Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zabudowa/rozbudowa balkonu (SM Perspektywa) - porady, opinie? |
Witam, mieszkam na parterze z balkonem, co ma schody łączące mieszkanie z trawą miejską :) (ogródek nam kiedyś zabrali!) i chcę go zabudować, a jak się uda to rozbudować - poszerzyć, a schody prawdopodobnie zlikwidować. Czy ktoś tym się ostatnio zajmował? Jakie są procedury? Czy trudno jest o zgodę od SM? Jakie rozwiązania są polecane/nie polecane? Może ktoś zna kogoś, kto zna kogoś, kto się tym może zająć? Od czego w ogóle powinienem zacząć? Jakie są koszty? ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zabudowa/rozbudowa balkonu (SM Perspektywa) - porady, opinie? |
podanie do SM.
|
|
Masakra ...
|
|
no zanim podanie do SM to fajnie byloby sie zorientowac jakie to koszty, jak by ta przebudowa wyglądała... I takie jest właśnie pytanie wadsa
|
|
Nie poszerzysz, zbyt wiele papierologii (projekt itp. ) ,chyba że masz sporo kasy do wydania i czasu. Ci co posiadali poszerzone (na własną rękę) to mieli rozebrane podczas remontu bloków.
|
|
dzięki, w końcu jakiś głos rozsądku:) załóżmy, że mam projekt i zgodę sąsiadów i kosztorys itp i wybieram się do SM. Czy zgodnie z obowiązującymi aktualnie przepisami mam w ogóle prawo do starania się o rozbudowę balkonu? (Zakładam, że z samą zabudową nie będzie problemu) Czy przed oficjalnym zwróceniem się do nich warto jeszcze mieć jakieś papierki oprócz wspomnianego projektu i zgody sąsiadów? Może zgoda od architekta krajobrazu/przestrzennego/jakiegoś-tam-jeszcze? Papierologia mnie nie zraża - mogę do nich pisać i chodzić codziennie - oby była szansa na pozytywne rozpatrzenie:) Na koszty tego przedsięwzięcia jestem przygotowany (postaram się jakoś je też zoptymalizować) - ostatecznie w grę wchodzi podwojenie powierzchni balkonu. A posiadanie takowego niesie ze sobą wiele korzyści, których nie da się przeliczyć na PeeLeNy ;) Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie lub przynajmniej jej części? ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
|
A zdajesz sobie sprawę z tego, że powiększając swój balkon i zabudowując go musisz mieć dach? Czyli powinieneś powiększyć też balkon sąsiadom z pierwszego piętra, bo ich balkon będzie Twoim "dachem". Wydaje mi się, że z powiększeniem problemu nie będzie, bo wówczas powiększasz tylko balkon (podłogę) ale jak wchodzi w grę zabudowa to niestety trzeba się też zająć balkonem sąsiadów z 1 piętra i ciekawe, czy oni by chcieli, by sąsiad na 2 miał mały, czyli dla nich dach tylko do połowy? ;)
|
|
Maniuszek - jeśli dobrze zrozumiałem, to tak można i do ostatniego piętra dobrnąć... :) ale czy nie wystarczy, że zrobię pochyły daszek od podłogi ich balkonu, a właściwie od sufitu mojego? :) wtedy powierzchnia do zabudowy będzie nieco mniejsza i zaoszczędzę na szybach;) I jeszcze jedno, czy za ziemię nad którą będę rozbudowywać balkon nie będę musiał płacić jakiegoś podatku? ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
|
bedac na "strzelnicy" widzialem jeden z balkonow przy konstytucji 3 maja rozbudowanych bardzo fajnie. Podloga byla drewniana i mial chyba dach. Ale napewno nie siegal on az do dachu sasiadow na 1 pietrze. Obejrzyj to sobie, moze zajdz pogadaj z ludzmi jak zalatwic to ze spoldzielnia. (-_-)
|
|
Na Konstytucji 3 Maja 1 jest taka rozbudowa balkonu, można zerknąc:)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |