Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Studenci z Bangladeszu w Łomży! -czy mogą czuć sie bezpiecznie? |
Nie wiemy jakiej są wiary, jakiego wyznania... ...ale z pewnością będą odróżniać się wyglądem... ...czy uważacie, że będą mogli spokojnie chodzić po Łomży w grupach mniejszych niż 5cioosobowe....? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Studenci z Bangladeszu w Łomży! -czy mogą czuć sie bezpiecznie? |
Ich wiara i wyznanie to tylko i wyłącznie ich sprawa i należy to szanować. A co do tematu to znając życie znajdzie się paru debili, którym będą oni nie wiadomo dlaczego przeszkadzać. Mam jednak nadzieję, że stanie się inaczej i studenci się u nas zaklimatyzują i będą czuć się bezpiecznie i będą mogli spokojnie studiować. Pozdrawiam
|
|
miska niestety ma racje. Po naszym pieknym mieście krąży paru "debili". Choć może to zbyt mocne określenie. Trzeba się zastanowić dlaczego ci ludzie są tacy. Dzieci w przedszkolu się nad nimi znecały? Rodzice ich nie kochają? A może poprostu boją się zróżnicowanego a co za tym idzie pięknego społeczeństwa i łączą się w większe bojowe grupy żeby czuć się bezpiecznie? Niestety nie wiem co im jest, wiem że należy ich leczyć.
|
|
francja tez sprowadzala ludzi z poza europy jak sie polaczyli w grupy wieksze niz 5 osob to prawie spłonoł paryz :] ciekawe czy u nas tez tak bedzie ?
|
|
Antysemitex wiesz pewnie tak i przywiozą ze sobą swoje święte tresowane krowy i zaczną robić obławę na wszystkich i będą wszystko równać z ziemią. I co jeszcze? Może przywiozą ptasią grypę? Gratuluję Pozdrawiam
|
|
ty no nie wiem co bedzie czy przywioza te krowy :] a moze beda zjadac nam psy hgw pozyjemy zobaczymy napewno nic dobrego z tego nie wyniknie
|
|
Francja sprowadzała ludzi spoza Europy - zgoda. Tylko sprowadzała ich w innym celu. Mieli wykonywać robotę, której Francuzom nie chciało się robić, a nie kształcić się. Część przyjęła, bo głupio było inaczej (np. część - niestety - tylko część harkisów, którzy walczyli po jej stronie w algierskiej wojnie o niepodległość). No i traktowali ich jak podmioty drugiej kategorii. Ale jedna rzecz: my nie sprowadzamy tu nie wiadomo jak dużej grupy Bangladeszan, ale po 100 studentów rocznie, którzy po studiach wracają do siebie. O co ten hałas? Dajmy się ludziom wykształcić.
|
|
Antysemitex uważaj żeby Ciebie nie zjedli ;)
|
|
A czego tu sie bać ?
|
|
Prawda, Ptysiu? Ludzie boją się przede wszystkim tego, co nie jest im znane. Może więc jak poznają, to zmienią zdanie?
|
|
gudrid i tak jest boią się ale sami nie wiedzo czego. Czego się tu bać ? ze co ze sa inni? nie ma dwóch takich samych osób :)
|
|
Racja Ptysiu, nie ma. Ale niektórzy by chyba chcieli mieć same swoje klony wokół siebie. Okropne, nie? Ja rozumiem, że jak się boją to siedzą w Łomży i się gdzie indziej nie pchają. Ale czemu zabronić innym przyjeżdżać do nas. Skoro Łomża taka fajna, to czemu jej nie pokazać innym? Niech też zobaczą. Nie można z góry zakładać, że ze studentami z Bangladeszu będą same problemy. Byłabym w stanie zrozumieć obawy, gdyby mieli tu oni przyjechać wielką grupą i na stałe. Widząc, co się dzieje w Zachodniej Europie, moglibyśmy się wtedy zastanawiać, czy u nas nie będzie powtórki z rozrywki. Ale ich ma przyjechać stosunkowo niewielu, i tylko na studia. Pisałam juz o tym, ale powtórzę się raz jeszcze: edukacja to najlepsza pomoc, jaką możemy udzielić ludziom nie tylko z Bangladeszu, ale i z wielu innych krajów. Więc należy wykorzystać tę możliwość.
|
|
Ale czym oni sie różnią ? gudrid: zauważ moze inni sie boja bo co bo oni są lepsi inaczej sie ubierajainaczej żyja maja inny kolor skóry ?
|
|
a czy owi studenci z bangladeszu maja zdane matury tak jak ich przyszli rowiesnicy z Polski ?? popatrzcie ile jest w Polsce mlodziezy ktora chce studiowac a nie moze czy to z powodu braku funduszy albo innych rzeczy a ci o przyjada sobie na gotowe i jeszcze beda utrzymywani przez polakow a kto pomaga nam w studiowaniu za granica ?? Francja nas zaprasza i funduje te studia?? a moze Anglia ??
|
|
Po pierwsze studiować będą za swoje pieniądze. Nikt nie będzie ich utrzymywać więc nie możesz teraz wylecieć z tekstem o tym, że studenci są utrzymywani z twoich podatków. Jeśli się nie orientujesz to istnieją różne programy wymiany studentów w europie i nie tylko. Więc się nie masz co martwić. A poza tym studenci z pwsip mają możliwość studiowania w Niemczech oraz Anglii. Ciekawe czy oni będą mogli czuć się bezpiecznie w innym kraju. Przecież są tacy inni
|
|
Nawiązując do wymiany studentów na terenie Unii to są dofinansowania z budżetu oraz duża część kosztów jaką student np. polski poniesie podczas kształcenia są umażane. zresztą polecam odpowiednia literaturę dotyczącą różnych programów np Sokrates i innych. tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania. Pozdrawiam
|
|
Że z braku funduszy nie mogą studiować - ten argument rozumiem. Ale o jakich innych powodach wspominasz, Antysemitex?
|
|
zadaj sobie pytanie czemu zwykly chlopak badz dziewczyan mieszkajaca na wsi daleko od Łomży nie moze studiowac?
|
|
rozumiem, że ktoś może nie mieć pieniędzy na naukę ale jest przecież kilka możliwości. Można studiować zaocznie i pracować. Jeśli ktoś studiuje dziennie i wykaże niskie dochody można starać się o stypendium socjalne na uczelni, jest również możliwość otrzymania stypendium socjalnego z Unii Europejskiej. Zawsze są jakieś możliwości. Ja studiuję dziennie, dostałam stypendium socjalne i jeszcze pracuję i nie moge narzekać. Wiem, że gdyby nie to nie stać by mnie było na kontynuowanie nauki. Ale nie można się poddawać i trzeba szukać różnych rozwiązań. Jeśli ktoś naprawdę chce to to zdobędzie.
|
|
Polak potrafi
|
|
Antysemitex: według mnie jest to przede wszystkim problem kasy, niestety. W dalszej może to być po prostu gorsze przygotowanie do egzaminów wstępnych. No, ale teraz jest nowa matura.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |