wtorek, 29 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zagadki łomżyńskie cz.III

Tajemniczy ładunek
Historia o ktorej chcę opowiedzieć działa się w lato 1944 roku, kiedy to Łomża znajdowała sie pod okupacją niemiecką. Na łomżyński dworzec PKP przyjechały 2 wagony. W jednym wagonie znajdowaly się ponumerowane skrzynie, a w drugim cement. Cement wraz ze skrzyniami zostały przetransportowane furmankami rolników pod eskortą niemieckich żołnierzy do fortu nr. 3 w Piatnicy. Wraz z koncem roku 1944 wojska radzieckie wkroczyły na tereny łomżynskie. W konsenkwencji Niemcy zaczęli uciekać z Łomzy do Prus Wschodniach (do Warmii i Mazur).
Pytanie brzmi: Czy ktoś wie co sie stało z tym całym ładunkiem po przejściu frontu wojsk radzieckich??

Biorąc pod uwagę to, że z pewnością znaczna część ludzi którzy mogliby pamietac tamten okres, moze nie mieć dostępu do tego tematu na tym forum, proszę szanowych internautów zainteresowanych tą tematyką, aby w ten świąteczny czas zapytali się swoich rodzin czy pamiętają te wydarzenia. Dziekuję, życzę Wesołych Świąt !

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zagadki łomżyńskie cz.III

Podobno czesc zabraly ze soba niemcy a czesc wykorzystali rosjanie. Tak mi powiedziano

"Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"

Czy IPN to Ptysiu80?

Co było w tych skrzyniach? Ja myślę, że coś związanego z cywilizacją pozaziemską.

no co ty, mieli u nas przecież bombę atomową robić :P:D

zastanawiam się czemu ten temat nie jest kontynułowany i czy komuś na tym zależy ?
może to jakiś temat zakazany?

kontynułowany

O kur.wa...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org