poniedziałek, 21 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Bigle?Wychowanie?

Co myslicie o wychowaniu tego psa mi jest ciezko go dostosowac do warunkow domowych!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Bigle?Wychowanie?

na lancuch

bigle to psy mysliwskie goncze a nie pokojowe pieski. w domu a tym bardziej w mieszkaniu w bloku nie powinno sie go hodowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
____________________________________-

... & vice versa!

dokladnie czesto uciekaja potrafia kilka dni paletac sie gdzies ten typ tak ma.

ell pablo

pies dobry ale jak ma sie dom jednorodzinny, do bloku zdecydowanie NIE:P

Osobowość beagle
Beagle to przede wszystkim pies gończy. Zwykle używany jest do polowań. Dopiero od niedawna zdobył popularność jako pies do towarzystwa, ale to nie zmienia jego specyficznego charakteru. Beagle to pies dociekliwy i zazwyczaj niezwykle uparty. Często jest niesforny i nieposłuszny. Tak częsta wśród tej rasy głęboka beztroska jest główną przyczyną ucieczek z domu, co później może się skończyć kradzieżą psa. Jednak beagle to pies przyjazny, serdeczny, zarówno dla członków swojej nowej rodziny jak i dla każdego obcego człowieka, który zawita do Waszego domu. Podkreślam, że nie jest to pies obronny - nigdy nie zwróci uwagi, gdy Wasz dom czy mieszkanie będzie właśnie rabowane, a i zamacha ogonkiem, gdy na drodze stanie mu złodziej. Czasem się zdarza, że pies ten bywa agresywny wobec innych zwierząt (zwłaszcza jak jest na smyczy), ale jest to raczej rzadka cecha i zależy głównie od okoliczności.

http://www.e-beagle.pl/rasa.php

Myślę, że jednak bardziej do bloku niż do domu jednorodzinnego. Pies tej rasy wyprowadzany na smyczy, nie ma szans na ucieczkę. Obserwuję na swoim osiedlu, sporo jest tych psów i ludzie nie narzekają na kłopoty z nimi.
Niestety, w domach jednorodzinnych jak często słyszę psy te uciekają i wędrują przed siebie, tak, że nieraz przez kilka dni ich nie ma. W domach jednorodzinnych dość często się zdarza, że ktoś furtki nie domknie, lub znajdzie szparę w ogrodzeniu.

Akurat mam psa tej rasy i mieszkam w domku jednorodzinnym, dokładniej szeregówka. Bardzo często wychodząc z psem puszczam go aby się wylatał. Taki spacer trwa wtedy coś ok godziny albo i dużej i pies do mnie wraca, rzadko kiedy gdzieś pójdzie ale jak się psa zawoła raz albo i dwa wtedy on wie, że ma wrócić i wraca. Ważne jest jak psa się wychowa. Zgadzam się z tym co napisał "Brzeczyszczykiewicz" jest to bardzo miły i towarzyski pies, często przyjeżdża do nas siostra, która ma małe dziecko i wtedy pies jest ciągany za uszy i ogon i nawet nie zawarczy, jedyne co zrobi to poliże dziecko. Ale również jest to pies bardzo uparty, zwłaszcza jak się go prowadza na smyczy, musi wtedy każdą dziurę, płot czy drzewko obwąchać i zapiera się jak tylko może. Akurat mój pies nie jest agresywny w stosunku do innych zwierząt, zawsze leci do nich i chce się bawić z nimi. Jeśli chcesz kupić sobie beagle to musisz poświęcić trochę swojego czasu temu psu, gdyż to nie jest taki pies jak, np. york.

Wyszukaj sobie w wyszukiwarce "Google" hodowle beaglów i poczytaj o nich, tam zaczerpniesz wiele fachowych informacji. Każda rasa nadaje się do domu ! Wiem że tym pieskom potrzeba duzo ruchu tak jak potrzebują tego husky bo inaczej wariują i potrafią postawic dom do góry nogami :P

kup sobie jamnika

Najgorsze pierwsze 3-4 lata jeśli chodzi o szaleństwa, potem to już z górki, chociaż upór i indywidualność, pozostaną, pozostaje również urok osobisty i zwykła '' psia miłość'' do właścicieli. Z wychowaniem będzie trudno, ale prędzej prośbą, trzeba dać mu poczucie, że jest najważniejszy, a z drugiej strony mówić, że tak się nie robi. Nie wiem czy wiesz, że w normalnych warunkach, te psy żyją w sforach i tak traktują w obecnych czasach własną rodzinę, to wynika z ich natury, że każdy chce być lepszy niż inny ze stada. Natura to jedno, a wychowanie to drugie, w końcu przywyknie do Twojego rytmu życia, ale na to potrzebuje czasu, bo ma zakodowane zupełnie coś innego.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org