czwartek, 17 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Studenci z Bangladeszu w Łomży! -czy mogą czuć sie bezpiecznie?

Nie wiemy jakiej są wiary, jakiego wyznania...
...ale z pewnością będą odróżniać się wyglądem...
...czy uważacie, że będą mogli spokojnie chodzić po Łomży w grupach mniejszych niż 5cioosobowe....?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Studenci z Bangladeszu w Łomży! -czy mogą czuć sie bezpiecznie?

Ich wiara i wyznanie to tylko i wyłącznie ich sprawa i należy to szanować.
A co do tematu to znając życie znajdzie się paru debili, którym będą oni nie wiadomo dlaczego przeszkadzać. Mam jednak nadzieję, że stanie się inaczej i studenci się u nas zaklimatyzują i będą czuć się bezpiecznie i będą mogli spokojnie studiować.

Pozdrawiam

miska niestety ma racje. Po naszym pieknym mieście krąży paru "debili". Choć może to zbyt mocne określenie. Trzeba się zastanowić dlaczego ci ludzie są tacy. Dzieci w przedszkolu się nad nimi znecały? Rodzice ich nie kochają? A może poprostu boją się zróżnicowanego a co za tym idzie pięknego społeczeństwa i łączą się w większe bojowe grupy żeby czuć się bezpiecznie?
Niestety nie wiem co im jest, wiem że należy ich leczyć.

francja tez sprowadzala ludzi z poza europy
jak sie polaczyli w grupy wieksze niz 5 osob to prawie spłonoł paryz :]

ciekawe czy u nas tez tak bedzie ?

Antysemitex wiesz pewnie tak i przywiozą ze sobą swoje święte tresowane krowy i zaczną robić obławę na wszystkich i będą wszystko równać z ziemią.
I co jeszcze? Może przywiozą ptasią grypę?

Gratuluję

Pozdrawiam

ty no nie wiem co bedzie czy przywioza te krowy :] a moze beda zjadac nam psy hgw pozyjemy zobaczymy napewno nic dobrego z tego nie wyniknie

Francja sprowadzała ludzi spoza Europy - zgoda. Tylko sprowadzała ich w innym celu. Mieli wykonywać robotę, której Francuzom nie chciało się robić, a nie kształcić się. Część przyjęła, bo głupio było inaczej (np. część - niestety - tylko część harkisów, którzy walczyli po jej stronie w algierskiej wojnie o niepodległość). No i traktowali ich jak podmioty drugiej kategorii.
Ale jedna rzecz: my nie sprowadzamy tu nie wiadomo jak dużej grupy Bangladeszan, ale po 100 studentów rocznie, którzy po studiach wracają do siebie. O co ten hałas? Dajmy się ludziom wykształcić.

Antysemitex uważaj żeby Ciebie nie zjedli ;)

A czego tu sie bać ?

Prawda, Ptysiu? Ludzie boją się przede wszystkim tego, co nie jest im znane. Może więc jak poznają, to zmienią zdanie?

gudrid i tak jest boią się ale sami nie wiedzo czego. Czego się tu bać ? ze co ze sa inni? nie ma dwóch takich samych osób :)

Racja Ptysiu, nie ma. Ale niektórzy by chyba chcieli mieć same swoje klony wokół siebie. Okropne, nie?
Ja rozumiem, że jak się boją to siedzą w Łomży i się gdzie indziej nie pchają. Ale czemu zabronić innym przyjeżdżać do nas. Skoro Łomża taka fajna, to czemu jej nie pokazać innym? Niech też zobaczą.
Nie można z góry zakładać, że ze studentami z Bangladeszu będą same problemy. Byłabym w stanie zrozumieć obawy, gdyby mieli tu oni przyjechać wielką grupą i na stałe. Widząc, co się dzieje w Zachodniej Europie, moglibyśmy się wtedy zastanawiać, czy u nas nie będzie powtórki z rozrywki. Ale ich ma przyjechać stosunkowo niewielu, i tylko na studia. Pisałam juz o tym, ale powtórzę się raz jeszcze: edukacja to najlepsza pomoc, jaką możemy udzielić ludziom nie tylko z Bangladeszu, ale i z wielu innych krajów. Więc należy wykorzystać tę możliwość.

Ale czym oni sie różnią ?
gudrid:
zauważ moze inni sie boja bo co bo oni są lepsi inaczej sie ubierajainaczej żyja maja inny kolor skóry ?

a czy owi studenci z bangladeszu maja zdane matury tak jak ich przyszli rowiesnicy z Polski ??

popatrzcie ile jest w Polsce mlodziezy ktora chce studiowac a nie moze czy to z powodu braku funduszy albo innych rzeczy a ci o przyjada sobie na gotowe i jeszcze beda utrzymywani przez polakow

a kto pomaga nam w studiowaniu za granica ?? Francja nas zaprasza i funduje te studia?? a moze Anglia ??

Po pierwsze studiować będą za swoje pieniądze. Nikt nie będzie ich utrzymywać więc nie możesz teraz wylecieć z tekstem o tym, że studenci są utrzymywani z twoich podatków. Jeśli się nie orientujesz to istnieją różne programy wymiany studentów w europie i nie tylko. Więc się nie masz co martwić.
A poza tym studenci z pwsip mają możliwość studiowania w Niemczech oraz Anglii. Ciekawe czy oni będą mogli czuć się bezpiecznie w innym kraju. Przecież są tacy inni

Nawiązując do wymiany studentów na terenie Unii to są dofinansowania z budżetu oraz duża część kosztów jaką student np. polski poniesie podczas kształcenia są umażane. zresztą polecam odpowiednia literaturę dotyczącą różnych programów np Sokrates i innych. tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania.

Pozdrawiam

Że z braku funduszy nie mogą studiować - ten argument rozumiem. Ale o jakich innych powodach wspominasz, Antysemitex?

zadaj sobie pytanie czemu zwykly chlopak badz dziewczyan mieszkajaca na wsi daleko od Łomży nie moze studiowac?

rozumiem, że ktoś może nie mieć pieniędzy na naukę ale jest przecież kilka możliwości. Można studiować zaocznie i pracować. Jeśli ktoś studiuje dziennie i wykaże niskie dochody można starać się o stypendium socjalne na uczelni, jest również możliwość otrzymania stypendium socjalnego z Unii Europejskiej.
Zawsze są jakieś możliwości. Ja studiuję dziennie, dostałam stypendium socjalne i jeszcze pracuję i nie moge narzekać. Wiem, że gdyby nie to nie stać by mnie było na kontynuowanie nauki.
Ale nie można się poddawać i trzeba szukać różnych rozwiązań. Jeśli ktoś naprawdę chce to to zdobędzie.

Polak potrafi

Antysemitex: według mnie jest to przede wszystkim problem kasy, niestety. W dalszej może to być po prostu gorsze przygotowanie do egzaminów wstępnych. No, ale teraz jest nowa matura.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org