Producenci żywności ekologicznej łączcie się
Produkty z gospodarstw ekologicznych są zdrowsze, ale i droższe, a ich producenci narzekają, że nie ma odpowiednich rynków zbytu. Projekt „NATURA-lnie LOKALNIE” ma to zmienić. Będą bezpłatne szkolenia i warsztaty obejmujące cały proces tworzenia i funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego, ale także m.in. I Łomżyński Kongres Rolnictwa Ekologicznego oraz baza internetowa gospodarstw ekologicznych w Powiecie Łomżyńskim, z której będzie mógł skorzystać każdy.
Projekt „NATURA-lnie LOKALNIE – kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim” przy wsparciu środkami unijnymi realizuje Powiat Łomżyński we współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz Regionalnym Ośrodkiem Kultury w Łomży. Celem jest zdobycie, uzupełnienie lub rozszerzenie wiedzy i umiejętności fachowych w zakresie rolnictwa ekologicznego i prowadzenia gospodarstwa w systemie gospodarstwa ekologicznego przez indywidualnych rolników/producentów z terenu Powiatu Łomżyńskiego oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, tworzenia sieci współpracy, wdrażania innowacji oraz ich promocja. Okazuje się, że w okolicy Łomży są setki gospodarstw ekologicznych.
- Rozesłaliśmy zaproszenia do prawie 300 zarejestrowanych producentów żywności ekologicznej z powiatu łomżyńskiego – mówi Edyta Zawojska ze Starostwa Powiatowego w Łomży. - Wiemy, że niektórzy mają tylko część gospodarstwa ekologicznego. Nie wszyscy są też producentami warzyw i owoców, a projekt dotyczy głównie tych.
Do projektu przystąpić mogą także rolnicy z terenu Powiatu Łomżyńskiego, którzy dziś gospodarstwa ekologicznego nie maja, ale chcieliby je prowadzić. Zgłoszenia przyjmowane są do 29 lipca, przy czym dodatkowo premiowane będą osoby do 35 roku życia. Ci, którzy zostaną zakwalifikowani bezpłatnie będą brać udział w szkoleniach i warsztatach obejmujących cały proces tworzenia i funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego. Mogą liczyć na doradztwo specjalistyczne dzięki ekspertom m.in.: prawa, rolnictwa, ekoprodukcji, handlu czy innowacji. Uczestnicy projektu wyjadą także, aby zobaczyć jak działają stowarzyszenia producentów żywności ekologicznej na Lubelszczyźnie i Kujawach.
- Celem jest, aby powstała grupa producencka rolników produkujących żywność ekologiczna warzywa i owoce – mówi Edyta Zawojska podkreślając, że jest już lokalna duża firma żywotnie zainteresowania powstaniem takiej grupy. - Dotychczas barierą we współpracy pomiędzy rolnikami produkującymi żywność ekologiczną a przedsiębiorcami jest cena. Jak powstanie grupa może być większa produkcja i niższa cena.
Dla firm i dla indywidualnego odbiorcy
W ramach realizacji projektu powstać ma także baza producentów żywności ekologicznej z terenu Powiatu Łomżyńskiego. Korzystać z nie będą mogli przedsiębiorcy, ale także klienci indywidualni zainteresowani kupnem prosto od rolnika ekologicznych warzyw czy owoców. Ci narzekają, że nie mają lokalnie rynków zbytu.
- Wiemy, że jest chęć, aby ten temat zagospodarować, ale brakuje łącznika i starostwo chce się tego podjąć – mówi Zawojska zapowiadając, że rolnicy produkujący ekologiczną żywność mogą liczyć także na darmową promocję. Powstanie prospekt handlowy, promocyjne felietony filmowe i artykuły w prasie. Finałem ma być I Łomżyński Kongres Rolnictwa Ekologicznego, któremu towarzyszyć będzie prezentacja ekoproduktów z lokalnych gospodarstw rolnych.