czwartek, 07 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
POczet wielkich POlaków

Andrzej Bronisław Trzaskowski – polski kompozytor, pianista, dyrygent, publicysta i krytyk muzyczny. Pionier jazzu w Polsce i jedna z najwybitniejszych postaci w historii polskiej muzyki rozrywkowej.
Andrzej Rosiewicz poznał Andrzeja Trzaskowskiego – wybitnego jazzmana, kompozytora i dyrygenta. Wokalista wprost przyznaje, że bardzo cenił Trzaskowskiego – nie tylko za talent, ale też za klasę i kulturę osobistą.
Znałem Andrzeja Trzaskowskiego – wspaniałego pianistę, dyrektora orkiestry radiowej, człowieka o ogromnym dorobku. Kiedy go poznałem, byłem zachwycony. Widziałem w nim godność, elegancję i skupienie na słuchaczu. Wielcy ludzie często są skromni i używają prostego języka. On właśnie taki był — mówi dla \"Faktu\" Andrzej Rosiewicz.
Gdy wręczał mi tę nagrodę, powiedział: \"Jak ładnie te słowa pasują do tej muzyki\". Byłem wzruszony. Potem byłem na jego pogrzebie na Powązkach Wojskowych. Płakałem, kiedy usłyszałem, że ród Trzaskowskich miał 600 lat. Pomyślałem wtedy: tyle pokoleń musiało odkładać w sobie geny, żeby urodził się ktoś tak wyjątkowy. No i urodził się też następny...

Gdy ćpający Alfonsio wejdzie do pałacu, nie staje się królem.
To pałac staje się sutenerską speluną.
Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: POczet wielkich POlaków

syn:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C5%82_Trzaskowski

Re: POczet wielkich POlaków

Znane jest przysłowie, że niedaleko pada jabłko od jabłoni...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org