niedziela, 03 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nawoływanie na mszę

Co weekend, czasem rzadziej przyjeżdżam do Łomży. Człowiek chce odpocząć trochę od tego zgiełku, pracy. Siadam na swojej wygodnej kanapie, otwieram piwo, włączam film i... gong! gong! Parafia pw. Krzyża Świętego na Zawadzkiej bębni co chwila (7.30, 9.00, 11.00, 12.30, 15.00, 17.00, 19.00) i nawołuje wszystkich wiernych na mszę! To nie jest bicie zwykłego dzwonu, to melodie puszczane z wielu dziesiątek głośników. W tym momencie nic słyszę, ani dialogów wydobywających się z mojego TV, ani co do mnie mówią zza drzwi, ani nawet własnych myśli. Zaczyna mnie to irytować. Czy można tak zakłócać innym spokój w niedzielny poranek, południe, wieczór? Nie chcę, żeby Łomża kojarzyła mi się tylko z Kościołami.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nawoływanie na mszę

Łomża kościołami stoi. Nie narzekaj. Taki urok miasta i tyle. W innych miastach tego nie uświadczysz. To łomżyńska atrakcja dla turystów.

jak ma nie narzekac...

kosciol ten jest ode mnie dosyc daleko... ale wszystko slychac...czasem nawet przy zamknietych oknach...

i nie wiem czy nie wczesniej slychac o 6.30...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Od ktorej do ktorej jest cisza nocna?

sąd?

Cisza nocna swoja droga, ale jest jeszcze cos takiego jak zaklocanie spokoju. Myslisz, ze jak w dzien rozstawisz naglosnienie i zaczniesz bez uzgodnienia puszczac jakies wycie na pol osiedla, to nie mozna Ci tego zabronic? Inna sprawa, czy w przypadku kosciola ktos sie bedzie chcial wogole fatygowac i wtracac w to.

jeszcze wyklna go od szatana:D

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Wyprowadź się na wieś,może tam znadjdziesz ciszę i spokój.
tak jak zdicho napisał ''Taki urok miasta i tyle''

JEST DEMOKRACJA . ZMIEN ADRES

P@wcio, jest demokracja, pierdolnij Ty się w łeb. Idź zbierać grzyby albo pomóż mamie przy przyrządzaniu obiadu, jak nie masz co robić, a nie się wypowiadasz na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.
Tak w ogóle, wydaje mi się, że takie instytucje jak Kościół, mają niestety zezwolenie na te dzwonki.

nie maja pozwolenia i nawet w Watykanie powylaczali im kilka dzwonkow bo jest cos takiego jak dopuszczalna glosnosc liczona decybelach - jesli przekraczaja ta norme mozesz to zgloscic do kilku instytucji wlacznie z sadem grodzkim i tam dochodzic swoich praw.sprawdz tylko jaka jest aktualna norma

pozdrawiam

W Jarosławiu oprócz dzwonów koscielne zegary odmierzają kwadranse, a co godzina biją po kolei jeden za drugim. Czuje się klimat dawnych czasów. kiedy to ludzie nie mieli zegarów tak powszechnie.

Ja mieszkam też przy Świętym Krzyżu, rzewiście melodyjki są głośne, a dzwony jak zaczną bić, to własnych myśli nie słychać. Ale cóż to jest takie cierpienie wobec wieczności. Mam nadzieję, że ten dzwon nie będzie nam bił na trwogę.

pozdrawiam

O właśnie dobrze, że grają! Idę na Mszę o 19. A z tego co, wiem to nowe dzwony "biją" tylko w rocznicę śmierci JP II i na Wielkanoc.

Moja rodzina lubi pomimo wszysto chodzić do Krzyża.

Jak coś takiego może przeszkadzać?? To normalna żecz w każdym mieście!! LOL

Trzeba napisać do "Faktów i Mitów" ... przywołają wielebnego do porządku ...

Cytat:

W Jarosławiu oprócz dzwonów koscielne zegary odmierzają kwadranse

Czyzby premier mial tam swoje wplywy?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org