wtorek, 15 września 2026 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gdzie obecnie w Łomży można zjeść dobrą pizzę we włoskim stylu ?

cienkie, chrupiące ciasto, z mąki durum, przygotowane na małej ilości drożdży, nie mrożone,
ser Mozzarella - nie analogiczne pseudo wyroby !

sos do pizzy : przygotowywany w lokalu, najlepiej ze świeżych pomidorów, ale może i być z domowego przecieru, passaty, pomidorów z puszki,

byle by nie z połączeniem ketchupu czy gastronomiczny gotowiec z puszki ,

oj, i marzenie : na koniec kilka listków świeżej bazylii ,

bez żadnych wynalazków typu np. ; żadnych sosów czosnkowych itp...

... a może i białe wino typu Vino da Tavola, czyli „wino stołowe”?

obiektywny realista

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gdzie obecnie w Łomży można zjeść dobrą pizzę we włoskim stylu ?

w zasadzie nie są to jakieś szczególne wymagania ale nie wiem czy to miasto temu sprosta bo tu lubie tylko kebeby czyli dużo sie paszy nawpierniczać i jak najmniej zapłacić.

Polska jeden dom

A GDY Się SKOŃCZĄ PISU DNI I MINIE CZAS ICH ZBAWCY
BĘDĄ DO PIERDLA CZWÓRKAMI SZLI PRZESTĘPCY I SZUBRAWCY
O ZDROWIE Dziś SZCZEGÓLNIE DBAM RODACY MOI MILI
BO JEST BEZCENNE JESLI MAM TEJ PIĘKNEJ DOZYC CHWILI.

Zawsze jadam w Cztery pory Roku. Ostatnio Lazania z listkiem bazylii właśnie była

Wina dostępne.

O czym Ty opowiadasz? Chcesz pizzę jakiej Włosi nie robią, semola - mąka z durum jest używana jako podsypka, nie do ciasta, także chcesz czegoś co nie jest Włoską pizzą.

Mało kto używa świeżych pomidorów - są krótki czas w roku, najczęściej odpowiednie pomidory z puszki są stosowane i np. do pizzy w stylu neapolitańskim nie mogą być gotowane robione jakieś dziwne sosy, tylko pomidory i sól.

Fakt, masz rację,
mąka durum jest używana jako podsypka, dla uzyskania chrupkości blatu,
na blat pizzy powinna być :
mąka z miękkiej pszenicy (farina di grano tenero) o oznaczeniu 00 (doppio zero)
semolina nie jest mąką typu 00

... napisałem : \" cienkie, chrupiące ciasto, z mąki durum,\" - a myślałem i powinno być : cienkie ciasto z mąki 00 , dla chrupkości z podsypką z mąki durum !

ot, tak na szybko, myślałem doppio napisałem durum - sorry

Niezależnie od mojego błędu,
to gdzie w łomżyńskiej pizzerii używają mąki typu OO ?
i sera mozzarella , nie musi być oryginał mozzarella di bufala , wystarczy i z mleka krowiego , byleby nie wyrób seropodobny, substytut sera z mleka w proszku i z dodatkiem tłuszczu roślinnego.

obiektywny realista

: buongustaio - smakoszu,

... a co powiesz np. o pizzy w 4porach roku ?

pizzę tam robi pizzerman, czy pizzaiolo ?
wg. mnie przyuczony \"pizzer\" - masówka, dostaje przepis i kręci ciasto w mikserze , kilka minut w te czy we wte i ciasto jest albo żle wyrobione albo przegrzane, do tego na pewno sam nie koryguje panujących warunków, takich jak wilgotność powietrza i temperatura, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

... jak we wszystkich łomżyńskich pizzeriach,

No i profanacja :
wałkowanie ciasta; może uszkodzić strukturę ciasta, powodując tworzenie się pęcherzyków powietrza i chropowatej tekstury, co wpływa na smak i chrupkość pizzy, a także może doprowadzić do nierównego rozkładu grubości, szczególnie na brzegach.

Wałkowanie może wycisnąć pęcherzyki powietrza z ciasta, co wpływa na jego delikatną i puszystą strukturę. Często prowadzi do bardziej sztywnej i twardej tekstury pizzy po upieczeniu.

Najgorsze są ręczne czy i mechaniczne prasy do ciasta na blaty na pizzę,
często stosowane w sieciówkach oraz w pizzeriach gdzie np. nie ma odpowiedniego personelu, a zamówienia występują w godzinach szczytu, tam trzeba szybko.

pizzaiolo - to \"artysta \" -
opiera się na manualnych umiejętnościach, precyzji oraz intuicji, to on odpowiada za każdy etap produkcji, odpowiada za każdy etap powstawania pizzy – od wyrabiania ciasta, przez dobór składników, aż po wypiek w piecu.

ps:

inna bajka ;
już nie wymagam mistrzostwa, żonglerki ale zwykłe pokazowe podrzucanie ciasta
ot, tak dla klienta , jest jakąś atrakcją ( szczególnie dla klientów z dziećmi )

... można gdzieś w Łomży to zobaczyć ?

obiektywny realista

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org