostęp do internetu bezpośrednio przez switch, natomiast drugi konfigurujesz i masz dostęp poprzez pierwszy. Warunkiem odbioru internetu na drugim jest to, że pierwszy też musi być włączony. Konfiguracja jest prosta, komputer sam poprowadzi konfigurację udostępniania połączenia internetowego, wytworzy plik, który trzeba wgrać na drugim komputerze i gotowe. Koszt - cena zakupu switcha - tylko. Ustawienia można zrobić samemu. 2. z routerem Podłączasz oba komputery do routera a router do internetu. Router należy skonfigurować. Ale tutaj należy od swego dostawcy internetu uzyskać informację na temat parametrów konfiguracji i adresu mac. Dla przeciętnego użytkownika trochę skomplikowane. Trzeba połączyć się z routerem i tam te parametry poustawiać. Jak coś będzie źle - 0 neta. Lepiej router zanieść do dostawcy internetu, aby skonfigurował. I będzie działać. Komputery tutaj działają niezależnie od siebie. Koszt - cena routera plus ew. koszt usługodawcy. Pierwsza wersja tańsza. 3. Z wi-fi - zakup droższy, plus karty wi-fi do każdego komputera. Cen nie znam, są różne, a czy najtańsze jest najlepsze? Nie wiem.
|
|
hmm przemyśle to... Dzięki za pomoc.
|
|
Najlepszym rozwiązaneim tak jak czytasz wyżej Router z AP Wifi, no ale skoro masz zwykłe sieciówki a nie bezprzewodowe to w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest : Internet--->Router który masz ---->switch-----Komp1 i komp2 konfigurować nic nie muszisz , automatycznie ci wszytko wykryje system, co najwyżej grupe robocza aby się zobaczyły dwa kompy nawzajem ale ja bym zrobił tak: Now router od razu ze switchem i Wifi ---> komp 1 i Komp 2 A jak sobie kupisz laptopa to będziesz miał od razu sieć bezprzewodową, Nic nie zamuli
|
|
Tak właśnie zrobię... :) ...Kupie router z wifi i karty sieciowe też z wifi.Nie będę musiał się bawić w przeprowadzanie kabli itp.
|
|
i sie nie muli:D
|
|
kup sobie router wan z wifi firmy d-link taki do 120zl, bedzie hulac :D instrukcja obslugi po polsku (w koncu mamy prawo do szanowania jezyka narodowego) wiec na 100% sobie poradzisz
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |