czwartek, 24 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Faktury z Multimedia - ważne

Otrzymałem w tygodniu fakturę za usługę telewizyjną za miesiąc styczeń, wystawioną oczywiście w grudniu.
Problem polega na tym, że na fakturze wstawiono 8% VAT a nie 7% jak być powinno.
W ten sposób jakiś dyrektor dorobi się nowego samochodu.
Na mojej fakturze różnica wyniosła 36 gr ale jeżeli przeliczyć to przez ilość klientów w/w firmy powstaje całkiem pokaźna sumka.
W Multimediach nie widzą problemu twierdząc, że mają prawo naliczyć stawkę VAT, która w 2010 r. nie istniała.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Faktury z Multimedia - ważne

nie majo prawa.do adwokata !

jeśli kwota do zapłaty jest za styczeń, to nie widzę problemu.

Problem jest bo dla skarbówki ważna jest data wystawienia faktury i g...no ich obchodzi za jaki to miesiąc.
Ja przeliczyłem sobie kwotę na 7% stawce VAT i taką im wpłaciłem.
W żywe oczy okradają ludzi.

dokladnie w czym problem placisz z gory za styczen, wg stawki obowiazujacej w styczniu....

Obowiązek podatkowy powstaje w momencie wystawienia faktury VAT czyli w moim przypadku 14.12.2010 a w 2010 nie istniała stawka 8%.
Proponuję trochę doczytać dla wątpiących.
p.s.
Sam wystawiam faktury za usługi telekomunikacyjne w innej firmie i wystawiałem już za styczeń luty itd 2011 roku i nie miałem prawa wstawić innej stawki niż obowiązująca.

To będziesz wystawiał korekty faktur albo miał problem ze skarbówką.

mozesz miec przede wszystkim problemy z glowa!

O użytej stawce VAT decyduje okres rozliczeniowy, a nie data wystawienia faktury.
Jeżeli faktura dotyczy miesiąca stycznia - mieli podstawę do użycia stawki 8%.

sranio
twoje madrosci siegajace limitu partacza , nie znasz sie na rozliczeniach, i tyle

a w ogóle ostatnio do jednej faktur dołączono jakiś nowy regulamin w którym - w skrócie i własnymi słowami - chodzi o to że jak komuś się konczy umowa z nimi i nie przyjdzie osobiście coś z nią zrobić tzn przedłużyć lub rozwiązać to zostaje ona automatycznie przedłużona na czas nieokreślony a zerwanie jej później nie jest takie proste bo moze być za to jakaś kara itp itd na niekorzyść abonenta oczywiście...

tylko podatek 22% zmienił się na 23% reszta jest bez zmian czyli teraz jest tak 23%,7%,3% nie ma że 7%zmienił ktoś sobie na 8% to bez prawie zerkne u siebie na fakture bo też korzystam z usług tej firmy....

green
Przy umowie na czas nieokreślony w każdej chwili składasz wypowiedzenie, zobacz tylko jaki jest okres tego wypowiedzenia. Podejrzewam, że miesiąc liczony jako jeden pełny okres rozliczeniowy.

ktostam301 nie ma już podatku 7% jest za to 8%...

Nie ma miłości, są ciężarówki ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org