poniedziałek, 21 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czarnobyl/Prypeć

Witam serdecznie mam pytanie odnośnie wyjazdu do Czarnobyla, a dokładniej do Prypeci do strefy zero.
mam kilka pytań czy mógłby ktoś dokładniej odpowiedzieć na nie ?
1. Co jest tam do zwiedzania ?
2. Ile jest kilometrów do Prypeci ?
3. Można jechać tam własnym samochodem czy strefa jest zamknięta ?
4. Ile czasu można przebywać w strefie zamkniętej ?
5. Jakie są koszty takiej wyprawy ?
6. Co należy zabrać ze sobą na taką wyprawę ?
7.Czy jest jakiś przewodnik po strefie zamkniętej czy można chodzić na własna rękę ?
8. Czy można tam wchodzić do wszystkich budynków ?
9. Jakie jeszcze miejsca są warte do zwiedzania ?
10. czy ktoś z was tam był jeżeli tak to jak wrażenia ?
11. Czy są z naszego regionu organizowanie wycieczki w tamte miejsca.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania niech też zadaje.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czarnobyl/Prypeć

wiem, ze w przemyslu dwa razy do roku chyba sa organizowane wycieczki do zony z porzewodnikiem, koszt ok 600-900 zl, nie wejdziesz wszedzie, po prypeci chodzisz legalnie, a kolo reaktora juz z jakiejs odleglosci, nie wiem, bo nie bylem, ale szukalem informacji juz dawno zeby sie tam wybrac, chcesz na wlasne ryzyko to placisz tyle co lapowa

dołączam się do pytań CiasnyWiesiek bo sam już od dłuższego czasu planuję tam pojechać z kumplami. Jeżeli będą jakieś konkretne odpowiedzi to moglibyśmy się złączyć jakoś i pojechać na kilka aut.

Stalkera wynajmijcie ;)

AFMF czyli jaki koszt lapowy ?
potrzebny jest tam paszport czy normalnie na dowód można ?

Ciacho

eXez witam miło że są chętne osoby.
mikrofon co to jest i jaki koszt ?

Ciacho

to gra xD jaja se z Ciebie robi, nie wiem wgl po co on tu zbedne komentarze pisze ..

eXez a Ty masz jakies jaśniejsze informacje na temat wycieczki ?

Ciacho

właśnie nie bardzo, trochę poczytałem forum różnych wilkiki na YT o tym ale to tam nic jasnego za bardzo nie ma;/

zalezy jak sie dogadasz, poszukaj na google jakiegos forum z tym, duzo ludzi z Polski bylo i wlazili gdzie tylko chcieli

Podbijam

Ciacho

A ja tysz chcom jechać tam normalnie , hołd chcem tam złożyć poszkodowanym.

1.2.Prypiac to małe miasteczko, utworzone specjalnie dla pracowników elektrowni w Czarnobylu. Aktualnie wygląda to tak jakby czas zatrzymał się 23lata temu, stare opuszczone bloki, fotografie, meble, place zabaw. Zarośnięte trawą. Gdzieniegdzie znajdują się jeszcze hasła propagandowe z byłego ZSRR. Wszystko to wygląda jak miasto duchów. Prypiac oddalone jest jakieś 5km od elektrowni. Do dziś znajduje się tam wielkie sklepienie z betonu powstrzymujące promieniowanie. Co dziwne, niektóre reaktory pracowały także po 2000 roku. Ciekawe jest także cmentarzysko pojazdów napromieniowanych radioaktywnie, jest ich bardzo dużo. W okolicy znajnuje się także duża żelazna budowla, wyglądająca jak jakaś antena albo coś...

http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html
http://moto.money.pl/ceny-paliw/

Miasto robi teraz bardzo przygnębiające wrażenie, widziałem zdjęcia na google maps, ostro...

Prawda jest taka że nikomu nie wolno tam wchodzić , trzeba mieć specjalne zezwolenie a potem musi być upoważniona osoba , która pokaże to co jest w zezwoleniu. Otrzymać zezwolenie to jest wyzwanie ale za dolary przyśpiesza się to bardzo. Należy pamiętać że jest to strefa wojskowa.

jest jakies swieto gdzie mozna tam wejsc i bez dolarow, ale jak mowie, poza tym swietem bulisz

Wiem że są koszty, ale tam trzeba sie dostac

Ciacho

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org