wtorek, 05 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
CAR AUDIO! -PYTANIE

Witam ! Mam maly problem, co do sprzetu jaki zamierzam zakupic w najblizszym czasie do samochodu. Moje pytanie brzmi czy takie glosniki pociagnie radio o mocy 4x50 http://allegro.pl/item399903322_glosniki_boschmann_6x9_900wat_gwarancja_12_mies.html

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: CAR AUDIO! -PYTANIE

Rozbroiles mnie normalnie haha.
Nie to zebym mial cos konkretnie do tych glosnikow czy tej firmy ale w ta moc to najpierw trzeba uwierzyc haha.

Stawiam, ze pociagnie, a wrecz pierdziec beda jeszcze.
Pozostaje tylko pytanie czy to radio faktycznie ma 4x50 i wg jakiej normy.

PS. Czyzbys sie obawial, ze wyprodukujesz na osiedlu zbyt malo halasu? haha

ja bym tego nawet car audio nie nazwal :) a wzmak do tego jest ani troszke niepotrzebny, ale powodzenia w car audio :)

Ziomuś zapraszam na http://aaz.nazwa.pl/acl/index.php tam znajdziesz dział Off Topic i chłopaki bardzo dobrze Ci doradzą.

900 W, 450 RMS...glosniki jeszcze w miare cenowo ale ile trzeba by bylo dac za wzmacniacz ktory by to pociagnal jesli by ufac tym mocom...nic ponizej tysiaca.

Kolego poczytaj troche w internecie o CA, nie rob pochopnych decyzjii bo moze byc duzo lepiej niz to: odseparowane systemy przednie nie kosztuja juz w dzisiejszych czasach tak wiele -spraw sobie taki z kickbassem 16 cm i bedzie z tego duzo wiecej radochy:) nie sugeruj sie mocami...glosniki majace 50W w rms sa w prawdziwym CA zupelnie wystarczajace, normalne radio ma owszem okolo 4x45W ale mocy muzycznej (chwilowej) podczas gdy w RMSie (ciagla) bedzie to najwyzej okolo 17

Aha spoko, tylko ze kumpel mial u siebie w aucie 2x280W sony xplode plus do tego tube 300 Watt i jakos mu nic nie pierdzialo jak to zuberto powiedzial, a radio wlasnie mial o mocy 4x50. A tak wogole to nie wiem czemu niektorzy sa tacy ze zaraz sie smieja jak o cos spytasz,nie kazdy przeciez sie zna na wszysztkim a wiec spytalem. Dzieki wielkie dla Dean84 bo napisal mi konkretnie o co chodzi i na czym rzecz stoi. A co sadzicie o tym radio odtwarzaczu bo zamierzam taki kupic http://www.allegro.pl/item398040412_jvc_kd_g351_352_usb_aux_gw_pl_3_lata_hurt_k_ce.html

chcesz na tych głośnikach radia Maryja słuchać? kup helixy dark blue 62.1 i nie rób wiochy jakimiś buszmenami

i te głośniki oczywiście na przód auta bo podejrzewam ze buszmeny chcesz dać na polkę z tyłu co da lipny efekt...

no wiesz co kto woli, o tych helixach to ja pierwsze slysze, na uwadze mam jeszcze Sony Xplod 300W ktore wiesz ze dobrze graja bo kumpel ma taki i graja zajjjebiscie.

nie ma sprawy

co do radia to doplacajac odrobinke masz juz clariona, rowniez z usb i 4x50W. Clarion robi swietne radia, ma swoja renome w CA i nawet najtansze modele jak ten nie zawioda CIe chocby niewiem pod jakim katem bylo zamontowane i pod ostrym katem a predzej CI na dziurze zawieszenie padnie niz plyta przeskoczy:)

prosze
http://www.allegro.pl/item396436200_clarion_dxz_388_mp3_4x50w_aux_in_usb_g2l_f_vatodss.html

PS co do glosnikow tu masz przyklad odseparowanego zestawu na szesnastkach w miare niedrogiego (jak na takie zestawy)

zreszta...zamiast pytac po forach, szczegolnie tym, lepiej wejdz sobie na forum aclomza albo jakikolwiek inny klub samochodowy i tam beda dzialy car aduio a jeszcze lepiej...jedz na legionow naprzeciwko 4plus, tam znajdziesz firme ktora Cie oswieci;)

Do d*py z Boshmannem. W ogole kto to wymyslil. Firmy, ktorych glosniki mozna brac w ciemno to Heartz i Helix. Te zagraja ci zawsze dobrze i czysto nawet pod radiem. Mam Helixy 6x9 z serii Dark Blue i jest ekstra.

polecam Helixa lub hertza ale nigdy takie wynalazki jak w linku powyżej, jeżeli zależy ci na dobrej muzie to DLS lup Infinity i końecznie wzmak

prosty wzor na moc ktorą mozna osiągnąć z radia to P=U x I co za tym idzie
P = U^2/R. W przybliżeniu R przyjmijmy impedancję głośnika podawaną dla sygnału sinus 1 kHz to bedzie 4 Ohm-y

Po obliczeniu 14.4 maksymalne napięcie na aku w samochodzie do kwadratu wychodzi ~207 podzielic to na 4 wyjdzie Wam 51 z groszkiem.

Od tego odjąć straty na stopniu końcowym, i fakt ze jest to dla sygnału sinusoidalnego 1 kHz wypadkowa wyjdzie nie wiecej niż 20 W. i to zależy w jakim radiu.

Co do tych głośników Boshmanna. 900 watt to wytrzymaja przenosząc ten
1 kHz w warunkach laboratoryjnych, przez jedna sekundę i potem wyzioną ducha. 450 RMS to jedna wielka ściema.

Przy takiej średnicy cewki i tak małym magnesie, który powiększa wizualnie gumowa, czy plastikowa osłona to one mają 10W. Radio zależy jakie da sobie rade, ale nie rób lipy. Zdecyduj się na coś z wyższej półki. Lepiej jest poczekać i pozbierać kasę, niż wsadzić gówno i potem żałować.

Ja mam u siebie elipsy SONY X-plod jakieś stare już ze 3 lata ze mną jeżdżą i moc mają napisaną 35W i jestem w stanie w to uwierzyć.

pozdro.

Przy okazji mam na sprzedanie nielatany komplet hertza dsk 165. (midbasy + tweetery). Jeden z midbasow ma drobny defekt w postaci uszkodzonego zawieszenia na dlugosci ok 5mm, ale połatanego elastycznym klejem, bez wplywu na jakosc dzwieku. Uszkodzenie powstalo podczas nieumiejetnych ogledzin.
Nie wiem w jakie auto chcesz wstawiac ale wlozysz odrobine roboty, mniej lub wiecej zaleznie od modelu, i bedziesz mial cacy odsluch ktory jakoscia i glosnoscia wciagnie jakies gowniane wspolosiowki w polce...

--
tomek w.

\"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\"

\"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org