Seniormisski w Nowogrodzie
„Chciałabym, żeby wszystkie kobiety tutaj mogły poczuć się jak królowe, doceniane i zaopiekowane – mówiła Katarzyna Chętnik z Fundacji Adama Chętnika, która w Nowogrodzie zorganizowała Kurpiowskie Miss Senior.
Przedstawicielki kilku gmin kurpiowskich stanęły w sobotni wieczór na scenie obok Skansenu Kurpiowskiego w Nowogrodzie, by wziąć udział w zabawie, którą z grupą przyjaciół zorganizowała Katarzyna Chętnik z Fundacji im. Adama Chętnika.
„Kiedy zaczęłam przyjeżdżać na Kurpie, zaczęłam poznawać wspaniałych ludzi, seniorki. Zastanawiałam się co ja mogę zrobić dla tych osób, wnieść coś sensownego, dać trochę radości i podkreślić ich wartość w społeczeństwie” - tłumaczyła Katarzyna Chętnik. - „Konkurs jest po to, żeby pokazać, że seniorki są wspaniałe, że seniorzy są wspaniali, że to osoby niesamowite, mądre piękne i są inspiracją”
17 odważnych z poczuciem humoru i dystansem do siebie i świata Pań na scenę w Nowogrodzie wychodziło trzy razy, w wiankach na głowie, w strojach balowych i kurpiowskich. Makeup zapewniał team znanej Marty Gąski, a zabawę osobowości rezolutnych Kurpianek.
„Ważne było dla mnie, żeby połączyć tradycję i nowoczesność” - podkreślała Katarzyna Chętnik. „Wybory Kurpiowskiej Miss Senior to ukłon w stronę tradycji i seniorów, a służyć ma połączeniu pokoleń”.
Choć wybrano Miss Senior, to każda z Pań została udekorowana szarfą Kurpiowskiej Miss Senior.