Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 29 marca 2024 napisz DONOS@

Jubileusz Skansenu

Obchody Jubileuszu 80 - lecia Skansenu zgromadziły w gościnnych progach hotelu “Zbyszko” w Nowogrodzie wielu wyjątkowych gości. Z gratulacjami i życzeniami przybyli przedstawiciele Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego oraz duchowieństwa, władze Łomży i Nowogrodu, członkowie stowarzyszeń i ludzie kultury, a także pracownicy różnych muzeów z całego kraju oraz przyjaciele Skansenu. Kierownik Skansenu - Urszula Kuczyńska została uhonorowana dyplomem i Nagrodą Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Odznaką “Zasłużony dla Kultury Polskiej”. Taką samą odznakę otrzymała Wiesława Pawlak (kierownik Skansenu w latach 1983- 1994), natomiast przybyli goście zostali obdarowani przez Dyrektora Muzeum Północno-Mazowieckiego pamiątkowymi medalami wybitymi z okazji osiemdziesięciolecia Skansenu.

 

W ramach obchodów jubileuszu odbyła się także konferencja “Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne”, w której uczestniczyło ponad 90 osób ze wszystkich muzeów na wolnym powietrzu w Polsce. Wygłoszone referaty poświęcone były zdefiniowaniu specyfiki produktów regionalnych i tradycyjnych (przede wszystkim żywnościowych), tematyce rejestracji i ochrony prawnej ich nazw oraz sposobom promowania tych produktów, a także ich wpływie na rozwój turystyki i gospodarkę regionu. Referenci wykazali niebagatelną rolę muzeów na wolnym powietrzu w popularyzacji regionalnych specjałów oraz pamiątek. W większości województw to właśnie muzealni etnografowie dokonują identyfikacji tych szczególnych produktów, wyszukują na potrzeby rejestracji dokumentację potwierdzającą długoletnią tradycję ich wytwarzania oraz propagują kulinarne dziedzictwo poprzez organizację wystaw, pokazów kulinarnych i degustacji tradycyjnego jadła oraz napojów. Materiały z konferencji zostaną, w tym roku, opublikowane i będą służyły pogłębianiu wiedzy na temat tradycyjnej żywności i metod jej propagowania. Po zakończeniu obrad uczestnicy konferencji udali się do nowogrodzkiego skansenu, gdzie słuchali kurpiowskiej muzyki, kosztowali lokalnych przysmaków: pampuchów, piwa kozicowego, fafernuchów, korycińskiego sera, wyrobów z mleka koziego, chleba razowego i piątnickiego sękacza, zwiedzali skansenowskie obiekty oraz przypatrywali się pokazom garncarstwa, wycinankarstwa, kowalstwa i wyplatania koszy, a także oglądali wyroby z bursztynu, obrusy, serwetki i ludowe rzeźby. Uwieńczeniem czterodniowego pobytu u nas gości z polskich muzeów skansenowskich była wycieczka po Kurpiowszczyźnie, w czasie której odwiedzili Łyse, Myszyniec, Rezerwat Czarnia, Zagrodę Kurpiowską w Kadzidle oraz, znaną z objawień Matki Boskiej, Dąbrówkę. Miejsca te - podobnie jak Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie - urzekły przybyszów urodą architektury, krajobrazu i kurpiowskiego folkloru oraz gościnnością gospodarzy.

Grzegorz Gwizdon
nie, 30 września 2007 10:29
Data ostatniej edycji: nie, 30 września 2007 10:32:56

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę