poniedziałek, 19 lutego 2018 napisz DONOS@

PROGRAM PRAKTYKI Zawód: Technik handlowiec – kl. III

Nr programu: 23 05/T-5, T-3, SP / MEN /1997.07.16

1. Szczegółowe cele kształcenia

W wyniku zorganizowanego procesu nauczania uczeń powinien umieć:

- określić asortyment towarowy w sklepie i w hurtowni, - ustalić zapotrzebowanie na towary uwzględniając poziom zapasów towarowych, dokonać wyboru dostawcy,

- sporządzić i sprawdzić dokumenty związane z przyjmowaniem oraz sprzedażą towarów,

- dokonać odbioru ilościowego towarów,

- przygotować towary do sprzedaży,

- rozmieścić towary w sali sprzedażowej i magazynie,

- przeprowadzić rozmowę sprzedażową,

- zademonstrować towar,

- obliczyć należność, przyjąć należność w gotówce, czekiem lub kartą płatniczą,

- obliczyć wielkość obrotu, kosztów i wyniku finansowego sklepu lub innej wyodrębnionej finansowo jednostki organizacyjnej handlu,

- prowadzić ewidencję ruchu towarów w sklepie i hurtowni,

- przyjąć zgłoszenie reklamacyjne,

- posłużyć się urządzeniami i nowoczesnym sprzętem w sklepie i hurtowni,

- dokonać ewidencji księgowej różnych zdarzeń gospodarczych,

- dokonać rozliczeń z dostawcami, bankiem i urzędem skarbowym.

I. PRAKTYKA W DETALU I HURCIE

1. Wprowadzenie ucznia do sklepu Zapoznanie z organizacja pracy, harmonogramem i dyscypliną pracy. Estetyka wyglądu i uczciwość. Zasady odpowiedzialności materialnej. Przeszkolenie w zakresie bhp i p.poż. Zapoznanie z asortymentem towarowym sklepu.

2. Zaopatrzenie placówek detalicznych Analiza zapasów towarowych. Ustalenie wielkości zapotrzebowania na towary. Wybór dostawców. Udział w rozmowach handlowych. Dokumenty związane z zamówieniami i przyjmowaniem towarów. Obsługa akwizytorów.

3. Przyjmowanie towarów do sprzedaży Czynności związane z przygotowaniem towarów do sprzedaży i ich rozmieszczenie w sali sprzedażowej i na zapleczu.

4. Organizacja procesu sprzedaży Prowadzeniem rozmowy sprzedażowej. Demonstrowanie towarów, poradnictwo sprzedażowe. Estetyka miejsca pracy. Obliczanie należności przy zastosowaniu najnowszych urządzeń technicznych. Przyjmowanie należności w formie gotówkowej i bezgotówkowej.

5. Rozliczenie finansowe sklepu i innych jednostek handlu Obliczenie wyniku finansowego działalności jednostki handlu. Rozliczenie pracowników z właścicielem z powierzonego majątku.

6. Wprowadzenie ucznia do hurtowni Zapoznanie z organizacją, harmonogramem i dyscypliną pracy. Instruktaż w zakresie bhp i p.poz. Odpowiedzialność materialna. Zapoznani z obowiązującymi regulaminami wewnętrznymi. Asortyment towarów w hurtowni.

7. Zaopatrzenie hurtowni Zamawianie towarów, zawieranie umów z dostawcami. Ewidencjonowanie ruchu towarów. Reklamacje. Rozmieszczenie towarów w magazynie.

8. Kontrola jakości towarów Udział w sprawdzaniu jakości towarów. Postępowanie reklamacyjne dotyczące wad jakościowych. 9. Aktywizacja sprzedaży hurtowej Metody reklamy i sposoby promocji towarów stosowane w hurtowni. Zakres pracy akwizytora w sprzedaży hurtowej.

Elżbieta Szleszyńska
pt, 15 lutego 2013 21:05
Data ostatniej edycji: pt, 15 lutego 2013 21:09:20

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0