wtorek, 22 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
kino domowe

Siema .W jaki sposób można podłoczyc kino domowe HT- C553 .Notebook HP-DV7 Proszę o pomoc .

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: kino domowe

Chodzi Ci oczywiście o podłączenie audio?

Pewnie CINCHami albo tzw. optycznym ( myląca nazwa - kabel służy do połączeń audio a nie jakby sugerowała nazwa obrazu ). Prawdopodobnie jednak albo laptop albo kino nie ma tego optycznego wejścia. Ogólnie to trudno jest podłączyć kino nie mające amplitunera do pc/laptopa.

aha a jaki byłby koszt zakupu kabli i urządzenia ?A tak zgadza się audio

dv7 nie ma SPDIFa, ale ma za to HDMI i to powinno wystarczyć przy dzisiejszej technologii. HDMI obsługuje do 8 kanałów, tak więc spokojnie podłączysz zestaw 7.1.

sebi nie da rady bo kombinowałem z HD NIE WYKRYWA DZWIĘKU CHYBA ŻE JEST TELEWIZOR 9 TO TAK a

Amplituner to przynajmniej jednokrotność ceny zestawu który kupiłeś. SPDIF, o którym pisał kolega wyżej to właśnie ten tzw. optyczny, ale skoro Twój lap go nie ma ( w sumie nie wiele notebooków ma ) to nic z tego.

Kino powinno mieć z tyłu wejścia na CINCHe ( charakterystyczne często spotykane okrągłe wejścia ) i wówczas potrzebujesz takiego przewodu;

http://allegro.pl/kabel-audio-stereo-jack-3-5-2xrca-cinch-5-0m-i1353402621.html

- powinieneś dostać w media expercie tylko upewnij się, że to taki sam.

Jeżeli kino ma w/w wejścia na te CINCHe to po poprawnym podłączeniu przewodu dźwięk powinien być już przesyłany i wówczas nie potrzebujesz amplitunera. Samo podłączenie nie powinno sprawić problemów.

Podłączenie to jedno, ale sygnał idący z takiego przewodu będzie stereo, a kolega pewnie chcąc podłączyć kino chce mieć możliwość posiadania dźwięku przestrzennego przynajmniej 5.1. A do tego jest potrzebny albo amplituner, który mógłby mieć możliwość podłączenia przez hdmi i wtedy mogłoby to pójść (teoretycznie, bo osobiście nie miałem jeszcze doczynienia z czymś takim). Drugim wyjście pozostaje zakup zewnętrznej karty dźwiękowej z wyjściem optycznym SPDIF lub z wyjściami dźwięku kinowego w postaci złącz RCA (chinch) lub minijack. Takie jest moje zdanie.

Panowie dziękuję za odzew .Jak coś dostosowuję się do wskazówek,

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org