wtorek, 05 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
co za to mozna dostac?

witam, otoz nurtuje mnie pytanie, jezeli 17-latek jezdzi samochodem, i niebiescy zlapia go, to co za to moze dostac?? jakies zawieszenie na prawko? ze prezz kilka lat nie moze podchodzic? i co jeszcze?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: co za to mozna dostac?

wydaje mi sie ze nakladaja kare pienieżna, a co do odroczki obilo mi sie cos o uszy ze juz ją zniesli ale nie wiem dokladnie

tylko 500 zł a jak masz 17 lat to wytrzymaj :D

To zalezy ile ten niepelnoletni ma lat.

Jezeli ukonczyl 17 lat, to odpowiada wg. kodeksu wykroczen.

Moze otrzymac mandat (500zl) lub jezeli sprawa trafi do sadu grockiego to:

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.

Grzywna do 5000zl.

Do tego dochodzi odholowanie pojazdu i oplata za parking policyjny (dodatkowe koszty, podobno niemale)

Problem sie zaczyna, jezeli ta osoba nie ma ukonczonych 17 lat...

Jezeli nieletni ma mniej niz 17 lat to na pewno:
-powiadomienie rodzicow, ktorzy musza odebrac pocieche z komisariatu
-odholowanie samochodu

Sprawa moze tez zostac skierowana do sadu rodzinnego, ktory jezeli uzna, ze nieletni jest "zdemoralizowany" moze orzekac wg. artykulu 6 Ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich, czyli m.in:
-udzielic upomnienia
-zastosowac nadzor kuratora
-orzec zakaz prowadzenia pojazdow
-orzec umieszczenie w rodzinie zastepczej lub zakladzie poprawczym

Ale w praktyce- szczerze watpie aby ktos kto prowadzil pojazd bez uprawnien zostal uznany za osobe zdemoralizowana inna sprawa jest, gdyby sie to powtarzalo nagminnie lub nieletni byl pod wplywem alkoholu (co wg. wspomnianej przeze mnie ustawy okreslane jest jako "czyn karalny")- wtedy sad rodzinny+ sankcje karne na bank.

Jezeli popelnilam gdzies blad w interpretacji aktow prawnych, prosze o poprawienie Wink

P.S. Osobie ponizej 13 roku zycia nie grozi NIC, odpowiadaja wylacznie rodzice.

GOOGLE NIE GRYZIE !!!!

Wczoraj jak ktoś oglądał "Pirat Drogowy" TVN Turbo to był taki przypadek, facet nie miał prawka. 1000zł mandatu i jeżeli nie masz obok osoby,która by mogła poprowadzić auto to na lawetę i policyjny parking.

Ale czy "odroczka" jest zniesiona? No i na ile najwięcej taką odroczkę można dostać?

mi chodzi o mnie xD heh skonczylem 17lat i jechalem z ojcem. no i tak sie pytam tylko co by sie stalo. hmm to mowicie ze ta odroczka juz jest zniesiona? i tylko kasa gra role??

wpierdol od staryh

jedyny prawdziwy jasio :}

jasiu czytaj ze srozumienie... przeciez napisalem ze jechalem z ojcem, wiec jak moge dostac wpierdol jak on mi na to pozwalal... kasa tez sie nie liczy tak bardzo... najwazniejsze jest pytanie czy dostane odroczke na jakis czas na prawko czy nie!!!

500 zł mandatu i żadnego odroczenia.

Ojcu jeszcze przywalą ze 300 za to że pozwolil na to byś kierował bez prawka;)

masz ojca idiote... tyle w temacie !!!!

fin wlasnie pokazales swoj "iloczyn inteligencji", czy ja kufa wsadam na twoich starych?? czlowieku, ja tu grzecznie pytam a tu juz zaczynasz obrazac osoby trzecie. zal mi jest takich ludzi co kufa nie pomagaja, tylko jeszcze szkodza...

chyba iloraz inteligencji inteligencie hehe. jeżeli nie jesteś pod wpływem alkoholu i masz ukończone 18 lat to 5 stów dostajesz. jeżeli jesteś po piwku odroczka i kara. mój koleszka jechał po 3 browarach. 700 i na pół roku odroczka

"Masz ojca idiote" - jak zauwazylem Fin pokazuje dobra znajomosc prawa ale nie rozsadku... "tylko w Polsce";))))

W takich zacofanych Stanach posiadanie prawka jest warunkiem ukonczenia gimnazjum. Zezwolenie na kierowanie pojazdem w obecnosci osoby z prawkiem otrzymuje sie po zdaniu przepisow juz duzo wczesniej.

A w polsce sprzed wielu lat, tak ja jak i moi kuzyni prowadzili samochody na bocznych drogach na dobrych kilka lat przed otrzymaniem prawka. Nie widze w tym nic zlego. Wrecz odwrotnie- to nie jest owoc zakazany a wprowadzanie do odpowiedzialnosci osobistej za swoje czyny. Pojazdy, bron palna itp, itd. wymagaja szacunku i przykladu w obsludze.

masakra specjalnie to napisalem... i jeszcze wzialem w "..." xf

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org