Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
warto zobaczyc |
Obejrzalam dziś wystawe "Cmentarz Łomżyński " -fotografie p Andruszkiewicza --nostalgiczne , pelne piekna zdjecia ..W Galerii pod Arkadami stworzono nastroj zadumy nad przemijającym czasem ..Moj stary ojciec wyszedl z Galerii bardzo wzruszony , ja tez --Niewiele eksponatow , ale wrazenie ogromne ..Mysle , ze niektorzy uczestnicy Forum powinni tam wejsc na chwile i pomyslec o czasie , ktory przemija --o swoim czasie ...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: warto zobaczyc |
A jeśli chodzi o nostalgie i to co warto zobaczyć - jestem ciekaw czy oglądaliście "Katyń" i jakie są Wasze refleksje po tym filmie. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
No i co ? Proba wprowadzenia ciekawszych tematow na Forum nie powiodla sie ..Forum zasmiecane jest wulgaryzmami , idiotycznymi pytaniami , agresja ,,Czy nie odnosi sie wrazenia , ze w Lomzy zostali w wiekszosci niedouki i laicy >? A co do filmu " Katyn " --moja subiektywna ocena --zbyt duzo patosu , dluzyzny tragedia ludzka pokazana jakby w krzywym zwierciadle --jaki zolnierz mial taki mundur spod igly w tamtych nieludzkich czasach >? Samo zalozenie , ze trzeba zrobic film o Katyniu popieram -ale nie w tak monumentalny sposob
|
|
A mi się "Katyń" podobał - nie można podchodzić płytko do tamtych wydarzeń. jeśli chodzi o żołnierzy spod igły - nie wiem czy zauważyłaś jaka była różnorodność umundurowania, nawet wśród tych samych szarż. Mogły być tego różne powody - chęć oddania tego, że byli żolnierze różnych jednostek, lub że z powodu braku pieniędzy nie dokonano jeszcze standaryzacji ubiorów w całym wojsku. Możemy mieć jednak pewność, że oficerowie nie mogli chodzić w szmatach - oni sami by na to nie pozwolili. Wojsko przedwojenne, a współczesne to dwie różne historie. Teraz zwykły żołnierz najczęściej jest opisywany jako "szwej", kiedyś włożenie mundury to był powód do dumy - nie od parady ukuto powiedzenie "za mundurem panny sznurem". Żołnierz nie mógł sobie pozwolić, na "luźny" wygląd. Co poza tym? Brak jednoznacznego ukazania winnych. I wśród Niemców, i Rosjan, i Polaków byli Ci źli. I wśród Rosjan byli Ci, którzy nie zgadzają sie z obowiązującymi "zasadami". Osobiście odebrałem film jako chęć pokazania, że jakkolwiek katami byli ludzie, to złem była ideologia która ich do tego popychała. I musimy uważać, by nie poddawać się ideologiom niosącym hasła nienawiści, zła, uznawania kogoś za gorszego. Warto obejrzeć ten film nawet nie przez pryzmat "pomnika Wajdy", ale patrząc jak na historie ludzi, którym system nie pozwala byc uczciwymi nie tylko wobec innych, ale nawet wobec siebie. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Nie bedziemy sie spierać o mundury --napisalam to na marginesie --mnie ten film po prostu miejscami nuzyl --a chyba mam prawo -Zgadzam sie z toba , ze roznorodnosc charakterow byla bardzo mocna strona filmu -- I prawda jest , ze nie mozna dzielic ludzi na nacje ,,Moze tez ogladalam go pod innym katem --moja mama--nastoletnie dziecko - byla wiezniarka Oswiecimia , pozniej podczas selekcji wiezniow zostala przewieziona do katorzniczej pracy w Hanowerze , Brat mamy i stryj walczyli pod Monte Cassino , obie moje ciotki byly w AK ...Cale rodzenstwo mamy spotkali na swej drodze i dobrych Niemcow i podlych Polakow ... i na odwrot -..---..i w rozmowach z nimi nigdy nie bylo patosu --stad moze moje skrzywione {?} spojrzenie na film -----a tak przy okazji --milo , ze wsrod uczestnikow Forum sa tacy ludzie jak Ty ..
|
|
Nazbyt często myślę o przemijaniu.. "Katyń" widziałam niedawno, jednak nie odczułam w nim dłużyzny, na mundury nie zwracałam uwagi, a raczej na odczucia bohaterów. Do teraz widzę Żmijewskiego w wełnianym swetrze kolegi. Z pewnością zapamiętam ten film.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |