Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
POczet wielkich POlaków |
Andrzej Bronisław Trzaskowski – polski kompozytor, pianista, dyrygent, publicysta i krytyk muzyczny. Pionier jazzu w Polsce i jedna z najwybitniejszych postaci w historii polskiej muzyki rozrywkowej. Andrzej Rosiewicz poznał Andrzeja Trzaskowskiego – wybitnego jazzmana, kompozytora i dyrygenta. Wokalista wprost przyznaje, że bardzo cenił Trzaskowskiego – nie tylko za talent, ale też za klasę i kulturę osobistą. Znałem Andrzeja Trzaskowskiego – wspaniałego pianistę, dyrektora orkiestry radiowej, człowieka o ogromnym dorobku. Kiedy go poznałem, byłem zachwycony. Widziałem w nim godność, elegancję i skupienie na słuchaczu. Wielcy ludzie często są skromni i używają prostego języka. On właśnie taki był — mówi dla \"Faktu\" Andrzej Rosiewicz. Gdy wręczał mi tę nagrodę, powiedział: \"Jak ładnie te słowa pasują do tej muzyki\". Byłem wzruszony. Potem byłem na jego pogrzebie na Powązkach Wojskowych. Płakałem, kiedy usłyszałem, że ród Trzaskowskich miał 600 lat. Pomyślałem wtedy: tyle pokoleń musiało odkładać w sobie geny, żeby urodził się ktoś tak wyjątkowy. No i urodził się też następny... W USA wygrał gwałciciel prostytutek, a w POlsce ich dostawca, czyli Alfons. Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: POczet wielkich POlaków |
syn: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C5%82_Trzaskowski W USA wygrał gwałciciel prostytutek, a w POlsce ich dostawca, czyli Alfons. Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!
|
|
Re: POczet wielkich POlaków |
Znane jest przysłowie, że niedaleko pada jabłko od jabłoni... W USA wygrał gwałciciel prostytutek, a w POlsce ich dostawca, czyli Alfons. Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |