SOWA zaprasza na emocjonującą noc
Na wspólne obserwowanie roju perseidów zaprasza Strefa Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności SOWA w Łomży. Wydarzenie, które łączy naukę, rodzinne odkrywanie świata i obserwowanie nieba odbędzie się w nocy z 12 na 13 sierpnia 2025.
Od końca lipca co jakiś czas na niebie można dostrzec „spadające gwiazdy”. To ślad przejścia przez atmosferę ziemską materii z kosmosu, w tym przypadku ich źródłem są perseidy, czyli rój meteorów, których orbita przecina się z ziemską. Apogeum tego zjawiska przypada na noc z 12 na 13 sierpnia i właśnie tego dnia działająca przy Akademii Łomżyńskiej SOWA organizuje Noc Spadających Gwiazd – Perseidy 2025.
Osoby, które tej nocy zjawią się na Akademickiej 1 w Łomży będą mogli wspólnie obserwować niebiański spektakl. Astronom Sebastian Soberski opowie, co dzieje się na niebie i za pomocą lasera astronomicznego wskaże najciekawsze obiekty. Wydarzenie jest otwarte i bez ograniczeń wiekowych. Wcześniejszej rezerwacji wymagają jedynie warsztaty o minerałach, gdzie pod okiem kolekcjonerki i pasjonatki Marioli Konopki będzie można odkryć minerały, które pod światłem UV świecą, poznać pod mikroskopem ich strukturę, czy stworzyć „kosmiczne amulety” z gliny, brokatu i błyszczących dodatków. Wystarczy na adres sowa@al.edu.pl wysłać zgłoszenie, ale decyduje kolejność wpłynięcia.
Pełny program Noc Spadających Gwiazd – Perseidy 2025
18:00–23:00 – otwarta wystawa i Majsternia SOWY: samodzielne eksperymenty, interaktywne stanowiska i nauka przez zabawę
18:00–18:45 – spotkanie autorskie i pokaz filmów „Kosmos oczami dziecka” z udziałem astronoma Sebastiana Soberskiego (seria „Mała Urania”)
18:00–21:00 – wystawa „Tajemnice Ziemi: kamienie i kryształy”
19:00–20:30 – warsztaty familijne o minerałach, ich właściwościach i pochodzeniu
19:30–20:30 – prelekcja multimedialna „Kosmiczne katastrofy – asteroidy”
22:00–01:00 – plenerowa obserwacja nieba z wykorzystaniem teleskopu: widoczny będzie m.in. Saturn, Księżyc, galaktyka Andromedy oraz – oczywiście – Perseidy
Prognozy pogody tę noc są optymistyczne, tzn. niebo powinno być bezchmurne. Jeśli miałoby się to zmienić, organizatorzy przygotowują plan B i multimedialne prelekcje w środku.