| Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Re: |
|
sorry, za apostrof przy OK - (tam gdzie Ok- do tego mają prawo.) tu z niezrozumiałych względów apostrof - kasuje cały post . no to na nowo : Dlaczego władze ŁSM tolerują fakt zrobienia sobie przez firmę \"Literkowo\" bazy transportowej z publicznego parkingu na zapleczu szeregówek przy Piłsudskiego, sąsiadującego z budynkami ŁSM ? Parking ten powstał z funduszy członków ŁSM , wg prawa tylko na zgłoszenie do urzędu miasta - miało tam być 10 miejsc parkingowych dla samochodów osobowych. Niby w założeniu, miało to poprawić warunki parkowania głównie dla mieszkańców szeregówek, szczególnie dla tych od nr. 93-85 jak i 73-59. - tam gdzie z uwagi na wąską ulicę wewnętrzną, mieszkańcy mają utrudnione parkowanie swoich pojazdów. Parkują tam i mieszkańcy Konstytucji 3 Maja - bloki 2a,b,c,d. Ok- do tego mają prawo. Dla klientów szeregówek jest ponad 30ci miejsc parkingowych od strony Piłsudskiego. No to teraz do sedna sprawy ; firma \"Literkowo\" zajmuje tam aż 6-ść miejsc parkingowych ( na 10 prawnie przewidzianych ) - są to pojazdy typu Volkswagen Transporter \"Bulli\" - ( pięć starszych modeli + nowszy czarny Nisan) ... dwa z pięciu VW nie mają tablic rejestracyjnych ( albo coś tam widać za szybą na desce rozdzielczej ) a to nie wszystko ; często tam jeszcze parkuje stara przyczepa kampingowa typu Niewiadów n 126. Że już nie wspomnę o prywatnych autach właścicieli i pracowników ww firmy parkujących w tym rejonie. A teraz aspekt prawny : CO ROBI I FILMUJE KAMERA UMIESZCZONA NA BUDYNKU ŁSM - a skierowana tam na publiczny parking ? kto jest operatorem i kto dał zgodę na jej powieszenie , ŁSM tego nie widzi ? Czy ta kamera obserwuje tylko prywatny teren i nie narusza prywatności innych osób? można nagrywać przestrzeń publiczną kamerą prywatną? ps: kamera umieszczona już od kilku miesięcy , są zdjęcia .
|
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
|
Mało to było tam skarg i interwencji Policji oraz Straży Miejskiej, były i mandaty. Mieszkańcy pisali do prezesa ŁSM , jak i do prezydenta miasta , jeden zwalił na drugiego, drugi olał petycję - nie raczył odpowiedzieć mieszkańcom. a gdzie była Straż Miejska , jak przez kilka miesięcy reklama tej firmy parkowała na dużej przyczepie przed jednym z zamkniętym tam lokali - ...Aby legalnie zająć pas drogowy pod reklamę, należy uzyskać zezwolenie zarządcy drogi, który wydaje decyzję administracyjną, a także uiścić stosowną opłatę. Zezwolenie jest potrzebne, ponieważ pas drogowy obejmuje nie tylko jezdnię, ale także chodniki, trawniki oraz przestrzeń nad nimi. Umieszczenie reklamy bez wymaganego zezwolenia wiąże się z naliczeniem kary pieniężnej, która może wynosić 10-krotność opłaty za faktyczne zajęcie pasa drogowego
|
|
|
|
Ale wam ludzie żal dupy ściska. A to że ma Chlop tam lokale to ktoś wspomniał?
|
|
|
|
No proszę - lokale ma. Panisko. Ale na parkingi to już go nie stać? Więc pożąda parkingów publicznych! A nie łaska zbudować sobie swój prywatny? Choćby podziemny pod lokalami. I byłoby po sprawie.
|
|
|
|
Problem z busiarzami jest wszędzie, parkują firmowe auta na parkingach pod blokiem dodatkową są wielkie i zasłaniają np przejścia dla pieszych, spółdzielnie nic nie robią z tym bo przecież parking to parking a kto tam parkuje to nie ich interes bo u nas można busami ciężarówkami jeździć po chodnikach po trawnikach a latarnie po roku czasu nie świecić i jest wszystko OK
|
|
|
|
Właściciel firmy \"Literkowo\" tam nie mieszka a jedynie wynajmuje jeden z lokali w ciągu handlowym i coś tam powierzchni od ŁSM na terenie dawnych warsztatów. Tam też parkują ich większe busy, typu Ford Transit itp... a jest tego też ok. 5 sztuk. Wcześniej na tym parkingu parkowały te większe, obecnie raczej trzyma je na terenie ŁSM i to nas nie interesuje. Jednak i teraz często się zdarza że te większe o różnych porach dnia i nocy , też parkują i po kilkanaście/kilkadziesiąt godzin na tym małym parkingu. to że ma Chlop tam lokale - to nie uprawnia jego do blokowania 7-miu miejsc parkingowych z 10-ciu wybudowanych przez ŁSM , i traktowania tej publicznej przestrzeni , jako swój własny folwark.
|
|
|
|
prywatna kamera umieszczona na budynku ŁSM, a skierowana na ten publiczny parking, co ma niby kontrolować ? obserwować tylko pojazdy tej firmy, są tam może wydzielone miejsca parkingowe - konkretnie dla \"Literkowo\"? - może to jest prywatny teren ? :) a jak przypadkiem miejsce parkingowe się zwolni, to nie mogę tam parkować ? gdzie RODO - nie życzę sobie by ktoś prawnie nie uprawniony mnie podglądał , nagrywał czy śledził w miejscach publicznych ! Tu już nie chodzi o samowolkę i działanie wbrew obowiązującemu prawu tego przedsiębiorcy, ALE gdzie jest nadzór ŁSM np. tzw kierownika osiedla - nie widział bezprawia od kilku miesięcy na jego terenie ? toż tam jest tylko o rzut beretem od jego ciepłego stolca :)))
|
|
|
|
czepiam się ? to to też jest miejsce do eksponowania samochodów p. Marcina Chrzanowskiego przeznaczonych do sprzedaży ? https://www.facebook.com/marta.sawicka.5095/ dwa ople vectra ? ![]()
|
|
|
![]()
|
|
|
|
Trzeba ten problem pilnie zgłosić na Spottet:)
|
|
|
|
takie to śmieszne ? jeden najemca lokalu blokuje publiczny parking ( wybudowany z funduszy członków ŁSM a przeznaczony na 10-ć miejsc parkingowych ) obecnie/dziś parkuje tam 6 sztuk busików czekamy tylko aż sprowadzi przyczepkę campingową co często się tam zdarza, ale to nie wszystko: od kilku tygodni na tym parkingu stoją i dwa Ople Vectra zgodnie z ogłoszeniem na Facebooku , przeznaczone do sprzedaży ! srebrne combi BL83515 czarne combi BL86073 czepiam się \"głupot\" ? że gość zajmuje 7-9 miejsc parkingowych robiąc sobie bazę ekspedycyjną i \"auto komis\" pod chmurką kosztem mieszkańców a członków ŁSM ? Nie , nie wspomnę o kilku pojazdach osobowych właściciela jak i jego pracowników, parkujących tam czy w pobliżu .
|
|
|
|
Coś mi się wydaje, że nie o miejsca parkingowe tobie chodzi, a masz jakiś problem z właścicielem lokalu, albo po prostu D* cię boli, że ktoś ma lepiej.
|
|
|
|
Faktycznie nie jest tam tak słodko bo literkowo utrudnia nam życie mieszkańcom zajmują parking zakłócają ciszę nocną waląc butlami z gazem przy rozładunku nie raz wzywane były służby miejskie
|
|
|
|
re:Autor: P.A. poczytaj wcześniejsze posty, nie mam żadnego problemu z właścicielem, a D* mnie nie boli bo to nie moja konkurencja ! że ktoś ma lepiej - hahaha uważasz, że tam mieszkają biedacy, którzy zazdroszczą innym biznesu ? a niech mu się dobrze wiedzie, niech rozwija swój biznes, byleby nie kosztem innych mieszkańców tej okolicy. To co sobie trzyma na bazie ŁSM, jego brocha .
|
|
|
|
Ja bym ich szybko nauczył rozumu gdyby to było w moim rejonie. Przebić opony kilka razy i po kłopocie. Raz jeden uparty rolnik wjeżdżał mi na pole ciągnikiem z przyczepami, rozrzutnikiem gnoju i rozmaitymi maszynami i tak niszczył moją prywatną polną drogę, że nie mogłem dojechać autem do altany. Zagrodziłem - nie pomogło, rozwalił to po prostu. Kowal ze wsi też miał z nim na pieńku, więc pospawał mi kilka stalowych gwiazdek, które umieściłem w odpowiednich miejscach. Gość wjechał w nie tak, że wszystkie opony w ciągniku naraz miał przebite. Sąsiad który był tego świadkiem opowiadał mi, co gościu wyprawiał po tym zdarzeniu. Był to ostatni raz, kiedy wjechał na moją działkę. Na niektórych paplaków nie ma innego sposobu.
|
|
|
|
no nie, bo to byłby akt wandalizmu, tak się nie godzi, pisaliśmy do ŁSM zobaczymy jak to się zakończy ?
|
|
|
|
Jeśli to parking wybudowany przez spółdzielnie dla mieszkańców to niech wystawi tablice że parking tylko dla mieszkańców danego bloku a ich nie uwzględnia, ale patrząc co tam się wyprawia mam wrażenie że nic się nie zmieni
|
|
|
|
cdn...
|
|
|
| Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |