Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 29 marca 2024 napisz DONOS@

Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Skansenowska

W dniach 21 – 23 września 2007r. odbędzie się Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Skansenowska „Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne”. Impreza ma charakter jubileuszowy i jest organizowana z okazji 80-lecia Skansenu Kurpiowskiego im. Adama Chętnika w Nowogrodzie, jednego z dwóch najstarszych muzeów na wolnym powietrzu w Polsce.

   Celem konferencji jest określenie miejsca muzeów na wolnym powietrzu w kreowaniu produktów regionalnych i lokalnych, które obok budownictwa, obrzędów a przede wszystkim sztuki ludowej są najważniejszym elementem polskiej tradycji ludowej. Skanseny kultywując i upowszechniając tradycyjną kulturę ludową mają duże możliwości aktywizacji środowisk lokalnych - także poprzez twórców i artystów ludowych - do podtrzymywania i propagowania „tradycyjnej sztuki kulinarnej” w postaci produktów regionalnych i lokalnych. Konferencja ma na celu nie tylko wymianę własnych doświadczeń przez muzea skansenowskie ale też wypracowanie konkretnych rozwiązań, zarówno teoretycznych, jak i praktycznych, które następnie będą realizowane w bieżącej działalności muzeów.
  
Zakwaterowanie i konferencja odbędzie się w Hotelu "Zbyszko" ul. Obrońców Nowogrodu 2  
  

Program spotkania

 21.09.2007 r. (piątek)

8:00 - 9:30 - śniadanie
9:50 - rozpoczęcie konferencji

 

10:00 - mgr Jakub Jasiński
/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/,
„Rejestracja i ochrona nazw geograficznych
i tradycyjnych produktów rolno – spożywczych”
10:30 - mgr Henryk Wujec
/Polska Izba Produktu Regionalnego Warszawa/,
„Rola produktów regionalnych, tradycyjnych
i lokalnych w rozwoju obszarów wiejskich”
11:00 - dr Elżbieta Szot - Radziszewska
/Muzeum Wsi Kieleckiej/,
„Rola etnografii w identyfikacji produktów
regionalnych i tradycyjnych”
  
11:30 - 12:00 - przerwa

 

12:00 - mgr Jolanta Dragan i mgr Wojciech Dragan
/Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej/,
„Produkt regionalny wizytówką i atrakcją
turystyczną regionu. Czy tylko tradycyjne jadło?”
12:30 - Elżbieta Kaczmarek
/Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie/,
„Skansen jako produkt turystyczny - produkty regionalne w skansenie”
13:00 - 14:00 – obiad
14:00 - mgr Dominik Orłowski
/Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie/,
„Pokazy wyrobu regionalnych produktów
żywnościowych w ofercie turystycznej skansenów”
14:30 - mgr Magdalena Woźniczko
/Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie/,
„Karczma jako miejsce popularyzujące kuchnię
regionalną wśród turystów odwiedzających skanseny”
15:00 - dr Tomasz Czerwiński
/Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Warszawie/,
„Potrzas, pospółka, saforek, chołojec i inne, czyli o jadle
mazowieckim. Propozycje produktów regionalnych”
  
16:00 - 16:30 – przerwa

 

16:30 - mgr Elżbieta Wijas - Grocholska
/Muzeum Wsi Opolskiej/,
„Produkt regionalny na Śląsku Opolskim.
Problemy z udowodnieniem tradycji”
17:00 - mgr Maria Brylak - Załuska
/Nowy Sącz/,
„Problemy z uzyskaniem statusu produktu
regionalnego na przykładzie łąckiej śliwowicy”
17:30 - 18:30 - dyskusja
19:00 – kolacja

 

22.09.2007 r. (sobota)

8:00 - 9:30 śniadanie

 

10:00 - mgr Grażyna Szelągowska
/Muzeum Etnograficzne w Toruniu/,
„Działalność Muzeum Etnograficznego
im. Marii Zamierowskiej - Prüfferowej
w Toruniu w zakresie upowszechniania
produktów tradycyjnych i regionalnych”
10:30 - mgr Gabriela Włodarska - Koszutowska
/Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach/,
„Chleb słowiński jako produkt tradycyjny.
Rola produktu tradycyjnego (regionalnego)
w promocji muzeum na wolnym powietrzu
na przykładzie Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach”
11:00 - mgr Marek Wołodźko
/Folk - Art Olsztynek/,
„>Pamiątka regionalna<, pomiędzy prawdą
etnograficzną a prawdą tłumu”
11:30 - 13:00 - dyskusja
13:00 - 14:00 – obiad
14:30 - zwiedzanie Skansenu Kurpiowskiego w Nowogrodzie
/pokazy wytwórczości ludowej, degustacja produktów
tradycyjnych i regionalnych/

19:00 – kolacja

23.09.2007 r. (niedziela)

- objazd terenowy po Kurpiowskiej Puszczy Zielonej

7:30 - 8:30 - śniadanie
9:00 - wyjazd
15:00 - powrót - obiad
16:00 - zakończenie konferencji

 


 
Grzegorz Gwizdon
śr, 12 września 2007 14:41
Data ostatniej edycji: pt, 14 września 2007 17:04:23

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę