Pielgrzymi wyruszyli z Łomży i Ostrołęki na Jasną Górę
41. Piesza Pielgrzymka Łomżyńska na Jasną Górę ruszyła 1. sierpnia z dwóch miejsc, po godz. 7. rano: sprzed Katedry w Łomży i sprzed fary w Ostrołęce. Biskup Janusz Stepnowski odprawił mszę o poranku w łomżyńskiej Katedrze dla kilkuset osób pielgrzymujących, towarzyszących rodzin i przyjaciół. Tegorocznym hasłem 41. PPŁ jest „Pielgrzymi nadziei ”, którzy wędrują z intencjami do Matki Bożej w Częstochowie od siebie i bliskich, ale też od całej 100-letniej Diecezji Łomżyńskiej.
„Mam szlachetne podziękowanie za zdrowie mojej bratanicy – mówi po raz pierwszy wyruszająca na pielgrzymi szlak Weronika. - Obiecałam sobie i rodzinie, że jak zdrowo urodzi się nasza malutka Hania, to w podziękowaniu pójdę na pielgrzymkę”. Do przysłowiowego plecaka zabrała dobre buty, karimatę do odpoczynku, jakiś proteinowy baton na ząb oraz wodę, ale przed wszystkim różaniec i głowę pełną intencji i pozytywnych myśli.
Uśmiech i radość towarzyszy twarzom pielgrzymów choć często intencje, w których podążają do Czarnej Madonny, do tego nie skłaniają. Ufają, że kiedy w Częstochowie staną przed obliczem Matki Bożej, poczują siłę i moc na dalszą drogę ziemskiej wędrówki, bo jak przypominał biskup Janusz Stepnowski w homilii „wszyscy jesteśmy pielgrzymami na tej ziemi”.
Na moment wymarszu 41. PPŁ, podobnie jak przed rokiem, liczyła około 140-150 osób. Zapisy będą jednak trwały dalej i liczba pątników może znacząco wzrosnąć. Grupy ludzi pielgrzymujących z Łomży i Ostrołęki złączą się 2. sierpnia w Ostrowi Mazowieckiej. Biskup Janusz Stepnowski we wcześniej pisanym liście z okazji 41. PPŁ przypomniał, że Sierpień wiąże się w polskiej tradycji z pielgrzymkami do sanktuariów maryjnych, zwłaszcza - sanktuarium na Jasnej Górze. Rzesze pielgrzymujących podążają drogami Ojczyzny w kierunku Częstochowy do Matki i Królowej Korony Polskiej, jak nazwał Ją w 1656 roku król Jan Kazimierz. Pielgrzymka to „czas odnowienia wiary i powrotu do pięknej i silnej relacji z Jezusem i Kościołem, przez który nasz Pan, chce nas obdarowywać nieustannie miłością, nadającą sens życiu. Chce nas prowadzić po drogach świata, byśmy dając dobre świadectwo swoim życiem, głosili Ewangelię miłości”. Ale dla Kościoła Łomżyńskiego jest to też „czas łaski, ponieważ nadzieja rodzi się dla nas z dziękczynienia Bogu za wielkie rzeczy, jakie uczynił Bóg w naszej 100- letniej historii diecezji”. Biskup zachęcał, m.in., do dziękczynienia za błogosławionych z Diecezji: księdza Adama Bargielskiego, ks. Michała Piaszczyńskiego, Mariannę Biernacką, Kardynała Stefana Wyszyńskiego, związanego z Diecezją w młodości. W dziękczynienie włączamy też historyczne dni 4. i 5. czerwca 1991 r. - dni pielgrzymki Jana Pawła II do Łomży. Ten święty i pielgrzym nazwał XVI-wieczny wizerunek Maryi z Katedry - Matką Pięknej Miłości. Biskup zachęcał także Grupę Białą - pielgrzymów duchowych w parafiach do towarzyszenia w modlitwie i na Apelu Jasnogórskim przez 2 tygodnie o godzinie 21. Zapisać się na pielgrzymkę można w trakcie jej trwania w Sekretariacie 41. PPŁ (w samochodzie Sekretariatu). Na profilu społecznościowym mają być podawane miejsca marszruty, ok. 430 km. Do Częstochowy na Jasną Górę pielgrzymi dotrą 13. sierpnia i będą się modlić się przed cudownym obrazem Maryi.
- Wszystkim pielgrzymom, służbom, dobroczyńcom, sponsorom i organizatorom 41. Pieszej Pielgrzymki Łomżyńskiej na Jasną Górę z serca błogosławię – zapewnił bp Janusz Stepnowski.