Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: 13-latek sprawdzą zbrodni |
http://www.mowimyjak.pl/fakty/informacje/czym-rozni-sie-sol-przemysowa-od-spozywczej-jak-sol-przemysowa-wpywa-na-zdrowie,22_38486.html Jakie są różnice między solą przemysłową a kuchenną? Sól przemysłowa stosowana jest głównie przy zwalczaniu efektów śnieżnej zimy. Jest przydatna jako środek służący do rozmrażania i zwalczania śliskości powierzchni na chodnikach i drogach. Kupić ją można zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej. Właśnie fakt, że nie jest oczyszczona jest decydujący jeśli chodzi o wątpliwości związane z jej szkodliwością. Sól przemysłowa jest raczej niejadalna, choć w teorii swoim składem niewiele różni się od soli kuchennej. Ostatnie badania pokazały, ze w niektórych przypadkach różnica może polegać na dużo większej zawartości siarczanu sodu w soli niespożywczej. Jaki wpływ na zdrowie może mieć sól przemysłowa? W związku z "aferą solną", która wybuchła w ostatnich dniac,h wiele osób zadaje sobie pytanie: jak spożycie soli przemysłowej lub drogowej może wpływać na zdrowie? Kwestia ta jest na razie poddawana szczegółowym badaniom, skupić się warto jesnak na zawartości wspomnianego siarczanu sodu. Jest on nieorganicznym związkiem chemicznym- solą kwasu siarkowego i sodu. Jest on wykorzystywany przy otrzymywaniu ścieru drzewnego (półproduktu do produkcji papieru), produkcji szkła, barwników takich jak ultramaryna oraz detergentów. Bezwodny siarczan sodu jest stosowany jako środek do pochłaniania wody. Spożycie przez człowieka siarczanu sodu można przypłacić wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego oraz nudności. Może również powodować rozkład witaminy B1 w organizmie. Jest to o tyle ważne, że tiamina (bo tak też nazywana jest witamina B1) jest odpowiedzialna za prawidłowe wykorzystanie węglowodanów (cukrów złożonych). WItamina B1 wpływa na zdrowie układu nerwowego, mięśni i prawidłową czynność serca. Można żywić nadzieję, że przez powstałą aferę i szum medialny składniki potrzebne do produkcji żywności w Polsce będą od teraz poddawane bardziej szczegółowej kontroli, tak by instytucje odpowiedzialne za jakość produktów nie miały więcej powodów do kompromitacji. Dobrze byłoby także, żeby osoby odpowiedzialne za proceder sprzedawania trefnego i szkodliwego dla konsumentów towaru poniosły odpowiednią karę w celu odstraszenia ewentualnych naśladowców.
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |