"Służba to zaszczyt, ale i odpowiedzialność"
„Polska bardzo dziś potrzebuje takich ludzi ja wy” - napisał wicepremier i Minister Obrony Narodowej Władysław Kosiniak - Kamysz do elewów zasadniczej dobrowolnej służby wojskowej, którzy w piątek, 20 czerwca w 18. ŁPL złożyli przysięgę wojskową.
32 elewów szkolenia podstawowego certyfikowanych klas mundurowych w całej Polski złożyło dziś w Łomży swoją przysięgę wojskową. Do dwutygodniowego szkolenia zgłosiło się 34 osoby, ale wytrwało 32, w tym 10 kobiet. „To zaszczyt i przywilej, ale i szczególne zobowiązanie do wierności, ofiarności i respektowania żołnierskiego etosu – napisał w liście wicepremier i Minister Obrony Narodowej Władysław Kosiniak – Kamysz. „Nie mam wątpliwości, że po tym szkolenie będziecie cennym wsparciem dla swoich lokalnych społeczności i prawdziwymi autorytetami dla swoich rówieśników”. Tym, którzy planują karierę zawodową, życzył by służba wojskowa spełniła oczekiwania i pozwoliła rozwijać ambicje, by motywowała i była źródłem dumy i satysfakcji, także bliskich.
Dowódca 18. Łomżyńskiego Pułku Logistycznego płk Paweł Gałązka przyznał kadetom, że klasy mundurowe są mu bliskie, ponieważ przed laty kończył liceum mundurowe w Toruniu. „Wiem, rozumiem i doceniam do czego dążycie, co możecie osiągnąć, patrząc przez pryzmat mojej osoby”. Przypomniał, że akt ślubowania jest najwyższym zobowiązaniem wobec ojczyzny. „To nie tylko formalność. To osobista deklaracja gotowości do służby, do poświęceń, do stania na straży bezpieczeństwa i suwerenności Rzeczypospolitej Polskiej”.
Na uroczystości obecni byli: ordynariusz łomżyński bp Janusz Stepnowski, dziekan wojsk lądowych ks. płk Andrzej Jakimiuk, kapelan Garnizonu Łomża ks. ppłk. Bolesław Leszczyński, szef WCR w Łomży płk. Bogdan Oźlański, dowódca 13. batalionu lekkiej piechoty w Łomży ppłk. Mariusz Sakowski, ZK czerwony Bór reprezentował mjr Mariusz Bołtryk, Komendant Miejski PSP bryg. Arkadiusz Obrycki, komendant straży miejskiej Paweł Żebrowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Łomża Dariusz Godlewski, posła i wiceministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego reprezentowała szefowa biura Marlena Siok. Wśród obecnych przyjaciół Pułku wyliczył dyrektora ZSEiO nr 6 w Łomży Pawła Drożynera i dyrektor MOSiR-u w Łomży Bernadetę Krynicką.