czwartek, 31 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ustawienie sygnalizacji świetlnej na Legionów

Jak wszystkim wiadomo ostatnio miała miejsce akcja wyłączania sygnalizacji świetlnej na poszczególnych skrzyżowaniach na Al. Legionów w związku z "modernizacją sygnalizacji i usprawnieniem ruchu na tej ulicy". Moje pytanie brzmi: co to za suprawnienie ruchu kiedy jadąc dzisiaj od Ronda przy Placu Kościuszki stałem na każdych światłach aż do skrzyzowania Legionów z Piłsudskiego? kto wogóle ustawiał te światła? biorąc to na zdrowy rozum i na przykładzie wiekszych miast światła ustawia się na tzw "zieloną falę" a nie na czerwoną. a może tylko ja tak trafiłem na czerwoną falę?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ustawienie sygnalizacji świetlnej na Legionów

PHU Kurpiewski

dużo jeżdżę po Polsce (i nie tylko), ale to co zrobiono ostatnio w Łomży to po prostu granda. Chyba chodziło o stworzenie pozorów wielkomiejskiego tłoku. A na skrzyżowaniu przy dworcu autobusowym już było nieźle. A w ogóle to o organizacji ruchu w Łomży mam jak najgorsze zdanie. Pan Prezydent powinien zatrudnić po prostu fachowca, ten który jest teraz to ... wolę nie nazywać po imieniu.

eLKa Panu Prezydentowi to my już dziękujemy, może nowy coś zacznie robić porządnie.

SYGNALIZACJA MOZE PASC NA LEB I SZYJE

Nie słyszałam nigdy wcześniej o czerwonych czy zielonych falach, ale byłam w takiej samej sytuacji, myślałam, że mam pecha;-)

P.S. M@ster chciałabym jakiś kontakt do Ciebie, mam pytanie. ?

Potwierdzam. Dzisiaj jadąc od jednostki przez całą Łomżę do ulicy Zjazd stałem na wszystkich 5 światłach. Niewiem jak to opisać. Może pech a może ktoś spartolił robotę.

jadąc wczoraj o 2 w nocy Al. Legionów przemknąłem jak strzała, jadąc dziś o 14.00 na odcinku od Ronda do Statoilu pięć razy zdążyłem się pokłócić z kochanka, gdybym nie musiał stać na czerwonych światłach nie miałbym czasu odbierać telefonu i pewnie dzisiejszy wieczór byłby o wiele przyjemniejszy, a tak to otrzymałem kolejne czerwone światło .

September2008 moj email: pio600@wp.pl

Jeśli w jednym kierunku jest zielona fala to w drugim jest czerwona.

4 skrzyżowania.
zielona fala:
1 zielone ... 2 zielone ... 3 zielone ... 4 zielone

odwrotnie (czerwona fala):
4 zielone ... 3 już czerwone (a jeśli jeszcze załapie na 3 zielone - to już na pewno na 2 czerwone ....) itd...

Zielone fale mają sens na skrzyżowaniach, na których ruch jest uzależniony od pory dnia (rano natężenie ruchu w jednym kierunku - wieczorem w drugim).
W innym przypadku fale powinny być naprzemienne w dwóch kierunkach - problemem wtedy jest synchronizacja odwrotna (skrócenie/wydłużenie czasu cyklu) no i problem ruchu poprzecznego.

Qrwa dzisiaj znowu miałem rano pecha. Wszystkie czerwone.Przed modernizacją nie było takich problemów.

ja to teraz omijam Legionów szerokim łukiem.

Niewiem, co oni tam wymądrzylii, na pewno jest bezpieczniej, ale czas przejazdu się znacznie wydłużył i są korki.I trafiam cały czas na czerwone fale :)

---------------------------------------------

Być może coś zostało poprawione, dziś światełka były dobrze zsynchronizowane, bezproblemowy przejazd :)

http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g

ja to bym zlikwidował te wszystkie światła i porobił ronda, obok każdego ronda postawił nowy kościół, na przeciwko Biedronkę a pomiędzy telebim

no chyba coś jednak pozmieniali bo jest ciut lepiej.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org