„Ale jaja!” w Galerii Veneda z Janem Kuroniem
Pięć metrowych jaj wielkanocnych, które będziemy dekorować ze swoimi rodzinami, stanie w sobotę i Niedzielę Palmową w Galerii Veneda w Łomży. Akcja ozdabiania gigantycznych pisanek zacznie się o godzinie 12. w południe i potrwa aż do godz. 19. wieczorem. Przez dwa dni pierwszego weekendu wiosny możemy też własnoręcznie przygotować strojne palmy wielkanocne i koszyczki świąteczne, do których włożymy samodzielnie lukrowane piernikowe jajka oraz kurczaczki. Smakowite niespodzianki szykują się w Venedzie w Niedzielę Palmową, kiedy Jan Kuroń (syn Macieja Kuronia od rejbaka na Gościńcu Łomżyńskim i wnuk Jacka Kuronia od kuroniówki) da popis sztuki kulinarnej, jak przygotować żur staropolski, oryginalne pasty jajeczne i piersi kacze w sosie z żurawiny i miodu pitnego. Oj, będzie smacznie, kolorowo i wesoło!
- Podczas naszego eventu dzieci i dorośli będą mogli nauczyć się robić dekoracje świąteczne, malować jajka, zdobić koszyczki oraz wykonywać palmy wielkanocne – potwierdza nasze rewelacje na przedświąteczny weekend Karina Stankowska z działu promocji centrów handlowych Echo Investment w Kielcach. - Zajęcia poprowadzą wykwalifikowani animatorzy. Niezwykłą atrakcją będzie pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowany przez sympatycznego, utalentowanego i dowcipnego Jana Kuronia. Nie zabraknie także wspaniałej zabawy, konkursów i niespodzianek!
Palmy, pisanki, kurczaczki z piernika i zdobne koszyczki
Warsztaty dekorowania olbrzymich jaj metrowej wysokości poprowadzi Anna Bureś, prowadząca pracownię plastyczną MDK-DŚT w Łomży. Do zdobienia zaproszone zostaną całe rodziny, które będą miały do dyspozycji karbowane bibuły w dziesięciu kolorach. Wielkanocne dzieła sztuki jak z tajemniczej epoki dinozaurów z pewnością staną się do świąt wielkanocnych obiektem podziwu w Galerii Veneda w Łomży.
Wyjątkowa okazja nadarzy się już w sobotę, aby pod opieką instruktorki Regionalnego Ośrodka Kultury Teresy Matuszelańskiej wykonać palmę wielkanocną. Nasza artystka od godz. 12. do 19. życzliwie pomoże i fachowo doradzi, jak zrobić przynajmniej 200 kolorowych palm wielkanocnych. Pani Teresa będzie towarzyszyć nam w niedzielę w tych samych godzinach podczas dekoracji koszyczków świątecznych. Wykorzystując kolorowe wstążki i bibułę udekorujemy koszyczki wiklinowe, które następnie zabierzemy ze sobą do domów. Ponadto przez dwa dni polukrujemy z Zofią Bonar piernikowe jajka i kurczaczki, które zapewne znajdą miejsce w naszych święconkach na Wielka Sobotę.
Miły przedświąteczny weekend w dwa tygodnie temu otwartej i pachnącej nowością Galerii Veneda u zbiegu ulic Zawadzkiej i Sikorskiego wypełnią zabawa, konkursy i niespodzianki, jakich moc przygotował konferansjer Emil Karpiński.
Smakowity pokaz i degustacja z Janem Kuroniem
- Wielokrotnie z ojcem Maciejem jeździłem na pokazy kulinarne po całej Polsce, ale w Łomży czeka mnie emocjonujący debiut dopiero w Galerii Veneda – mówi Jan Kuroń (lat 30), który jest kucharzem od dziesięciu lat, zaś lubianym popularyzatorem sztuki gotowania, smażenia i pieczenia od lat czterech. - Wiele razy przez Łomżę przejeżdżałem w drodze na Mazury i zawsze patrzyłem z podziwem już od początku lat 90, jak to miasto dynamicznie pięknieje. A do tego pracowałem w restauracji Warszawskiej z kucharzem z Łomży Marcinem, bardzo zdolnym i fajnym kolegą. Ciekawe, czy spotkam się z nim niedzielę w Galerii Veneda...?
Przypomnijmy, że Jan Kuroń jest synem pierwszego kucharza III Rzeczypospolitej Macieja Kuronia, który w lipcu 2004 r. podjął na Muszli w Łomży próbę pobicia rekordu Guinnessa. Udało mu się upiec największy rejbak świata, o powierzchni ok. 6 mkw. i wadze ok. tony.
- Chciałbym do Łomży jeszcze powrócić, aby spróbować, jak się przyrządza i jak smakują potrawy regionalne – zapowiada Jan Kuroń. - Ale teraz najważniejsze jest spotkanie z gośćmi Venedy w Niedzielę Palmową. Do smacznego zobaczenia!
Pierwszy pokaz przyrządzania potraw wielkanocnych zacznie się o godz. 13. i potrwa około półtorej godziny, drugi – o godz. 15.15.
Mirosław Robert Derewońko