KILO SOLI TRZEBA ZJEŚĆ !!!!!!!!!!!!
"Ile soli wypadowej trzeba by zjeść, by zaszkodziła? Zapytaliśmy dra Piotra Burdę, krajowego konsultanta toksykologii klinicznej. - Kilka łyżek - odpowiada. Przyjmując - za kartą charakterystyki soli wypadowej - że szkodliwa jest dawka 0,5-1 g na kilogram ciała, człowiek musiałby zjeść 3-4 łyżki (po 10 g), by mieć problemy żołądkowe, biegunkę czy nudności.
Jak jednak podkreśla dr Burda, w soli wypadowej spożywanej w dużych ilościach groźna staje się sól kuchenna (chlorek sodu), która stanowi 96-97 proc. soli wypadowej. Tonuje on zatem alarmujące nastroje wokół szkodliwości soli wypadowej dla organizmu człowieka. - W takiej soli znajduje się też siarczan sodu, ale jest on bardzo mało toksyczny - mówi, ale dodaje, że sól wypadowa w żadnym razie nie powinna się znaleźć w produktach spożywczych. Pozostałe 3-4 proc. składu stanowią inne substancja: woda i siarczan sodu.
Sól wypadowa spożywana w dużych ilościach może powodować - na co wskazuje karta charakterystyki tego produktu - zaburzenia żołądkowe-jelitowe, nudności, wymioty, a nawet śpiączkę i śmierć."