Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
JAGODY GOJI Jagody goji należą do grupy owoców, których działanie oraz właściwości lecznicze są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad przeszło 2500 lat. Jagoda goji to owoc rośliny chińskiej o nazwie kolcowój pospolity. Charakteryzuje ją czerwona barwa. Właściwości i zastosowanie: - są niezwykle cennym źródłem białka - zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 6 - stanowią źródło wielu witamin i minerałów - mogą zahamować postęp nowotworu bądź chronią przed nowotworem - obniżają poziom cukru we krwi - obniżają poziom złego cholesterolu - wspomagają pracę oczu - chronią wątrobę - w smaku przypominają żurawinę jednak są one mniej słodkie i bardziej cierpkie - można je spożywać na surowo - maksymalne dzienne spożycie 5-12 gram - można je dodawać do ryżu, zup, kurczaka, mięs, sałatek - z gotowanych jagód goji można przygotować herbatę ziołową - służą do produkcji soków, win, nalewek dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |