wtorek, 16 czerwca 2026 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
2,5 godziny pociągiem do Olsztyna

super czas przejazdu i to dopiero poczatek tej rewolucji kolejowej do Olsztyna. Ostateczne czasy przejazdu do Olsztyna , Gdańska, Warszawy czy Białegostoku dopracowane zostaną w połowie 2027 roku gdy wjada nowoczesne , komfortowe pociągi hybrydowe i zostaną zakończone wszystkie prace rewitalizujące torowiska. Wówczas żaden pojazd transportu publicznego nei zaoferuje takich czasów przejazdu i takiego komfortu jak pociągi do tych miejscowości. Wielu z lokalsów nei zdaje sobie z tego sprawy ale czas niebawem spowoduje ,ze szybko wielu z nas zmieni zdanie w tej sprawie. Mam nadzieję ,że miasto w postaci nietuzinkowego prezydenta i jego świty oraz przydupasów przyłozy się i aby jak najszybciej zrobić porzadek w okolicy nowego dworca PKP tak aby wpasował się on do tego pięknego centrum przesiadkowego.

Polska jeden dom

A GDY Się SKOŃCZĄ PISU DNI I MINIE CZAS ICH ZBAWCY
BĘDĄ DO PIERDLA CZWÓRKAMI SZLI PRZESTĘPCY I SZUBRAWCY
O ZDROWIE Dziś SZCZEGÓLNIE DBAM RODACY MOI MILI
BO JEST BEZCENNE JESLI MAM TEJ PIĘKNEJ DOZYC CHWILI.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 2,5 godziny pociągiem do Olsztyna

i na co to komu ? Ten Olsztyn, 5 pasażerów?

Do Warszawy bzdury opowiadasz, jeszcze długo, długo autobusem będzie szybciej.

To jest nieopłacalne, dopóki nie będziemy stacją przelotową, a nie końcową.

Pisory wymyśliły te głupoty, a Tuskowe plemię będzie wypinać pierś do orderów.

Białystok znów was ograł drodzy politycy. Dostaliście półprodukt do zapchania gęby. Przerabialiśmy to już 30 lat temu przy remoncie drogi do Grajewa. Nam drogę na Mazury z ograniczeniem 10t sobie Viabaltica.
Dziś nam lokalna ciuchcia do której trzeba dopłacać i z czasem ograniczać kursy. Sobie Rail Baltica.

Cieszta sie nareszcie

Pomysłowo.

Pechem Łomży jest to, że lata temu, chyba jeszcze za czasów carskich nie pociągnięto torów daje na północ do Kolna, czy Ełku. Proszę popatrzeć na mapę kolejową, stacja Łomża to końcowy przystanek, a co za tym idzie, ograniczona frekwencja na trasie, bo podróżni jadą tylko do tego miasta, a nie jak w innych przelotowych lokacjach dalej.

Pamiętam, jak powstał pomysł rewitalizacji linii, powrotu kolei do Łomży. Odsyłam do artykułów. Mało kto pamięta, że w pierwszych szkicach panowano wybudować połączenie we współczesnym standardzie, czyli postawić słupy i pociągnąć trakcję elektryczną. Ale szybko policzono, że koszt jest wysoki, a połączenie może być mało rentowne. Więc odbudowano jedynie torowisko, linia jest dla połączeń spalinowych.

Drugim ograniczeniem jest lokalizacja docelowej stacji. Wyklucza ona ewentualne pociągniecie połączenia dalej, wszak dalej są bloki.

Tak jak wszędzie po wznowieniu połączeń, przez pierwsze lata będzie wiele kursów do najbliższych miejscowości: Ostrołęki, Białegostoku, Olsztyna, a potem Warszawy.

Nie chcę zasmucać, ale jeśli frekwencja nie będzie duża, by pokryć koszty obsługi, a tak bywa często, to lokalny samorząd województwa będzie musiał pokrywać straty z danego połączenia. Zwykle robią to określony okres, a potem już bez kamer i rozgłosu, wprowadza się plany racjonalizacyjne niwelujące starty, czyli likwiduje część połączeń. Patrząc na zapowiadane czasy przejazdów i koszty, w porównaniu do konkurencji autobusowej, wygląda że podobnie będzie w przypadku połączeń kolejowych z Łomży.
Owszem, nie zlikwidują wszystkiego, ale wytną kursy do minimum, do którego Białystok będzie miał ochotę dopłacać, by pokrywać straty. Ale to przyszłość, póki co najpierw przeżyjecie fetę otwarcia połączenia i dotowane przejazdy za 4 zł...

Papugowana jest również autopromcja lokalnych polityków, by na kolei robić prekampanię wyborczą. Widzimy, że osoba poprzednio reklamująca się jako sprzątaczka, tym razem kreuje się jako przywracająca kolej do miasta. Ale to już inny temat...

bloki można ominąć - w tym rejonie postawić ekrany dzwiękoszczelne itp...
dalej wywłaszczyć kilkadziesiąt działek, nie takie obiekty jak te u nas , są wywłaszczane po trasie CPK , co było już w planach obecnej opozycji

Wszystko na to wskazuje, że tory kończące się obecnie przy ul. Sikorskiego zostaną wydłużone z wykorzystaniem tzw. rezerwy kolejowej a tory z Łomży mają pobiec dalej na północ w stronę Kolna i Grajewa.

To nie tylko dla wygody podróżowania ale istotny element dla wojska - bezpieczny korytarz do potrzeb wojsk pancernych .

STRANSKY

dokładnie takie same teksty czytałem gdy walczono o i budowane Via Baltica . Wówczas tez pojawiali się tu na forum specjaliści którzy na rożne sposoby udowadniali i twierdzili po co Łomzy Via Baltica. Dzisiaj chyba Ci sami eksperci dosłownie to samo piszą. Mam wrażenie ,ze to chyba nie mieszkańcy miasta bo działanie to nie służy jego rozwojowi ani powodzeniu mieszkańców Łomzy. Piszącemu jakoby czas dojazdu autobusem do Warszawy będzie krótszy polecam by wziął koło i walnął się w czoło bo prędkość autobusu ma swe kodeksowe ograniczenia a komfort jazdy jest zdecydowanie niższy. Nie wiem tez skąd ten wniosek ,że kierunek Olsztyn będzie się cieszył 5 osobowym obłożeniem. Przedłużenie linii kolejowej w kierunku Piszu lub Ełku czy Grajewa jest w realnych planach łącznie z jej elektryfikacją. Na koniec wszystkim cierpiącym z powodu rozwoju naszego miasta oraz pisowskim cwaniakom powiem jedeno\" lepszy wróbel w garści niż gołąbek na dachu. Pisowska mafia regularnie od 20215 roku mamiła , obiecywała ,że kolej zaraz będzie i to kwestia chwili. Za każdym razem gdy były wybory kandydaci pisowskiej mafii do sejmu , senatu czy nawet prezydent Duda obiecywali tą kolej łomżyniakom a po wyborach mieli to w nosie.

Polska jeden dom

cyt\"Papugowana jest również autopromcja lokalnych polityków, by na kolei robić prekampanię wyborczą. Widzimy, że osoba poprzednio reklamująca się jako sprzątaczka, tym razem kreuje się jako przywracająca kolej do miasta. Ale to już inny temat...\" Oj boli pisowską mafię ten sukces bądź co bądź ostatecznie koalicji. Czepiacie się sporzątaczki ale sami zobaczycie kto pierwszy będzie zapierniczał na miejsce otwarcia stacji w kapeluszu większym od ronda Kościuszki!!!!!!!!!!

pisowska mafia miał 15 lat z hakiem na doprowadzenie tej inwestycji do końca i co były tylko puste obietnice przy każdych wyborach i nic więcej bo traktowali łomżyniaków jak bezrozumne bydło które zagłosuje na każdego którego Kaczyński wskaże.

Polska jeden dom

PiS zapewnił projekt i finansowanie, a sprzątaczka pierś do orderu nastawia.

Drezyną się przejechała i taka jej zasługa dla łomżyńskiej kolei.

panie antyklakier Pis tylko podpisał kwity programu i zadem się wystawił do takich użytecznych baranów jak pan. Nie zamierzam tu walczyć o prestiż sprzątaczki ale prawda jest jednoznaczna dla pisowskiej mafii której jest pan wiernym fanem kolej nie była celem tylko środkiem do otumaniania takich naiwniaków jak pan i wielu to żyjących w tym miescie i okolicy.

Polska jeden dom

PiS zapewnił projekt ALE finansowanie ?

A Z JAKIEJ TO PULI ?

STRANSKY

mieli zrobić zrzutę od każdego członka mafii pisowskiej z tego co ukradli ale nie zdążyli bo wygrana koalicji i wizja Tuska ich przepłoszyła.

Polska jeden dom

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org