poniedziałek, 21 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
25 grudnia zmieniają się przepisy o rejestracji aut

Od 25 grudnia 2007 r. do wniosku o rejestrację pojazdu sprowadzonego z państwa UE i już w Unii zarejestrowanego, właściciel będzie zobowiązany przedłożyć dowód rejestracyjny - poinformowało ministerstwo transportu w komunikacie.

Od tego dnia dla takich pojazdów nie będą mogły być uznawane inne niż dowód rejestracyjny dokumenty stwierdzające rejestrację pojazdu, wydane w państwie członkowskim UE.

Resort transportu poinformował również, że niektóre państwa członkowskie UE wydają dowód rejestracyjny składający się z dwóch części. W takim przypadku wnioskujący o rejestrację powinien do wniosku dołączyć obie części dowodu rejestracyjnego.

Jak podało ministerstwo, w niektórych przypadkach do rejestracji może wystarczyć tylko pierwsza część dowodu, ale pod określonymi warunkami. Należy do nich otrzymanie, na wniosek polskiego urzędu, potwierdzenia z urzędu rejestrującego państwa członkowskiego, że pojazd był zarejestrowany w tym państwie i może być ponownie zarejestrowany w innym państwie członkowskim.

Do postępowań wszczętych, a nie zakończonych decyzją ostateczną przed dniem 25 grudnia 2007 r., stosuje się przepisy dotychczasowe - podał resort transportu.

to jest dopiero masakra

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 25 grudnia zmieniają się przepisy o rejestracji aut

Ale nie rozumiem z czym masz problem?? w którym panstwie UE nie dostajesz 2 dowodów rej.???

serdecznie polecam Radio centrum/ a na antenie kaleczące języki

www.centrum.fm/radio.ram

jojo21

Jest lipa. Do tej pory sprowadzając auto z USA można było obejść restrykcyjne przepisy, odbierając auto w porcie w Niemczech - i tam dokonać clenia itp. Do polski takie auto szło jako z Unii i podlegało takim samym procedurom rejestracyjnym jak auto z UE.

nie widze w czym problem??

sam przywiozłem sobie autko z niemiec i to logiczne ze dowód miałem niemiecki , z niemieckiego urzędu skladajacy sie z 2, lub 3 cześci.

I tu mnie w Urzędzie Skarbowym , oraz przy rejestracji o to poprosili dwa razy, żadna mi nowość.

Wyeliminuje to raczej proceder kradzionych aut, bo ciezko jest podrobić dowód, i to wszystko

do loko: Poco sie wypowiadasz jak ty ciemny jak patelnia od spodu 2 dowody rej. ? nigdzie takich nie dajo a i jak jeden dostaniesz to jest super

unomat, czyli z autami z USA clonymi w DE tez bedzie lipa? nie rozumiem czemu?

Siero. Kołku widać jaki ty oświecony jesteś? Kopia artykułu zrobiona super . Ale za grosz zrozumienia tematu u ciebie. A w Niemczech to co dostajesz? Chłopcze (mały i duży BRIEF)no chyba że padła same ciagasz to tu będziesz miał problem.Szwecja Dowód skład sie też z dwóch dowodów rej.(w skrócie niebieski i żółty) Nawet jak bieżesz czerwone w niemczech szyldy dostajesz stare dowody rej. ANULOWANE. I dostajesz jeden EU. Ale i tak nie zrozumiesz . Przecież ty tyle fur ciągniesz:-)

Spiero po prostu musi się spieroć, taką ma ksywkę, więc się spiero.

Ja tam się nie spierom, bo jestem wieśmin i problemu nie widzę dla przeciętnego obywatela RP, ale czytałem, że ustawodawcy chodzi o zablokowanie przywozu mocno rozbitych pojazdów, które sprowadzane były (niby na części) bez dow. rejestracyjnych (np. brief z obciętym rogiem, czyli bez prawa rejestracji, bo szkoda była całkowita). Taki wózek będzie na części.

Teraz ma być bezpieczniej i lepiej...
A ja myślę, że biurokracja w urzędzie celnym umocni się jeszcze bardziej.

Dokładnie panie Wieśmin. Mało tego dodatkowo teraz do rej. samochodu z np. niemiec będzie potrzebny niemiecki przeglad techniczy czyli TUV. A wiekszość trupów nie ma takiego przegladu. No ale pan Spiero przecież i tak wie lepiej .

tzw. mały brief przez loko to nie jest zaden brief tylko dowod rej. a ten duzy to karta pojazdu o ktoro sie tu rozchodzi a takie papiery dostajesz tylko w niemczech a np. we włoszech mozesz dostac jedynie wymeldowanie wiec nie tłumacz mi tu cieciu o jakis małych i duzych briefach jak naprawde jestes ciemny jak patelnia od spodu

to sie przekonamy czt ten TUV bedzie poytzebny panie mądry ześ sie wiesniaków na giełdzie na słuchał i teraz powtarzasz te mądrosci np. mały brief TUV A TEN TEKST JEST NAJLEPRZY "Nawet jak bieżesz czerwone w niemczech szyldy dostajesz stare dowody rej. ANULOWANE "

Weź trzaśnij już kiblem. Handlarzyku . Ja nie sram ogniem tak jak ty. Bo ja nie ciągne połamańców od brudasów . Widać kto sie tu trzęsie ze zmianami w papierologi. A więc ciągnij się kołku zapyziały. I klep dalej te golfy z migomatem w ręku. Mozesz się nie pocić więcej pieniaczu bo nie chcę mi się odpisywać na twoje posrane posty. Znawco od wklejania artykułów z netu.
Popisz sobie, wypoć się , zadzwoń gdzie trzeba jak masz jeszcze pare złotych na zdrapkę to telefonu i dopiero później wypowiadaj się na temat swojego postu.

a co to jest migomat i niewiem o co ci chodzi cioto z tym golfem ja nawet prawka niemam a tel mam na abonament fiutku ps: ssiij

buhehehhe PROSTAK.

??

Z jednej strony dobrze, ze jakieś nowe utrudnienia w kombinacjach wprowadzają, z drugiej to jakby urzędasy wykorzystywali juz istniejące srodki , to by nie było takiego burdelu jak jest w samochodowym swiadku.
Ciekawe dlaczego jest ten burdel:)))))))))
Przecież aby wyprostowac machloje w tym świecie, trzeba by było kilka lat ostro pracować (oczywiście w sądach i prokuraturach):))))))))

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org