Przejdź do treści Przejdź do menu
sobota, 20 kwietnia 2024 napisz DONOS@

Razowiec i bułka wieloziarnista z surówką lepsza od kajzerki

- Nasz udział w zmianie nawyków żywieniowych młodzieży, która najchętniej sięgała po chleb biały i bułki kajzerki, jest coraz większy – cieszy się Teresa Kamińska, kierownik internatu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marianowie, gdzie 210 uczniów ZS CKR uczestniczyło w ósmej kampanii Fundacji „Dobre życie” pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”.- Jeszcze kilka lat temu po posiłkach w stołówce szkolnej zostawało dużo grahamek i bułek z ziarnami, młodzi nie przepadali za surówkami i sałatkami. A teraz surówki serwujemy do każdego posiłku: śniadania, obiadu i kolacji. Ogórki kwaszone, papryka, kapusta czy pomidor smakują przez cały dzień i można jeść je nie tylko z drugim daniem. Z hot dogów możemy w ogóle zrezygnować.

- Celem kampanii jest podniesienie świadomości młodzieży na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na pozytywne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz propagowanie zdrowego stylu życia – informuje dyrektor ZS CKR w Marianowie Sławomir Łomotowski. - W trakcie kampanii podejmowaliśmy różnorodne działania edukacyjne, mające na celu promocję zdrowia, w tym właściwości zdrowotnych chleba wypiekanego na zakwasie. 
W pierwszych edycjach od 2009 r. uczniowie Technikum Rolniczego i Technikum Mechanizacji Rolnictwa – w tym roku są dwie uczennice - tworzyli gazetki i dostawali ulotki, zaś wychowawcy w klasach i internacie prowadzili rozmowy na temat odżywiania się, regularnego i bez przejadania się, oraz racjonalnego stylu życia, włącznie z unikaniem papierosów i alkoholu oraz uprawianiem rekreacyjnie sportu, bieganiem czy jazdą na rowerze. - Od pięciu lat rozmach akcji jest większy, prowadzimy zajęcia teoretyczne i praktyczne, podczas których młodzież piecze chleb na zakwasie i ciastka, na przykład, z czarnuszką, z bakaliami, owsiane i kukurydziano-dyniowe – opowiada kierownik Kamińska. - Przygotowania produktów i ciasta na kolejnych etapach pieczenia stanowią dobrą okazję do pogadanki wychowawców i porozmawiania na temat zasad zdrowego żywienia. 
W internacie prowadzono konkurs „Walory odżywcze chleba” w części teoretycznej i praktycznej. Wychowawcy razem z młodzieżą upiekli: ciastka pełnoziarniste, pasztet z cukinii, ciasto z cukinii i przygotowali pastę z marchwi. Z kolei kucharki przygotowały: paszteciki, smalec domowy, sałatkę wielowarzywną. - Degustacja tych potraw odbyła się w szkole – relacjonuje kierowniczka. - Licznie zgromadzona młodzież oraz społeczność szkolna z apetytem pałaszowała smakołyki, zachwycając się niepowtarzalnym smakiem potraw i dekoracją, zaprezentowaną przez kolegów i wychowawców. Do następnej kampanii zaprosimy więcej rodziców naszych uczniów, na przykład, jak w tym roku, Hannę Małż z przepysznym smalczykiem domowym. Ale wprowadzanie nawyków żywieniowych trwa nie tylko przez „tydzień dobrego chleba”, lecz przez każdy tydzień w roku szkolnym. Praca wychowawcy na stołówce nie ogranicza się do dyżuru i pilnowania porządku. To życzliwa zachęta do zjedzenia w całości przygotowanej porcji surówek i jarzyn, dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Właśnie zakończył się zaczęty w lipcu remont kuchni w internacie, więc takich zajęć będzie więcej.

Mirosław R. Derewońko

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
cz
śr, 26 października 2016 07:52
Data ostatniej edycji: śr, 26 października 2016 07:56:54

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę