Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Prawko od 16 lat / maj lub lipiec 2006 ? |
Wiecie cos na ten temat ? slyszalem ze takie cos ma wejsc, niektorzy mowia ze juz jest od 4 lat, a niektorzy ze nie wejdzie. i kogo tu sie sluchac.. ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Prawko od 16 lat / maj lub lipiec 2006 ? |
|
zgadza się , niech nauczą sie gnojki jeździć na tych "kosiarkach" a później startować do czegoś poważniejszego
|
|
właśnie... chodz mam 15 lat to jednak woje zdawać od 18 lat!!! bo jak już 16 latki zaczną się popisywać przed kolegami to będzie ze 3 razy więcej wypadków niż do tej pory!!
|
|
jak 16 latek bedzie na dridze to wypadków będzie od groma
|
|
taki przepis nigdy nie przejdzie . . . a tak odbiegając od tematu po co takim dzieciom prawo jazdy?? żeby jeździć do gimnazjum samochodem ?? i tam niewiadomo co robić. Zupełnie bezsensowna była by ta zmiana a pociągnęła by za sobą wiele złych a nawet tragicznych skutków.
|
|
PODOBNO mozna robic od 16lat ale musi sie jezdzic z kims z rodziny kto ma prawko, a jak juz sie bedzie mialo 18 to ponownie sie zdaje.
|
|
|
Zgadza SIĘ!!! Też coś o tym słyszałem ale co za debil by poparł taką ustawę, przeciez danie prawka takemu dzieciakowi to tak jak by skazać do na samobujstwo!!!! Łomża! Zawsze kocham Cie! Tobie, oddam serce swe. Serce, swoje jedyne! Oddam swojej drużynie!
|
|
Tak z pewnością nie będzie i dzięki Bogu. Co by się działo gdyby niedouczeni małolaci zaczęli się uczyć przepisów na ulicach, bo na kursie jakoś wszyscy uczą się testów na pamięć a nie zasad ruchu drogowego. ''Doświadczeni'' kierowcy walą taką kichę na ulicach że aż żal patrzeć a co dopiero małolat, który mało wie a jeszcze chętnie poszpanuje, muza aż szyby dzwonią i pisk opon. Kierowcy, którzy mają już prawko też powinni sobie czasem odświeżyć wiadomości bo na pewno są braki. Proste dwa pytania: czy na skrzyżowaniu Sikorskiego z Legionów, obok dworca PKS, można zawracać ? i drugie pytanko: czy można przejechać przez skrzyżowanie gdy pali się czerwone światło ? POZDRAWIAM ROZWAżNYCH KIEROWCóW
|
|
w UE prawo jazdy może mieć osoba która ukończyła 18 lat czy się tego chce czy też nie bigi2004
|
|
Bardziej popularny jest pomysł by "prawko" można było zdobyc po skończeniu 21 lat. Też go popieram.
|
|
W tym rzecz, ze wiekszosc osob wypowiada sie tu, a nie wie na jakiej zasadzie to prawo by 'dzialalo'. Chodzi o to, ze w krajach w ktorych jest wprowadzone prawko od 16 lat zmniejszyla sie liczba wypadkow!! Dlaczego? Bo przez dwa lata trzeba jezdzic z prawnym opiekunem, wiec mlody kierowca jest pilnowany i nabiera pewnych nawykow
|
|
Powiedz jeszcze w których krajach bo pierwsze slysze
|
|
abcd porąbało Cie. masz powyzej 21 lat i kozaczysz? moze niektorzy tez juz chcieli by sie gdzies wybrac samochodem. moglaby wejsc taka ustawa ze prawko mozna miec od 16 lat ale najpierw powninni robic jakiej testy na psyche czy nie beda szarzowac.
|
|
Jak wiadomo u nas wszystkie testy da sie zalatwic a jak ktos ma kase to zaplaci kazda cene a ci szaleja najbardziej, 18 to jest próg którego nie powinno się na pewno obniżać podwyższać myślę że też nie ma potrzeby
|
|
|
radeusz napisał: 1)Czy na skrzyżowaniu Sikorskiego z Legionów, obok dworca PKS, można zawracać ? 2)Czy można przejechać przez skrzyżowanie gdy pali się czerwone światło ? A więc tak: Ad.1 Nie można zawracać, sąsiad dostał mandat za zawracanie w tamtym miejscu. Ad.2 Nie można, przez skrzyżowanie można przejechać gdy zapali się światło żółte, a zatrzymanie naszego pojazdu będzie wymagało nagłego hamowania A odnośnie prawka od 16 lat, to jestem przeciw. Uważam, że osoba, która ma 18 lat, ponosi już odpowiedzialność za własne czyny i to już ją do czegoś zobowiązuje (Chociaż teoretycznie, bo jak pokazują realia jest inaczej), więc obniżanie bariery wieku jest niepotrzebne. Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga! Łam, czego rozum nie złamie!
|
|
a co ty na to ze można przejechać na czerwonym .........
|
|
ja też jestem przeciw "prawku" od 16 roku życia/// zresztą niektórzy nawet w wieku 18 lat nie nadają się do prowadzenia... sam jak miałem 18 lat to paliłem gumy i takie tam inne głupoty się robiło... otrzeźwiałem, jak po sezonie ojciec kazał mi kupić "ze swoich" nowe opony... ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Bzdura prawko od 16-stki po kija to mało młodych sie rozbija , kto będzie tych małolatów z ulicy zbierał ,ale ubezpieczenia by podrożały :-O heheh na szczęście i tak nie przejdzie ,ale filmiki z elek by były można troche szybciej bo na pokemony się spiesze :D ![]() _,.-*'^'*-.,_,.-*'| HOTVIG |'*-.,_,.-*'^'*-.,_ admin. of DTP TEAM http://dtpstudio.xt.pl
|
|
haha , prawko od 16 lat to by była masakra . Po roku liczba 16-17 latków spadła by o 75% he . Niech małolaty sobie karty rowerowe zrobią i na rowerkach śmigają
|
|
Heh... przeszkadzają Wam ludzie na skuterach, bo gdy Wy stoicie w korkach swoimi padlinami Oni mogą zapomnieć o czymś takim jak "korek"? Trochę szacunku... Też kiedyś byliście młodzi(?)... pis998
|
|
Prawko od 16 lat!!?? Poprostu koniec świata!! Może dajmy jeszcze dzieciom uprawnienia do kierowania samolotem,pociągniem....?? I tak wielu ludzi ginie na drogach przez nieodpowiedzialnych kierowców!
|
|
|
Co ta zazdrość robi z ludzi... n/c pis998
|
|
Zdecydowanie powinni obniżyć wiek, w którym można zdawać na prawko. Nie wiem, od którego roku teraz można zdawać ale wydaje mi się, że można byłoby założyć 2 poniższe warianty: 1. Zdawanie na prawko od 21 roku życia. 2. Zdawanie na prawko od 16 roku życia. Po pomyślnym egzaminie wręczanie go przyszłemu kierowcy z chwilą ukończenia 21 lat życia !
|
|
ale od 16 do 18 jezdzi sie z opiekunem ! ja jezdze od 8 roku zycia. 2 kl podstawowki przejezdzalem caly plac na PKSie felicia combi, i dam sobie lape uciac ze tyle samo matolow znajdzie sie po 18 co po 16. ps. jezdzenie od malego to najlepsza rzecz jaka moze byc. prawko zdaje za pol roku i nie wydaje mi sie zebym mial z tym problem, a do tego nauczylem sie korzystac z samochodu tak jak sie powinno korzystac.
|
|
peter: z tym drugim wariantem to chyba przesadziłeś... po tych 5 latach to już dziesięć razy zapomnisz jak się jeździ... prawko niech zostanie od 18 roku życia + rok obowiązkowej jazdy z osobą posiadającą prawo jazdo dłużej niż x (np. 5) lat ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
patrze ze wszyscy niezle pojecie o tym macie..
|
|
666 Jeśli chciałeś wiedzieć czy taka ustawa wejdzie to informuję cię uprzejmie,że nawet nie ma mowy o takim wariancie. Na dzień dzisiejszy prawo jazdy kat. B może otrzymać osoba, która ukończyła 18 lat. Na kurs można się zapisać 3 miesiące przed osiągnięciem wymaganego wieku, lub 12 m-cy jeżeli jest to uczeń szkoły, której program nauczania wymaga posiadania prawa jazdy. Ale to kurs, na egzamin zgłaszamy się z dowodem osobistym !!!!. Naprawdę nie ma co liczyć żę obniżą ten wiek, prędzej zaostrzą wymagania, np.: jazda z osobą posiadającą prawko powyżej roku. Zródło: Ustawa Prawo o ruchu drogowym z dn. 20 czerwca 1997r. art. 87.1; art.101
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |